Aratás-ünnep

Idén Visnyeszéplak ökofalu és az Ópusztaszer környéki tanyavilág élőfalu-kezdeményezés képviselői is részt vettek a Krisna-völgyi aratófesztiválon. A társ-ökofalvakat elsősorban az ökrös géphasználat vonzotta, ezért a kézi kaszák mellett a tábla egy részén munkába álltak az ökrök és az ökrészek is.

A kézi kaszálásnál a legszebb tarlót többek szerint az ópusztaszeri és visnyeszéplaki csapat produkálta 🙂

Az idei aszály Somogyvámost és környékét az ország más részeinél is erőteljesebben sújtja: július közepe van, de az erre a félévre számolt 100 éves átlagnak negyede-ötöde, mindössze 100 mm hullott.

Ennek ellenére a kenyérgabonák, különösen a búza, kimondottan jó minőségű termést adtak. Ez nyilvánvalóan annak a következménye, hogy az őszi-téli és tavaszi-nyári csapadékeloszlás most nagyon hasonlított ahhoz, ami a búza őshazájában, Anatóliában jellemző.

A Krisna-völgyi gabonaföldeknek mintegy 3 hektárja szolgálja az önellátást, amit továbbra is teljes mértékben állati és emberi erővel, dízelolaj használata nélkül művelnek.

Az immár hagyományossá vált aratófesztiválon Krisna-völgy apraja nagyja kivonul a búzaföldre, és vidám közösségi esemény keretében közösen végzik az aratást, a kévekötést, a kévék ökrösszekérre rakását, a cséplést. Az első kicsépelt szemeket helyben lisztté őrlik egy kézi malomban, és ebből készül el az első kenyér – lepénykenyér – sütése is.


Az első idei gabonából készült kenyeret a learatott tábla mellett, énekszóval kísérve fogyasztotta el a közösség.

A közösen végzett munka, a közös étkezés, a közös ünneplés teszi igazán magasztossá és feledhetetlenné a Krisna-völgyi aratófesztivált.

Rév Szilvia

2 hozzászólás to “Aratás-ünnep”

 • Mátrix Oktatás:

  A biogazdálkodáshoz ma már elengedhetetlen a szakképesítést.Ezen képzések is többnyire drágák és kevés helyen tartják őket az országban. Erre megoldásként született Ökogazda képzésünk, mely távoktatás jellegével teljes Bács-Kiskun megyét lefedi. http://www.matrixoktatas.hu 70/4242330

 • Lonkay Lászlóné:

  Nagyon tetszik a kézi aratás,tudok kaszálni és a Börzsönyben van 2500 nm telkem ami kb 50 éve nem látott vegyszert és műtrágyát.Ételallergiám van kész vagyok a biogazdálkodásra csak nem tudom hogyan fogjak hozzá.
  a kert közepén van egy forrás is ásott kút gyümölcsfák is vannak.
  Ki tud tanácsot adni?
  zsuzsa

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha meg nem találjuk, miért is vagyunk ezen a Földön, és hogyan akarjuk a 60-70 évünket értelmesen eltölteni, akkor nincs kiút a válságból."
Bogár László, közgazdász