1Rövid felsorolásként: a gyümölcsfák árnyékadók, díszítenek lombjukkal, virágjukkal és termésükkel, fészkelőhelyet adnak a madarak- és élőhelyet rovarfajok százai számára, szélfogók, ellátnak gyümölccsel, sőt, életük végén tűzifához is juttatnak bennünket.

Az elmúlt télen és kora tavasszal folytattuk a Krisna-völgyi Tehénvédelmi Központ környékének fásítását. A karámokhoz néhány éve ültetett platánok már szépen megnőttek, és némi árnyékot is adnak az ökröknek, szükség van azonban további árnyékadó- és szélfogó növényekre. Az önellátásra való törekvés jegyében a most telepített fajokat és fajtákat – az esztétikai szempontok mellett – úgy válogattuk össze, hogy termésükkel is szolgálhassák az itt élőket. Így néhány év múlva a Tehénvédelmi Központ gyümölcsfái is hozzájárulhatnak majd a közösségi gyümölcstermeléshez.

Ügyelnünk kellett arra is, hogy a felnövekvő, terebélyesedő fákról az állatok elé hulló termések ne okozhassanak balesetet. A tehenek, ökrök nagyon kedvelik a friss gyümölcsöt, és olyan mohón kapják be, hogy a torkukon akadhat. Egy átlagos alma méretű gyümölcs is veszélyes lehet, ezért kis termésű gyümölcsöket válogattunk.
Igyekeztünk továbbá olyan fajtákat keresni, amelyek a hagyományos gyümölcstermesztésben is szerepet játszottak, jól tűrik az időjárási szélsőségeket, és ellenállóak a kártevőkkel-kórokozókkal szemben.

DSCN5586Az elmúlt ősszel ültetett kis gyümölcsfák szépen növekedésnek indultak a tehenek és ökrök karámjai körül (Fotózás ideje: 2014. május)

 

Aki érdeklődik a gyümölcsészet iránt, illetve aki hasonló szempontok szerint szeretne gyümölcsfákat telepíteni, annak számára érdekes lehet a most ültetett régi fajták következő listája. Néhány év múlva a Tehénvédelmi Központnál járva a termésük is megcsodálható lesz:
Szilva: Hosszi szilva, Veréborrú, Szemelyi sárga, Gömöri nyakas, Zöld ringló
Cseresznye: Sárga cseresznye, Solymári gömbölyű
Meggy: Csengődi csokros
Körte: Árpával érő, Afgán körte (Pyrus pashia)
Naspolya: Tűzelhalás álló
Házi berkenye: Zengővárkonyi

A fajták többségét Dlusztus Miklós barátunk Egerág melletti kertészetéből vásároltuk (http://www.dmkert.hu/), illetve kaptuk adományként. Miklós szakmai segítségét és az ajándék növényeket ez úton is köszönjük!

 

– Kun András –
Öko-völgy Alapítvány

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük