Biokertünk különlegességei: a luffa

A luffatök sok olyan jó tulajdonsággal is bír, amit igazán kevesen ismernek.

A luffatök, vagy szivacstök (Luffa cylindrica) a tökvirágúak rendjébe (melyben kb. 850 faj van), azon belül is lopótök nemzetségbe tartozik. Afrikában és Ázsiában őshonos növény.  Jellegzetes lágyszárú kúszónövény, nagy, széles levelekkel és citromsárga virágokkal.

Nem bírja a hideget, ezért hogy beérjen (és ne penészedjen be a nyirkos időben), már márciusban poharakba palántázzuk. Május közepétől kiültethető a szabadba (ha a talaj elég meleg). Mivel indás növény, ami 3 méteresre is megnőhet, támrendszert igényel (vagy olyan fal mellé kell ültetni, ahová fel tud futni, és az a súlyos terméseket is elbírja). De figyeljünk, hogy elég napos legyen a hely, és az öntözést sem szabad elhanyagolni!

Termései 30-40 cm-esre is megnőnek. A talajok közül a laza kötésűt szereti (agyagos, vagy kötött talajon alig hoz termést). Őszre megindul már a rostképződés, és szivacsszerűvé válik, ezért zsenge állapotban fogyasszuk (főleg salátákhoz, savanyúsághoz, vagy rántva). A virág rügyei, szára, zsenge levelei is ehetők.

Gyógyhatása:

A luffa főzetét az indiai orvoslásban előszeretettel alkalmazzák gyulladásos folyamatok és májbetegségek, valamint sárgaláz ellen. A népi gyógyászatban a triterpénekben gazdag termés leve vizelethajtó, hashajtó, a magjából pedig olajat nyernek. A termés és a levél triterpén szaponinokat tartalmaz.

Ha azonban nem étkezési célt szolgál, hanem pl. szivacsot akarunk belőle készíteni, akkor szedjük le kocsánnyal együtt amikor már „zörgős” (de legkésőbb a fagyok beállta előtt), és fellógatva szárítsuk.

Sötétre érett külső „bőrét” könnyen lehúzhatjuk, alatta feltűnik a halványsárga szivacs. Ha nehezen akar lejönni, áztassuk be néhány órára. Utána a magoktól megtisztítjuk, újra átmossuk, és ismét kiszárítjuk.

Felhasználása:

A fürdő-vagy mosogatószivacson kívül készíthető belőle kis törölköző, talpbetét, a szappanhoz jók a rostjai is, vagy matracok tömőanyagaként funkcionálhat. Virágkötészeti, és kis dobozok, ajándéktárgyak alapanyaga. Sőt még kalapok is készülnek belőle.

 

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Kertészeti innovációink Krisna-völgyi önfenntartás – 3. rész

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„Aki azt hiszi, hogy az exponenciális növekedés örökké fenntartható egy véges világban, az vagy őrült, vagy közgazdász."
Kenneth E. Boulding