A szalmabála építkezés (3. befejező rész) – Szobrászkodás a szalmával

A bálák nyírása és formázása

A vakolás előtt ajánlatos a bálák megnyírása, ami ugyanakkor megelégedéssel is tölt majd el bennünket, mert a különálló szalmaszálakat, a bálák közötti „lépcsős” részeket, az egyenetlen nyalábok barázdáit levágva a vakolás elvégzése sokkal könnyebb és gazdaságosabb lesz, ami egyben simábbá, egyenletesebbé is teszi a végeredményt.

Én magam mindig láncfűrészt használtam, hogy elvégezzem ezt a munkát. A sövénynyíró olló valószínűleg jobban megfelel ennek a célnak, de a kerti olló is megteszi, habár egy kicsit lasabban halad vele a munka. Beszéltem olyan emberekkel is, akik a sarok-csiszológépre esküsznek, amelynek a végén elhelyezett fém vágóél kiváló munkát végez.

Miközben ezt a munkát végezzük, egészen szobrászi alkotások is születhetnek. Például az ablakoknál tetszetős ívet formálhatunk, persze megfelelő ablaktok birtokában, amint azt az alul látható fénykép is igazol. Csupán arra kell vigyáznunk, hogy ne vágjuk el a madzagot.

Kitömött zsákvászon formák

A lent látható fényképen, az ablak oldalait lesarkították, ahogyan azt a fentiekben leírtuk. Az a vakolt zsákvászon forma, ami az ablak fölött látható a következő – kitűnőnek bizonyuló – módszerrel készült.

A hesszeni zsákanyagot fémkapoccsal szilárdan odaerősítettük az ablakkeret és a tető faszerkezete közé. Az ablak kintre eső részén a zsákot erősen odarögzítettük a fához az ablak mentén, miközben a zsák szegélyét alul és felül is elrejtettük a falban és a tető alá. Ezek után belülről ugyanúgy, körülbelül 30 centiméteres szakaszonként fokozatosan odaerősítettük a zsákot és a réseket betömtük szalmával.

Amikor a zsákot kitömjük, akkor óvatosan szedjük szét a bálát, hogy a szalmanyalábok minél szorosabb csomóban álljanak. A zsák végeinél, ahol a zsákanyag a fallal érintkezik egyszerűen csak simítsuk le a vásznat körülbelül 15 cm hosszan, ezután pedig vakoljuk be a zsákvászon egész felületét.

(hessian = zsákvászon, roof = tető, straw = szalma, staples = fémkapcsok, window frame = ablakkeret)

Forrás: http://www.simondale.net/house/index.htm

2 hozzászólás to “A szalmabála építkezés (3. befejező rész) – Szobrászkodás a szalmával”

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A gond nem csupán gazdasági vagy technológiai, elsősorban erkölcsi és lelki. Megoldást a gazdaság és a technológia területén csak akkor találhatunk, ha mélységes változás megy végbe a szívünkben, amely elvezethet bennünket életformánk megváltoztatásához, valamint fogyasztásunk és termelésünk fenntarthatatlan formáinak átalakításához."
II. János Pál pápa és Őszentsége I. Bartholomeosz ökumenikus pátriárka