A gyümölcsfák hasznai. Újabb fatelepítések a Tehénvédelmi Központ környékén

1Rövid felsorolásként: a gyümölcsfák árnyékadók, díszítenek lombjukkal, virágjukkal és termésükkel, fészkelőhelyet adnak a madarak- és élőhelyet rovarfajok százai számára, szélfogók, ellátnak gyümölccsel, sőt, életük végén tűzifához is juttatnak bennünket.

Az elmúlt télen és kora tavasszal folytattuk a Krisna-völgyi Tehénvédelmi Központ környékének fásítását. A karámokhoz néhány éve ültetett platánok már szépen megnőttek, és némi árnyékot is adnak az ökröknek, szükség van azonban további árnyékadó- és szélfogó növényekre. Az önellátásra való törekvés jegyében a most telepített fajokat és fajtákat – az esztétikai szempontok mellett – úgy válogattuk össze, hogy termésükkel is szolgálhassák az itt élőket. Így néhány év múlva a Tehénvédelmi Központ gyümölcsfái is hozzájárulhatnak majd a közösségi gyümölcstermeléshez.

Ügyelnünk kellett arra is, hogy a felnövekvő, terebélyesedő fákról az állatok elé hulló termések ne okozhassanak balesetet. A tehenek, ökrök nagyon kedvelik a friss gyümölcsöt, és olyan mohón kapják be, hogy a torkukon akadhat. Egy átlagos alma méretű gyümölcs is veszélyes lehet, ezért kis termésű gyümölcsöket válogattunk.
Igyekeztünk továbbá olyan fajtákat keresni, amelyek a hagyományos gyümölcstermesztésben is szerepet játszottak, jól tűrik az időjárási szélsőségeket, és ellenállóak a kártevőkkel-kórokozókkal szemben.

DSCN5586Az elmúlt ősszel ültetett kis gyümölcsfák szépen növekedésnek indultak a tehenek és ökrök karámjai körül (Fotózás ideje: 2014. május)

 

Aki érdeklődik a gyümölcsészet iránt, illetve aki hasonló szempontok szerint szeretne gyümölcsfákat telepíteni, annak számára érdekes lehet a most ültetett régi fajták következő listája. Néhány év múlva a Tehénvédelmi Központnál járva a termésük is megcsodálható lesz:
Szilva: Hosszi szilva, Veréborrú, Szemelyi sárga, Gömöri nyakas, Zöld ringló
Cseresznye: Sárga cseresznye, Solymári gömbölyű
Meggy: Csengődi csokros
Körte: Árpával érő, Afgán körte (Pyrus pashia)
Naspolya: Tűzelhalás álló
Házi berkenye: Zengővárkonyi

A fajták többségét Dlusztus Miklós barátunk Egerág melletti kertészetéből vásároltuk (http://www.dmkert.hu/), illetve kaptuk adományként. Miklós szakmai segítségét és az ajándék növényeket ez úton is köszönjük!

 

– Kun András –
Öko-völgy Alapítvány

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink

Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha törődünk az állatokkal, és törődünk a Földdel, akkor számtalan állat, ember és lakóhely boldogulhat sokkal jobban, mint egy tiszteleten, törődésen, együttérzésen, emberségen, könyörületen alapuló erkölcs hiányában." (Marc Bekoff biológiaprofesszor, a Rügyek és Gyökerek Alapítvány helyi koordinátora) Mindenfelől válságok sújtanak bennünket mostanában. Mivel tönkretettük magunk körül az élővizeket, a földeket, a levegőt és szinte az egész bolygót, ezért súlyos környezeti válsággal kell küzdenünk. Emellett folyamatos háborúk, terrorcselekmények, pereskedések okoznak komoly makro- és mikroszintű társadalmi válságokat. Ezeket tetőzik az időről-időre begyűrűző gazdasági válságok. De mi az igazi oka ennek a rengeteg, alapvető értékeket megrengető válságnak? A válasz az, hogy mindezeknek az igazi gyökere egy mély világnézeti válság, amely az egyre súlyosabb materializmus felé próbál rántani mindenkit. A materializmus értékrendje folyamatosan degradálódik, s ezért nem képes megfelelő, időtálló alapot jelenteni. Amíg az emberiség az individualista, önző, kihasználó értékrendet nem cseréli fel egy lelki-spirituális szemléletmóddal, addig a fenti válságok csak egyre súlyosabbá válnak. Ezért mindenkinek változtatnia kell a környezetéhez való hozzáállásán és ennek tettekben is meg kell mutatkoznia! Amíg lájkoljuk a zöld gondoltokat, de közben teleszemeteljük a világunkat és nem kezdünk visszatérni egy természetesebb életmód felé, addig nincs esély arra, hogy nagyban is megváltozzanak a dolgok. Te legyél az a változás, amit szeretnél, hogy megvalósuljon!  
Zöld gondolatok 2.