Állóvizeink természetes egyensúlya

0_100x100Az iskolában azt tanuljuk, hogy a tavak, holtágak sorsa idővel a feltöltődés. A virágos növények (lebegő és gyökerező hínárok) fokozatosan elfoglalják szinte a teljes szabad vízfelületet, és az algák is növelik a biomassza mennyiségét. A folyamat kisebb vizeknél gyorsabb, nagyobb vizeknél lassabb, de mindenütt halad. De hol van akkor az előbb említett egyensúly?

A természet harmóniáját hosszú távon akkor tapasztaljuk, amikor a feltöltődött tó vagy holtág helyén erdő záródik. A mi időléptékünkkel nézve azonban bármikor érezhetjük az egyensúlyt, ha a tóra – akár a kerti tavunkra – a folyamat szélsőségektől mentes fázisaiban tekintünk. Aki tartott már akváriumot a lakásban, az tudja, hogy milyen kényes az egyensúly a vízi életközösségekben. Ha valaki jól csinálja, akkor 50 l-es medencében is képes lesz – vegyszerek nélkül! – fenntartani az egyensúlyt, ha rosszul, akkor még 1000 m3-ben sem. Egy “beállt” akvárium szinte gondozásmentes. Nincs benne túl sok hal, túl sok növény, nem éri túl sok fény, de túl kevés sem. Ha a kívántnál több a hal, akkor táplálékhiány, iszapképződés (annak nyomán káros gázképződés), melegben oxigénhiány léphet fel.

0

Krisna-völgyben két nagyméretű, és tucatnyi kisebb tavat hoztunk létre a két évtized során

Ha túl sok a növény, akkor gyorsul a feltöltődés, nagy melegben (amikor jóval kisebb a vízben oldott oxigén mennyisége) pedig előfordulhat az a furcsa helyzet, hogy a halak megfulladnak a vízben. Éjszaka a zöld növények nem termelnek, hanem felhasználnak oxigént a vízből, és ha nagy mennyiségben vannak jelen, akkor előállhat az, hogy a halaknak már kevés lesz, és tömegesen pusztulnak el. Bár ez lehet természetes jelenség is, ezt senki sem tartja egyensúlyi állapotnak, sokkal inkább egy szélsőséges kilengésnek. A tó gazdája, ha figyel az árulkodó jelekre, akkor időben be tud avatkozni, hogy segítse az egyensúly helyreállását.

2

Egyéves halak az egyik Krisna-völgyi dísztó vízbe vezető lépcsőjénél

Krisna-völgyben két nagyobb, és tucatnyi kisebb tó van. Az egyik nagyobb tavunkban több a halszaporulat, és a táplálék szűkösebb, míg a másikban több a betorkolló oldalág, vízmosás, és jelentős a tápanyag bemosódás. Ez utóbbi tóban jelentős a növények terjeszkedése. Volt ugyan több növényevő hal is a vízben, de a szaporulatuk nem volt elégséges. Így most, 2014 tavaszán – a jeleket látva – beavatkoztunk a folyamatokba, kiegyensúlyozandó azokat.

1

A kifogott egynyaras fiatal hal (ponty és kárász spontán hibridje) hamarosan új élőhelyére kerül

 

Az egy- és kétnyaras ivadékokból hálóval áthelyeztünk az egyik halban gazdag tóból a növényekkel jobban borított tóba. Így várhatóan csökken a szélsőség mindkét élőhelyen. Persze az eredmény lehet, hogy csak egy-két év távlatában látható, de ez nagyjából egy pillanat a tavak életében…

– Pártha dász –

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A kutatások szerint az emberek nem az anyagi jólétre vágynak, hanem emberi kapcsolatokban gazdag, boldog magánéletre."
Pataki György (Szent István Egyetem)