A tehenek megmentik a bolygót

Többfelé arról olvashatunk, hogy a fosszilis energiahordozók felhasználása, valamint a tarló- és erdőégetések hatására felszabaduló szén-dioxid mellett a tehenek által kibocsátott metán az egyik jelentős oka a klímaváltozásnak. Meglepő módon azonban ezt a problémát éppen a tehenek és a többi lábasjószág segítségével lehet megoldani!

A tehenek megmentik a bolygót címmel 2013-ban jelent meg Judith D. Schwartz könyve, aki azt állítja, hogy a szén-dioxid kibocsátás és a klímaváltozás megoldásának kulcsát a lábunk alatt kell keresnünk. Szerinte a talaj megfelelő kezelése számos környezeti problémára jelenthet megoldást.

„Fel kell ismernünk, hogy habár eddig azt gondoltuk, a probléma a fosszilis energiahordozók elégetésével és a légkörbe történő kibocsátásával kapcsolatos, ez alapvetően a talajhoz kötődik. (…) Millió és millió termőföld területet veszítünk el, sok hektárnyit minden évben a talajerózió miatt. De meg tudjuk fordítani ezt a folyamatot biológiai körforgásokat alkalmazva. A haszonállatokat felhasználó holisztikus legeltetés csak az egyik módszer. Ezen kívül sok egyéb olyan követendő alapelv is létezik, amikkel elkerülhető, hogy olyan súlyos károkat okozunk, mint eddig.“1

Mivel Judith D. Schwartz könyve nagy mértékben Dr. Allan Savory ökológus kutatásainak eredményeire épít, ezért érdemes erről a professzor (magyar feliratos) TED-előadását megtekinteni:

Manapság a hatalmas ipari állattartó telepeken a teheneket nem engedik ki a szabadba legelni, így megakadályozva a talaj természetes regenerálódását.  A tehenek megmentik a bolygót, de csak akkor, ha mi emberek azt hagyjuk és visszatérünk a természet rendjéhez.


1  Rádióinterjú az amerikai National Public Radio hírcsatorna munkatársával: https://www.npr.org/2013/06/17/191670717/cows-to-the-rescue-soils-secrets-for-saving-the-earth?t=1587388014540

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az ökofalu-fejlesztés a legígéretesebb és legfontosabb mozgalom a történelemben."
Robert J. Rosenthal (filozófiaprofesszor, Hanover Egyetem)