A gyümölcsfák hasznai. Újabb fatelepítések a Tehénvédelmi Központ környékén

1Rövid felsorolásként: a gyümölcsfák árnyékadók, díszítenek lombjukkal, virágjukkal és termésükkel, fészkelőhelyet adnak a madarak- és élőhelyet rovarfajok százai számára, szélfogók, ellátnak gyümölccsel, sőt, életük végén tűzifához is juttatnak bennünket.

Az elmúlt télen és kora tavasszal folytattuk a Krisna-völgyi Tehénvédelmi Központ környékének fásítását. A karámokhoz néhány éve ültetett platánok már szépen megnőttek, és némi árnyékot is adnak az ökröknek, szükség van azonban további árnyékadó- és szélfogó növényekre. Az önellátásra való törekvés jegyében a most telepített fajokat és fajtákat – az esztétikai szempontok mellett – úgy válogattuk össze, hogy termésükkel is szolgálhassák az itt élőket. Így néhány év múlva a Tehénvédelmi Központ gyümölcsfái is hozzájárulhatnak majd a közösségi gyümölcstermeléshez.

Ügyelnünk kellett arra is, hogy a felnövekvő, terebélyesedő fákról az állatok elé hulló termések ne okozhassanak balesetet. A tehenek, ökrök nagyon kedvelik a friss gyümölcsöt, és olyan mohón kapják be, hogy a torkukon akadhat. Egy átlagos alma méretű gyümölcs is veszélyes lehet, ezért kis termésű gyümölcsöket válogattunk.
Igyekeztünk továbbá olyan fajtákat keresni, amelyek a hagyományos gyümölcstermesztésben is szerepet játszottak, jól tűrik az időjárási szélsőségeket, és ellenállóak a kártevőkkel-kórokozókkal szemben.

DSCN5586Az elmúlt ősszel ültetett kis gyümölcsfák szépen növekedésnek indultak a tehenek és ökrök karámjai körül (Fotózás ideje: 2014. május)

 

Aki érdeklődik a gyümölcsészet iránt, illetve aki hasonló szempontok szerint szeretne gyümölcsfákat telepíteni, annak számára érdekes lehet a most ültetett régi fajták következő listája. Néhány év múlva a Tehénvédelmi Központnál járva a termésük is megcsodálható lesz:
Szilva: Hosszi szilva, Veréborrú, Szemelyi sárga, Gömöri nyakas, Zöld ringló
Cseresznye: Sárga cseresznye, Solymári gömbölyű
Meggy: Csengődi csokros
Körte: Árpával érő, Afgán körte (Pyrus pashia)
Naspolya: Tűzelhalás álló
Házi berkenye: Zengővárkonyi

A fajták többségét Dlusztus Miklós barátunk Egerág melletti kertészetéből vásároltuk (http://www.dmkert.hu/), illetve kaptuk adományként. Miklós szakmai segítségét és az ajándék növényeket ez úton is köszönjük!

 

– Kun András –
Öko-völgy Alapítvány

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Környezetünk száz és ezer helyen lángol világszerte. Nincs azonban kijárat, tűzlépcső, az egyetlen megoldás, ha az önismeret felé lépünk."
Jim Nollman