Az emberi szükségletek – 1. rész

Az önfenntartás kapcsán van 5 alapvető és 5 kiegészítő emberi szükséglet. Nézzük meg, hogy ezeket a kihívásokat hogyan lehet a mindennapok során megoldani!

Az emberi szükségletek két nagy, és azon belül 5-5 kisebb kategóriába sorolhatóak.

I. Alapvető szükségletek II. Kiegészítő szükségletek
a) Ivóvíz-élelmiszer f) Világítás
b) Ruházat-cipő g) Szállítás
c) Ház-fűtés h) Használati eszközök
d) Egészség i) Védelem
e) Oktatás j) Művészetek

a) Ivóvíz-élelmiszer

Krisna-völgyben az ivóvíz ellátást a lakóházaknál ásott kutakkal oldjuk meg, míg az intézményeknél egy központi 300 méter mély kútból.

Az ivóvíz-ellátás mellett fontos megemlíteni a szennyvíz-kezelést. Krisna-völgyben működik Közép-Európa egyik legnagyobb nádgyökérzónás szennyvíztisztítója. Ez a 3 nádágyból álló rendszer az itteni lakosság igényein túl az ide látogató több, mint 20-25 ezer vendég szennyvízét is feldolgozza és kimenetként tökéletesen tiszta vizet produkál.

Az étkezés jelenti a legnagyobb környezeti befolyást, mivel ez egy mindennapos szükségletünk. A vegetáriánus táplálkozással nagyban hozzájárulunk a fenntarthatósághoz. 1 kg állati fehárje előállításához 18-20 kg növényi táplálékot kell megetetni az állattal. Ezért ugyanazon a területen 20-szor több vegetáriánust lehet fenntartani, mint húsevőt.

Az élelmiszer-ellátást a gabona-, a zöldség-, a gyümölcstermesztés, a tejtermékek, a mézek és az olajok előállítása
jelenti. A gabonatermesztésben nálunk elengedhetetlen szerep jut az ökrök és a bikák részére, mivel a szántástól az aratásig segítenek a munkaerejükkel.

Az itteni zöldségkertben kb. 30-40-féle zöldséget termelünk. Ez elegendő változatosságot jelent egész évben. A téli időszakot a terménytárolóban vészelik át a zöldségek. Jelenleg csak visszavethető zöldségmagokat használunk, és saját magbankkal rendelkezünk.

A gyümölcskertjeinkben kb. 150 őshonos tájfajtát őrzünk, melyek sokkal ellenállóbbak, így nem igényelnek vegyszeres termesztést. A gyümölcsök tárolására a befőzést, a terménytárolót és kisebb mértékben az aszalást használjuk.

A tehenészetünk kiváló minőségű tejjel látja el a közösséget, melyekből számtalan tejtermék készíthető.

A méhészetünk minden évben 1-2 tonna (akác-, vegyes virág-, repce- és napraforgó) mézet, valamint gyógynövényes mézeket állít elő. A magyar átlagnál sokszorta több mézet fogyasztunk, ami segít az egészségmegőrzésben.

b) Ruházat-cipő

A ruha- és cipőkészítés kapcsán már beszereztünk több eszközt (kártoló, szövőszékek, sámfák, stb.), amikkel voltak korábban ígéretes kísérleteink. Sikerült lenből és kenderből rostanyagot előállítani, valamint fonalat szőni, növényi festékekkel sokféle színűre megfesteni. A cipőkészítésnél a gombos facipő,ig a csuhépapucsig és a nemezpapucsig jutottunk.

c) Ház-fűtés

1996-ban került átadásra Krisna-völgy központi templomépülete, melynek falai döngölt vályogból vannak. Emellett
épült több olyan lakóház, ami vályogtéglából, égetett téglából, illetve szalmaborítással készült.

A fűtés és a használati melegvíz-előállítás alapvetően fával történik. Vannak saját erdeink, melyekből részlegesen, vagy teljesen lefedjük a tűzifa igényünket. Minden évben telepítünk újabb erdőket, hogy néhány év múlva csak saját fát használjunk.

e) Egészség

A lakto-vegetáriánus táplálkozással, a rendszeres mozgással és az egészséges életmóddal megelőzhető nagyon sokféle betegség. Ha mégis felborul a szervezet egyensúlya, akkor elsőként az ősi ájurvédikus gyógymódokkal próbáljuk visszaállítani azt. A betegségek okait igyekszünk feltárni és kezelni, nem pedig a tüneteket.

f) Oktatás

Krisna-völgyben hivatalos óvoda és általános iskola működik, megoldott a középiskolások oktatása. Természetes, hogy a gyerekek sokféle önfenntartó tevékenységet sajátítanak el a tanulóéveik alatt. Nagyon sok itt élő felnőtt elvégezte a budapesti Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolánk vaisnava teológus képzését.

A következő cikkben rövidesen átnézzük majd a kiegészítő emberi szükségleteket.

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha törődünk az állatokkal, és törődünk a Földdel, akkor számtalan állat, ember és lakóhely boldogulhat sokkal jobban, mint egy tiszteleten, törődésen, együttérzésen, emberségen, könyörületen alapuló erkölcs hiányában." (Marc Bekoff biológiaprofesszor, a Rügyek és Gyökerek Alapítvány helyi koordinátora) Mindenfelől válságok sújtanak bennünket mostanában. Mivel tönkretettük magunk körül az élővizeket, a földeket, a levegőt és szinte az egész bolygót, ezért súlyos környezeti válsággal kell küzdenünk. Emellett folyamatos háborúk, terrorcselekmények, pereskedések okoznak komoly makro- és mikroszintű társadalmi válságokat. Ezeket tetőzik az időről-időre begyűrűző gazdasági válságok. De mi az igazi oka ennek a rengeteg, alapvető értékeket megrengető válságnak? A válasz az, hogy mindezeknek az igazi gyökere egy mély világnézeti válság, amely az egyre súlyosabb materializmus felé próbál rántani mindenkit. A materializmus értékrendje folyamatosan degradálódik, s ezért nem képes megfelelő, időtálló alapot jelenteni. Amíg az emberiség az individualista, önző, kihasználó értékrendet nem cseréli fel egy lelki-spirituális szemléletmóddal, addig a fenti válságok csak egyre súlyosabbá válnak. Ezért mindenkinek változtatnia kell a környezetéhez való hozzáállásán és ennek tettekben is meg kell mutatkoznia! Amíg lájkoljuk a zöld gondoltokat, de közben teleszemeteljük a világunkat és nem kezdünk visszatérni egy természetesebb életmód felé, addig nincs esély arra, hogy nagyban is megváltozzanak a dolgok. Te legyél az a változás, amit szeretnél, hogy megvalósuljon!  
Zöld gondolatok 2.