Az emberi szükségletek – 1. rész

Az önfenntartás kapcsán van 5 alapvető és 5 kiegészítő emberi szükséglet. Nézzük meg, hogy ezeket a kihívásokat hogyan lehet a mindennapok során megoldani!

Az emberi szükségletek két nagy, és azon belül 5-5 kisebb kategóriába sorolhatóak.

I. Alapvető szükségletek II. Kiegészítő szükségletek
a) Ivóvíz-élelmiszer f) Világítás
b) Ruházat-cipő g) Szállítás
c) Ház-fűtés h) Használati eszközök
d) Egészség i) Védelem
e) Oktatás j) Művészetek

a) Ivóvíz-élelmiszer

Krisna-völgyben az ivóvíz ellátást a lakóházaknál ásott kutakkal oldjuk meg, míg az intézményeknél egy központi 300 méter mély kútból.

Az ivóvíz-ellátás mellett fontos megemlíteni a szennyvíz-kezelést. Krisna-völgyben működik Közép-Európa egyik legnagyobb nádgyökérzónás szennyvíztisztítója. Ez a 3 nádágyból álló rendszer az itteni lakosság igényein túl az ide látogató több, mint 20-25 ezer vendég szennyvízét is feldolgozza és kimenetként tökéletesen tiszta vizet produkál.

Az étkezés jelenti a legnagyobb környezeti befolyást, mivel ez egy mindennapos szükségletünk. A vegetáriánus táplálkozással nagyban hozzájárulunk a fenntarthatósághoz. 1 kg állati fehárje előállításához 18-20 kg növényi táplálékot kell megetetni az állattal. Ezért ugyanazon a területen 20-szor több vegetáriánust lehet fenntartani, mint húsevőt.

Az élelmiszer-ellátást a gabona-, a zöldség-, a gyümölcstermesztés, a tejtermékek, a mézek és az olajok előállítása
jelenti. A gabonatermesztésben nálunk elengedhetetlen szerep jut az ökrök és a bikák részére, mivel a szántástól az aratásig segítenek a munkaerejükkel.

Az itteni zöldségkertben kb. 30-40-féle zöldséget termelünk. Ez elegendő változatosságot jelent egész évben. A téli időszakot a terménytárolóban vészelik át a zöldségek. Jelenleg csak visszavethető zöldségmagokat használunk, és saját magbankkal rendelkezünk.

A gyümölcskertjeinkben kb. 150 őshonos tájfajtát őrzünk, melyek sokkal ellenállóbbak, így nem igényelnek vegyszeres termesztést. A gyümölcsök tárolására a befőzést, a terménytárolót és kisebb mértékben az aszalást használjuk.

A tehenészetünk kiváló minőségű tejjel látja el a közösséget, melyekből számtalan tejtermék készíthető.

A méhészetünk minden évben 1-2 tonna (akác-, vegyes virág-, repce- és napraforgó) mézet, valamint gyógynövényes mézeket állít elő. A magyar átlagnál sokszorta több mézet fogyasztunk, ami segít az egészségmegőrzésben.

b) Ruházat-cipő

A ruha- és cipőkészítés kapcsán már beszereztünk több eszközt (kártoló, szövőszékek, sámfák, stb.), amikkel voltak korábban ígéretes kísérleteink. Sikerült lenből és kenderből rostanyagot előállítani, valamint fonalat szőni, növényi festékekkel sokféle színűre megfesteni. A cipőkészítésnél a gombos facipő,ig a csuhépapucsig és a nemezpapucsig jutottunk.

c) Ház-fűtés

1996-ban került átadásra Krisna-völgy központi templomépülete, melynek falai döngölt vályogból vannak. Emellett
épült több olyan lakóház, ami vályogtéglából, égetett téglából, illetve szalmaborítással készült.

A fűtés és a használati melegvíz-előállítás alapvetően fával történik. Vannak saját erdeink, melyekből részlegesen, vagy teljesen lefedjük a tűzifa igényünket. Minden évben telepítünk újabb erdőket, hogy néhány év múlva csak saját fát használjunk.

e) Egészség

A lakto-vegetáriánus táplálkozással, a rendszeres mozgással és az egészséges életmóddal megelőzhető nagyon sokféle betegség. Ha mégis felborul a szervezet egyensúlya, akkor elsőként az ősi ájurvédikus gyógymódokkal próbáljuk visszaállítani azt. A betegségek okait igyekszünk feltárni és kezelni, nem pedig a tüneteket.

f) Oktatás

Krisna-völgyben hivatalos óvoda és általános iskola működik, megoldott a középiskolások oktatása. Természetes, hogy a gyerekek sokféle önfenntartó tevékenységet sajátítanak el a tanulóéveik alatt. Nagyon sok itt élő felnőtt elvégezte a budapesti Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolánk vaisnava teológus képzését.

A következő cikkben rövidesen átnézzük majd a kiegészítő emberi szükségleteket.

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink

Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A szentségétől megfosztott világ egy hódításra serkentő akadály sorsára ítéltetett,  puszta tárggyá válik. Mint egy lélektelennek tartott állat vagy rabszolga, az ember alatti dologgá silányul, melyet munkára fognak, felhasználnak és kizsákmányolnak."
Theodor Roszak