Aratás-ünnep

Idén Visnyeszéplak ökofalu és az Ópusztaszer környéki tanyavilág élőfalu-kezdeményezés képviselői is részt vettek a Krisna-völgyi aratófesztiválon. A társ-ökofalvakat elsősorban az ökrös géphasználat vonzotta, ezért a kézi kaszák mellett a tábla egy részén munkába álltak az ökrök és az ökrészek is.

A kézi kaszálásnál a legszebb tarlót többek szerint az ópusztaszeri és visnyeszéplaki csapat produkálta 🙂

Az idei aszály Somogyvámost és környékét az ország más részeinél is erőteljesebben sújtja: július közepe van, de az erre a félévre számolt 100 éves átlagnak negyede-ötöde, mindössze 100 mm hullott.

Ennek ellenére a kenyérgabonák, különösen a búza, kimondottan jó minőségű termést adtak. Ez nyilvánvalóan annak a következménye, hogy az őszi-téli és tavaszi-nyári csapadékeloszlás most nagyon hasonlított ahhoz, ami a búza őshazájában, Anatóliában jellemző.

A Krisna-völgyi gabonaföldeknek mintegy 3 hektárja szolgálja az önellátást, amit továbbra is teljes mértékben állati és emberi erővel, dízelolaj használata nélkül művelnek.

Az immár hagyományossá vált aratófesztiválon Krisna-völgy apraja nagyja kivonul a búzaföldre, és vidám közösségi esemény keretében közösen végzik az aratást, a kévekötést, a kévék ökrösszekérre rakását, a cséplést. Az első kicsépelt szemeket helyben lisztté őrlik egy kézi malomban, és ebből készül el az első kenyér – lepénykenyér – sütése is.


Az első idei gabonából készült kenyeret a learatott tábla mellett, énekszóval kísérve fogyasztotta el a közösség.

A közösen végzett munka, a közös étkezés, a közös ünneplés teszi igazán magasztossá és feledhetetlenné a Krisna-völgyi aratófesztivált.

Rév Szilvia

2 hozzászólás to “Aratás-ünnep”

 • Mátrix Oktatás:

  A biogazdálkodáshoz ma már elengedhetetlen a szakképesítést.Ezen képzések is többnyire drágák és kevés helyen tartják őket az országban. Erre megoldásként született Ökogazda képzésünk, mely távoktatás jellegével teljes Bács-Kiskun megyét lefedi. http://www.matrixoktatas.hu 70/4242330

 • Lonkay Lászlóné:

  Nagyon tetszik a kézi aratás,tudok kaszálni és a Börzsönyben van 2500 nm telkem ami kb 50 éve nem látott vegyszert és műtrágyát.Ételallergiám van kész vagyok a biogazdálkodásra csak nem tudom hogyan fogjak hozzá.
  a kert közepén van egy forrás is ásott kút gyümölcsfák is vannak.
  Ki tud tanácsot adni?
  zsuzsa

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Krisna-völgyi önfenntartás – 3. rész Film a téli zöldségtermesztésről

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Hogyha gabonát termelsz, és azután megeteted az állatokkal, majd pedig megeszed az állatokat, az eredeti gabona energiájának 90%-át elveszíted."
Dr. David Archer (a geofizikai tudományok professzora, Chicagoi Egyetem)