A szalmabála építkezés (2. rész) – Szobrászkodás a szalmával

A bálák újrakötözése

Ott, ahol véget ér a fal, illetve az ajtók és ablakok mellett általában csak fél bálára lesz szükségünk. Ezekre gyorsan szert tehetünk úgy, hogy elvágjuk a madzagot és elfelezzük a bálát, és utána külön megkötözzük a fél bálákat. Természetesen ügyeljünk arra, hogy a fél bálákat is olyan feszesen kössük meg, amennyire csak lehetséges.

Tippek a bála kötözéséhez

Általános és jól bevált módszer két madzag (vagy egy szál madzag két végének) szoros összekötésére, ha hurkot kötünk a madzag egyik végére. Ezek után a madzag másik végét fűzzük át a hurkon, és húzzuk meg erőteljesen visszafelé mielőtt megkötjük. Ahhoz, hogy megfeszítsük a zsinórt egy olyan bálán, ami már meg lett kötve, vegyünk egy fadarabot, tegyük a zsinór alá, majd húzzuk és addig csavarjuk, amíg kellően megfeszül. A fadarabot ezután dugjuk a zsinór alá, és így rögzítsük.

Ívelt fal készítése

Vegyünk egy bálát és az egyik végét helyezzük egy jókora fatönkre, egy másik bálára vagy más támasztékra. Ezután nyomjuk le a bála a közepét vagy nehezedjünk rá – ha ráülünk attól nagyon jól meghajlik a bála, de óvatosan meg is rugdalhatjuk, hogy rásegítsünk az ívelt forma elkészítéséhez.

  1. Bála hajlítás
  2. Lesarkítás – hajlítás, majd utána a lesarkítás következik
  3. Kötözés, illetve egy vessző elhelyezése és utána a madzag megkötése
  4. Madzag megfeszítése vesszővel

Ha erőteljesen ívelt bálára van szükségünk, akkor a hajlításon kívül le is vághatunk a bála sarkaiból, lesarkíthatjuk a bála végeit. Ha így kurtítjuk a bálát, akkor még szorosabbra kell húzni a madzagokat.

Forrás: http://www.simondale.net/house/index.htm

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A világegyetemen belül az Úr irányít minden élőt és élettelent, s minden az Övé. Az embernek ezért csupán azt szabad elfogadnia, amire szüksége van, s ami őt illeti meg. Minden mástól tartózkodnia kell, jól tudván, hogy az kihez tartozik."
Srí Ísopanisad, első mantra