A mikroműanyagok mindenhol megtalálhatóak, Földünk legrejtettebb vadonjaiban, az Antarktisz jeges síkságain, és a legmélyebb óceáni árkokban is. Így nem meglepő, hogy a mikroműanyagok, amiket elfogyasztunk, megtalálhatóak a székletben. Ennek fő oka a műanyag csomagolású élelmiszerek és étkészletek használata lehet. Egy új tanulmány azonban különösen megdöbbentő eredményre bukkant: a csecsemőknek nagyobb a mikroműanyag-koncentráció a bélben, mint az azonos területen élő felnőtteknél.

Átlagosan több mikroműanyagot találtak 6 egyéves, new-yorki csecsemő ürülékében, mint 10 felnőttében, miközben a  3 újszülött korai székletének eredménye közelebb volt a felnőttekéhez. Eszerint a csecsemők nagyobb mértékben vannak kitéve mikroműanyagoknak, mint a felnőttek, valószínűleg olyan tényezők miatt, mint a gyermekbiztonságos műanyag étkészletek, cumik, csészék, valamint műanyag játékok és ruhaneműk, amelyeket a csecsemők fogzás közben szeretnek rágni.

A mikroműanyagok bevitelének egészségre gyakorolt ​​hatásairól szóló legújabb tanulmányok azt állítják, hogy nem annyira veszélytelenek, mint gondolnánk, mert egy bizonyos méretküszöb alatt átjuthatnak a sejtmembránokon és beléphetnek a keringési rendszerbe, és negatívan befolyásolhatják a sejtműködéstA New York-i Egyetem Kurunthachalam Kannan gyermekorvos által vezetett kutatócsoportja fel akarta mérni két gyakori mikroműanyag -típus koncentrációját. Az egyik a polietilén-tereftalát ( PET ), amelyet élelmiszerek csomagolásához és ruházatához használnak, a másik a polikarbonát, amelyet játékokhoz és palackokhoz használnak. 

“Jelentős különbségeket találtunk a kétféle mikroműanyag mintázatában a csecsemők és a felnőttek széklete között. A PET -koncentrációk jellemzően magasabbak voltak a csecsemők ürülékében, mint a felnőtteknél, míg a polikarbonát mikroműanyagok koncentrációja nem nagyon különbözött a két korcsoport között. A csecsemő- és felnőtt székletben mért mikroműanyagokat elsősorban étrendi forrásokból származtak.”

baba műanyag

(Zhang és munkatársai., Environ. Sci. Technol. Lett., 2021)

A csecsemők ürüléke átlagosan több mint 10 -szer több PET -t tartalmaz, mint a felnőttek. Bár a minta túl kicsi volt ahhoz, hogy véglegesen eldönthessük, mi lehet az oka ennek a hatalmas eltérésnek, számos lehetőség létezik. A műanyag edényeket, poharakat és tálakat biztonságosabbnak tekintik a csecsemők számára, mivel nehezebben törik el őket. Vannak olyan műanyag rágókák is, amelyeket csecsemők a fogzási idejük során használnak, valamint műanyag játékok, amelyek nem feltétlenül rágásra vannak tervezve, de a babák ezeket is a szájukba veszik.

“Az egyéves csecsemőkről ismert, hogy gyakran szájba veszik a műanyag tárgyakat és ruhákat. Emellett több tanulmány kimutatta, hogy a polikarbonát palackokban előállított anyatej-helyettesítő tápszerek rengeteg mikroműanyagot oldhatnak ki, és sokféle bébiételt műanyag edényekbe csomagolnak. (…) Ezenkívül a textíliák a PET mikroműanyagok forrásai. A csecsemők gyakran rágnak és szopnak kendőket.” – írták a kutatók .

A kutatók szerint ezek az eredmények azt mutatják, hogy szükség van a jelenség mélyebb vizsgálatára.

A kutatás a Environmental Science & Technology Letters című folyóiratban jelent meg.

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük