amarant5A szántóföldi gabona learatása után nem sokkal hozzáfogtunk az amaránt betakarításához is. Ez az első év, hogy nagyobb mennyiségben – a korábbi évektől eltérően már nem csak kísérleti méretekben – vetettük ezt az amerikai eredetű, újra felfedezett ősi kultúrnövényt.

A reformkonyha kedvelői mind szélesebb körben ismerik fel az amaránt magjának számos előnyös tulajdonságát. Legfontosabb a magas (a többi gabonafélénél magasabb) lizin, kalcium, vas, cink és magnézium tartalma. Fontos azonban tudni, hogy mindez csak akkor hasznosul, ha pattogtatva vagy lisztté őrölve fogyasztjuk. A feldolgozatlan mag állítólag emészthetetlen.
Nekünk, lakto-vegetáriánusoknak élettanilag különösen hasznos ez a növény. Krisna-völgy asszonyai az elmúlt években mind szélesebb körben kezdték el a használatát. Többnyire kenyérbe sütjük, a búzaliszthez maximum egyharmad arányban keverve.
De nem csupán a magját használjuk. A zöld levelek is ízletesek, a spenóthoz hasonlóan elkészítve csodálatos főzelékek és saláták készíthetők belőle. Keleten is régóta fogyasztják, és a hazai kutatások megerősítették, hogy a levelek beltartalmi értéke, táplálkozás-élettani hatása is kiváló.

dscn5880

Az asszonyok mellett az ökofalu vezetői is felfigyeltek erre a különleges növényre. Ebben nem csupán közkedveltsége, hanem stratégiai szempontok is szerepet játszottak. Az amaránt ugyanis kiemelkedően jól tűri a szárazságot és a meleget, vagyis egyike a klímaváltozás által kevésbé sújtott élelemnövényeinknek. Ellenállást mutat a legtöbb, a gabonaféléket veszélyeztető kártevővel szemben, így bio módon azoknál könnyebben termeszthető. Sőt, a hozama is igen bőséges: vetekszik a bio búza területre vetített termésátlagaival, sőt, egyes fajták esetén meg is haladja azt!

Termesztésbe vonása Krisna-völgyben a Farm elnöke, Gaura Sakti dásza körültekintő kísérleteivel kezdődött. Számos fajta áll jelenleg is kipróbálás alatt. Kezdetben külföldről rendeltünk magokat, később együttműködő partnereinktől, a Klorofill Bt.-től, illetve Baji Bélától is több fajta vetőmagot kaptunk.
A korai fajták, vagyis azok, amelyeknek vetésére már május elején sor kerülhet, július végétől betakaríthatóak. A viszonylag korai betakarításnak a mag feldolgozásában van jelentősége, hiszen ekkor még rendelkezésre áll a természetes módon történő szárításához legalább egy kellően száraz és meleg hónap.

Az amaránt Krisna-völgyi aratásáról készült videofelvételek itt láthatóak.

Egyébként nem csak a betakarítás, hanem a magtermesztés folyamatának gyakorlatilag minden lépése komoly kézi munkaerő igényű. Gyomlálni, és a sűrű vetést egyelni (ritkítani) kell. Ám az amaránt még az egyelést is meghálálja: a kiszedett egyedek nem kell, hogy a komposztra kerüljenek, hanem levél amarántként, főzelékként fogyaszthatóak. A technológia egyedi sajátossága, hogy a gyomlálás során különös figyelmet kell fordítani a vad gyom-amarántok kiszelektálására (amelyeket szép magyar nyelvünk disznóparéj néven emleget).

Krisna-völgy első amaránt-termesztési kísérleteiről a Farm elnöke egy tavalyi cikkünkben is beszámolt.

Szilvia és András

14 thoughts to “Amaránt betakarítás Krisna-völgyben

 • Pingback: Amaránt betakarítás Krisna-völgyben « haribol.hu

 • Körmendi István

  Csodálatos!
  Barátaim, itt az interneten böngészve, cukorbeteg diétámhoz tippeket keresve találtam rá erre, a számomra eddig csak dísznövényként ismert csodára az AMARÁNT-ra, amit most már nevén nevezhetek. Néhány évvel a korábbi lakóhelyemen volt a virágos kertemben néhány nagyra nőtt és szépen mutató példány.
  Akkor nem gondoltam volna, hogy ilyen hasznos növény, szomszédaim csak csicsás disznóparéjnak nevezték, talán még haragudtak is érte, mert szétszórta a magját és volt morgás érte. Nagyon sajnálom, hogy nincs vetőmagom, mert a mostani kertemben már nemcsak díszként, hanem valóságos hasznos lakójaként tisztelném. Cukorbetegként sok gondja van a családomnak megfelelő diéta betartásával. Boldog volnék ha hozzájutnék egy fél maréknyi vetőmaghoz. Kérem Önöket, ha van rá mód tájékoztassanak arról hogyan és milyen költséggel kaphatnék Önöktől AMARANT magot.
  Szíves válaszukat tisztelettel várva
  üdvözlöm Önöket:
  Körmendi István

  Válasz
  • kunandras

   Kedves István!

   Valóban, magam is gyakran meglepődöm azon, hogy az amaránt-irodalmat böngészve mindig találok valami újabb érvet, ami amellett szól, hogy minél szélesebb körben alkalmazzuk ezt a kultúrnövényt.
   Kis mennyiségben tudok postázni vetőmagot. Kérem, hogy felbélyegzett válaszborítékot küldjön a következő címre: Kun András, Öko-völgy Alapítvány, 8699, Somogyvámos, Fő u. 38.

   Üdvözlettel:
   Kun András

   Válasz
 • Flőrichné Batta Ildikó

  Kedves Kun András !
  Én is szeretnék kérni egy pár amarant magot ha nem gond. Kedvező válasza esetén küldök egy felbélyegzett borítékot. Előre is köszönöm a segítségét.
  Üdvözlettel: Flőrichné Batta Ildikó, Veszprém

  Válasz
  • kunandras

   Kedves Flőrichné Batta Ildikó!
   Várom a borítékot, és amint megjött, küldöm is a magokat.
   Címem: Kun András, Öko-völgy Alapítvány, Somogyvámos, Fő u. 38. 8699
   Arra kérem, hogy ha már lesznek tapasztalatai az amaránttal, akkor azt ossza majd meg velem, és a honlap olvasóival.

   Üdvözli: Kun András

   Válasz
 • Flőrichné Batta Ildikó

  Kedves Kun András!
  Hálás szívvel köszönöm a magokat.Április 12- én elvetettem szabad földbe. Sajnos még a mai napig sem keltek ki. Az igaz, hogy április közepén, meg még utána is nagyon hidegek voltak az éjszakák. Talán nem bírták ki a hideget.Nagyon sajnálom! Majd jövőre megint jelentkezem, ha kaphatok még egy adagot.

  Üdvözlettel: Flőrichné Batta Ildikó

  Válasz
 • Hara Zsanna

  Kedves Szilvia és András !

  Miután több helyen olvastam az amaránt értékeiről és szárazságtűrő képességéről, a bióboltban 365 forintért beszereztem 25 dkg csíráztatható bió amarántmagot(Klorofill Bt.)! A kérdésem: mikor vessem, tűri-e a félárnyékos helyet, mennyi idő alatt érik be, és zöldfőzelékként szintén eldobandó-e az első főzővíz, mint a spenótnál ?

  Üdvözlettel,
  Hara Zsanna

  Válasz
  • revszilvia

   Kedves Zsanna!

   A legtöbb kérdésre megtalálja a választ ebben a cikkünkben:
   https://okovolgy.hu/botermo-es-egeszseges-regi-uj-kulturnovenyunk-az-amarant/
   Illetve, éppen most jelenik meg “Beszélgetések az önellátásról” című könyvünk, amiben szintén szó esik szántóföldi növénytermesztésről, alternatív gabonafélékről.
   Megrendelhető lesz néhány héten belül honlapunkon.

   Egyébként – tekintettel a hideg májusi időjárásra – még nincs elkésve a vetéssel! Lehetőleg ne félárnyékos, hanem naposabb helyre kerüljenek a magok.
   Az első fagyok előtt még az általunk ismert legkésőbbi fajták is beérnek.

   A spenót első főzővizét milyen okból szokták leönteni?

   Üdvözlettel,
   Szilvia

   Válasz
 • Hara Zsanna

  Kedves Szilvia!

  Köszönöm a választ, a magot május elején, még szép melegben vetettem, de jött később a 10-12 fok alatti hideg idő. Ennek ellenére kikeltek a magok, egyelés után a kihúzott kis növényeket elültettem, remélem megmaradnak. Legközelebb fészkesen fogom vetni a magokat.
  A spenót sok oxálsavat tartalmaz, ami megköti/fogyasztja a kálciumot a szervezetből/csontokból.
  Ezért szokták az első rövid főzés után leönteni a vizét és tejjel készíteni, amiben sok kálcium van, így leköti az oxálsavat. Ez a helyzet a sóskával is. Mértékkel kell fogyasztani őket. Remélem az amaránt levele nem tartalmaz savat…egyébként nagyon örülnék, ha kaphatnék a levél fajta amarántból kevés magot, ha lehetne ?

  Üdvözlettel,
  Zsanna

  Válasz
 • Hara Zsanna

  Kedves Szilvia és András !

  Kérdezném, hogy az amarántot learatták-e már Krisna-völgyben? Sajnos nálam csak kb. derék magasságú és még most sem látszik a termés színe, pedig már szept.29-e van. Lehet, hogy nem tud már beérni a mag ? Talán nem kapott elég napot ?

  Üdvözlettel,
  Zsanna

  Válasz
 • Zsáki Erzsébet

  Kedves Szilvia és András!
  Izgalommal vegyes csodálattal fedeztem fel ezt az oldalt.
  Jó magam is nagy kísérletező vagyok, saját konyhakertem lát el minket mindennel, amit megeszünk.Saját sütésű kenyerünk kerül minden nap az asztalra és szinte előállítunk mindent amire szükség van.
  Hét éves kislányunk tavaly cukorbeteg lett ,így újabb feladatok sűrítik mindennapjainkat…
  Az amaránt keltette fel leginkább az érdeklődésem…
  Eddig csak dísznövényként ismertem és nem igazán tudok különbséget tenni közöttük, ha van egyáltalán. Színük és alakjuk miatt.Narancssárga , bordó, felfelé álló és lelógó…Van-e jelentősége és ha igen , mi?Mindegyik ugyanúgy ehető-e, vagy esetleg valamelyik többet terem?
  Ha vásárolok az üzletben disznóparéj magot az ugyanaz lesz?
  Előre is köszönöm a segítséget!
  Nagy tisztelőjük

  Válasz
 • Vida László

  az amerikai “quinoa” helyett keresek olyan magyar termelőket, akik, egyelőre, kisebb mennyiségben el tudnálak látni minket a webáruházunk kínálataihoz, “amaranth” termékkel.

  Válasz
 • Pingback: Amaránt cséplés ökrökkel | Öko-völgy Alapítvány

 • korai pál

  szerbusztok,érdeklődök,hogy lehet e tőletek amarant magokat kapni,en a levelét szoktam enni,vagy palántát,bordo,sárga,stb.,ha jön vki fel Bpre,Atilla u ra,és érte mennék,ha tudom,hogy mikor ér fel,és kit keressek
  Elöre is köszönöm,Korai Pál

  Válasz

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük