Bill Gates legfrissebb blogposztjában [1] arról ír, hogy nem elég megújuló energiaforrásokra áttérni a klímaváltozás folyamatának stabilizálásához.

Szerinte öt kulcsfontosságú területen (villamosenergia-termelés, mezőgazdaság, közlekedés, feldolgozóipar, épületek) kellene egyszerre áttörést elérnünk a CO2 kibocsátásának csökkentése terén. Annak érdekében viszont, hogy emisszió-mentes technológiákat fejlesszünk ki mindegyik említett területen, elengedhetetlennek tartja a kutatás-fejlesztés támogatását.

Véleményem szerint azonban sem a kutatás-fejlesztés, sem a környezetvédelmi szabályozás terén nem lesz áttörés, hiába akár Bill Gates, akár más, környezetért felelősséget érző ember (legyen az laikus, vagy tudós) jóindulatú sürgetése. Hogy miért? Ralph Metzner ökopszichológus szerint azért, mert emberi társadalmunk jelenleg kóros állapotban van, szenvedélybeteg [2]. A kényelem és kifinomult, illetve kevésbé kifinomult élvezetek függőjeként viselkedik. Mint ahogyan egy alkoholista, vagy drogfüggő, ugyanúgy a jelenlegi társadalmunk sem tud lemondani az élvezetet nyújtó szerről, még akkor sem, ha ezzel önmaga vesztébe rohan. A jungi analitikus pszichológia egyik alapkoncepciója szerint az ilyen függőségnek, mentális betegségnek az oka, hogy elvesztettük kapcsolatunkat a transzcendenssel, s ezzel az élet értelmetlenné lett. Másképpen fogalmazva elfelejtettük, hogy kik is vagyunk valójában és hova tartozunk. Társadalmunk tagjainak többsége ugyanis azt hiszi magáról, hogy tiszavirág életű biológiai gépezet csupán, amelynek magányos léte véletlen sorozatok eredményének köszönhető, és egyetlen célja az élvezet.

Ha meg akarunk gyógyulni betegségünkből, nyitottá kellene válnunk eredeti transzcendens természetünk megismerésére, és arra a mély belső szükségletünkre, hogy visszaálljon a kapcsolatunk a Legfelsőbbel. Vagyis nem a kutatás-fejlesztés, nem a környezetvédelmi szabályozás, vagy bármi más, csakis a belső valóságunkról szóló örök tudás és annak megtapasztalása adhat elegendő lelki erőt és belső örömöt ahhoz, hogy megszabaduljunk élvezet-függőségünktől. Valójában tehát csak az a társadalom fenntartható, és képes tiszteletben tartani az ökológiai korlátokat, amelyik célja nem a vég nélküli hedonizmus, hanem az igazi önismeret és a Legfelsőbb szolgálata.

Írta: Dr. Bányai Orsolya, PhD – környezetjogász, egyetemi adjunktus.

Fotó: Endes Anikó

[1] Bill Gates: Climate change and The 75% problem. 2018. 10. 17. https://www.gatesnotes.com/Energy/My-plan-for-fighting-climate-change?

[2] Metzner, Ralph: The Split Between Spirit and Nature in European Consciousness. Trumpeter, 1993/1. http://trumpeter.athabascau.ca/index.php/trumpet/article/view/407/658

(Átvéve a jogapont.hu honlapról)

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük