Környezetbarát szennyvízkezelés és –hasznosítás 4. Tippek a családi méretű nádgyökérzónás szennyvíztisztító létesítéséhez

nád 100x100Mivel a rendszer háztartások szintjén is kivitelezhető, néhány tippel szeretnénk szolgálni a családi méretű tisztítók tervezéséhez és létesítéséhez.

Házi tisztító esetében is a korábbi cikkekben leírtak szerint járjunk el:

– A nádágy szigetelt földmedencével készüljön, dréncsövezve és náddal beültetve. A dréncső kifolyóját a befolyóval ellentétes oldalon az ágyak aljában alakítsuk ki.

– A nádágyak méreténél személyenként 4 m2-rel érdemes számolni.

– Az utótározó lehet szögletes (mint Krisna-völgyben) illetve szabálytalan alakú is. Utóbbinál ügyelni kell arra, hogy a be- és kivezető dréncsövek között minimum 4-5 m távolság legyen. Az utótározó méretezésénél érdemes mérnök segítségét igénybe venni. Hatósági előírás, hogy minimum 2 havi mennyiséget tudjunk tárolni benne. Az is igaz, hogy ahol a tisztított víz élővízbe engedhető, ott nem szükséges a fóliaszigetelés sem.

– A szennyvíztisztítónak a háztól, kúttól, veteményestől való minimális védőtávolsága 8 méter legyen, de még jobb, ha ennél is nagyobb a távolság.

 

tisztito

 

Háztartások esetében az legideálisabb – legegyszerűbb és legkörnyezetkímélőbb – vízhasználati rendszer a következő:

– Legjobb, ha a szürke vizet külön tudjuk gyűjteni és csak ez kerül a tisztítóba. Ilyenkor nincs szükség még ülepítőre sem, elegendő egy rácsakna, amivel megakadályozhatjuk a nagyobb szennyeződések bejutását a dréncsőbe.
– Ez a vízhasználati rendszer viszont megkívánja a komposztvécé alkalmazását.

Érdemes néhány szót ejteni a létesítés költségeiről is. (A fenntartási, karbantartási kiadások minimálisak.) Ami az arányokat illeti, a csatornázás teszi ki a költségek 2/3-át, a tisztítóberendezés a maradék 1/3-ot. Utóbbi úgy osztható tovább, hogy a kiadások 2/3-át kell a szigetelésre, belső csövezésre és mechanikus szerkezetre fordítani, 1/3-át pedig nádtelepítésre és földmunkákra. Munkaórában mérve természetesen a földmunka messze a legtöbb időt igényli.

– Hári Beáta –
Öko-völgy Alapítvány

 

Az ivóvíznyerés és vízhasznosítás Krisna-völgyi tapasztalatairól számos további – technológiai leírásokkal kiegészített – információ található a „Beszélgetések az önellátásról” című könyvünkben. A könyv ismertetése ide kattintva olvasható

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ne egyél húst, járj biciklivel, és legyél mértékletes vásárló – így segítheted a globális felmelegedés megfékezését."
Rajendra Pachauri (az IPCC Nobel-békedíjas vezetője)