Biokertünk különlegessége: az okra

A Krisna-völgyi biokertészet egyik különleges zöldsége: az okra.

  • Általános leírás:

Az okra (Hibiscus esculentus): más néven bámia  vagy hölgyujj, a mályvafélék családjának tagja, egyike a szubtrópusok legszebb konyhakerti növényeinek. Afrikában, Indiában, Pakisztánban évszázadok/ezredek óta használják. Húsos toktermése van, mely hasonlít egy érett paprikára. Ha félbevágjuk, szép csillagalakzata van. Gyorsan nő, és 2 m magasra is felkúszhat, melyen megjelennek a gyönyörű fehér vagy citromsárga virágok. Érdekessége, hogy virága csupán egy napig virít, a szirmok napnyugtakor elhervadnak, akár sikerült beporzódnia, akár nem.

  • Egészség:

Nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz (C,K,Mg,Ca,Zn) ,valamint nyálkatartalmának köszönhetően az emésztőrendszert támogatja.

  • Termesztés:

Magyarországon csak a melegebb területeken kedvez neki az éghajlat, mert nem szereti a hideget. Nagy hőigényű, sok párára és vízre van szüksége (így szinte csak fólia-vagy üvegházban próbálkozzunk a termesztésével, ha biztosra akarunk menni). 20-25 fok alatt nem is csírázik. Mindettől függetlenül meg lehet próbálni a szabadföldi vetést, vagy palánta kiültetést.

Vetés május elején, szabadban később (20-a körül vagy utána). Július közepétől nyár végéig (már az elvirágzás után 4-5 nappal) szüretelhetjük a még zsenge,ropogós terméseit. Nem érdemes tovább várni, mert a terméshéjban egyre több rost képződik, és fásodik.

  • Magfogás:

Magot a vége felé (szeptember) érdemes fogni, mert júliusban azok még gyengék és aprók. A megöregedett terméseket meg lehet hagyni magnak, de ha sok magot hagyunk egy növényen, nem olyan sok termést fog hozni. A magok akkor érettek, ha feketék. Ez már zöld színű terméseknél is lehetséges, de általában ha elszáradt a toktermés és megsárgul, akkor szedjük le. Kicsit még szárítgatjuk, majd kidörzsöljük belőle a magokat. Jó körülmények között 4-5 évig is megőrzik a csiraképességüket. Szeptember végéig terem üvegházban, kint a hűvös éjszakai idő gyorsan végez velük.

  • Kártevők:

Másik nehézség vele, hogy szereti a tetveket… vagy fordítva, a tetvek őt. Ezért figyelni kell, és még idejében pl. szappanos vagy ním-olajos permetezéssel megelőzni/megfékezni.

  • Elkészítése:

Lehet sütve, párolva, pirítva, savanyítva, vagy levesként elkészíteni. Főzés közben sűrű, ragadós anyagot bocsát ki, amelyet ételsűrítőként is felhasználnak (Afrikában). Készíthetünk lecsót belőle, vagy  párolva, sütve salátaként vagy húspótlóként ehetjük.

Ehhez egy remek receptet ajánl Antal Balázs (Bálamódaka dásza):

Sajtos, bazsalikomos okra

Az okrát általában kisütjük olajban, vagy wokban pirítjuk, amíg aranybarna nem lesz.  A sütéssel párhuzamosan elkészítjük a fűszeralapot és a sajtot. A házisajtot szintén kisütjük olajban, majd kurkumás savóba vagy meleg vízbe tesszük, hogy visszapuhuljon. A fűszereket olajon megpirítjuk, először az asatgyantát (afoetidát, hagymapótlót), majd a curry-levelet, a gyömbért és az őrölt koriandert. Ezután jöhet egy kis paradicsompüré, majd a bazsalikom. Beletesszük a pritamin paprikát és kicsit megpároljuk. Végül a sajt és az okra is belekerül, ekkor megsózzuk és kurkumával színezzük.

Felhasznált irodalom: Beszélgetések az önellátásról 3. kötet

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„Van olyan hagyomány, amely útbaigazít, s van, amely félrevezet. Az egyik megtanít úszni, a másik a süllyedő hajó szalonjába tessékel azzal, hogy itt eddig nagyon jól lehetett ebédelni.”
Németh László