Biokertészet Krisna-völgyben – 6. rész

A Krisna-völgyi biokertészet bemutatásáról szóló sorozatunk mostani részében arról lesz szó, hogy a növények védelmét miként lehet megoldani az áztatott növényi levekkel.

Nemcsak a tápanyag-utánpótlásban, de a növényvédelemben is eredményesen használhatunk növényi leveket. Számos recept közül most a leggyakrabban használtakat, jól beváltakat emeltem ki. Itt is érdemes nedvesítőszereket használni (10 literhez 10 dkg kenőszappan, vagy egy pohár tej), hogy a szer megtapadjon a növényeken.

 1. Csalánlé (Urtica dioica) gombák (rozsdák, penészek) és rovarkártevők (levéltetvek, sárgarépalégy) ellen. Receptúra: 1 kg csalánlevelet 10 liter vízben, lefedett tartályban áztatunk 3 napon át. Leszűrjük és hetente egy alkalommal kipermetezzük.
 2. Bodzalé (Sambucus nigra) rovarkártevők (molyok, hernyók, levéltetű, sárgarépalégy) ellen. Receptúra: 150 gramm vágott bodzalevelet és virágot 5 liter forrásban lévő vízbe dobunk. Levesszük a tűzről, lefedjük, 30 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, és miután kihűlt permetezhetjük a növényekre.
 3. Mentalé rovarok (burgonyabogár és hangyák) ellen. Recept és kijuttatás azonos a bodzalénél írtakkal.
 4. Muskátlilé rovarok (káposztalepke, kukoricamoly) ellen. Ezt is a bodzalével azonos módon készítjük, használjuk.
 5. Gilisztaűző varádics (Tanacetum vulgare) erjesztett leve gombabetegségek (varasodás és a lisztharmat) ellen, riasztja a hangyákat, legyeket, molyokat, atkákat is. Ugyanúgy készítjük, mint a csalánlevet, zöldséges- és gyümölcsöskertben is használják.

 

Bár nem növényi levek, de a biokertészetben is engedélyezett, jól alkalmazható hagyományos gomba- és baktériumölő szerek a Bordói lé (rézgálicoldat és mésztej), illetve a Mészkénlé (Tiosol). Fontos tudni, hogy a Bordói lé nem hatásos a lisztharmatok ellen, míg a Mészkénlé igen.

Használatuk: Fertőzések ellen vegetációs időszakban 1-1,5 %-os vizes oldatot kell a növényekre juttatni. A gyümölcsösben rügypattanáskor 3-5, tavaszi lemosó permetezéskor 8-10%-os oldatot kell használni a törzsek- és ágak permetezésére.

[Pőcze Vilmos és Kun András]

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

2 hozzászólás to “Biokertészet Krisna-völgyben – 6. rész”

 • Fejér Gyöngyi:

  Hari Bol!

  SEGÍTSÉG KÉRÉS Ázsiai poloska elleni védekezéshez!

  Van-e olyan módszer, ami sikeresen alkalmazható volt számotokra a növényektől való távoltartásukra?
  Ha igen, kérlek, osszátok meg velünk, hogy a mi kis bio közösségi kertünkben is alkalmazhassuk. Az ahimsa jegyében (én is laktovegetárius vagyok)igen rosszul tűröm, hogy más eszközük nem lévén, a kertésztársaim egy része egyszerűen eltapossa őket.Én egyenlőre passzívan tűröm a károkozásukat. Előző évben fürtökben lógtak a paradicsom, paprika stb. zöldségeken.
  A NEEM tea, vagy oldatos permetezés jutott eszembe, de még nem sikerült olyan koncentrációt találnom, ami hatékony lett volna.

  Gauranga
  Fejér Gyöngyi

 • Premamoya Das:

  Kedves Gyöngyi!

  Szerencsére még nem volt ilyen problémánk.
  Vannak azonban erre növényi alapú bio permetszerek (pl. piretrin), melyek azonban nem olcsóak.

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A baj nem körülöttünk van, hanem bennünk. Ez reményt ad a változásra."
Kóródi Márta