A luffatök sok olyan jó tulajdonsággal is bír, amit igazán kevesen ismernek.

A luffatök, vagy szivacstök (Luffa cylindrica) a tökvirágúak rendjébe (melyben kb. 850 faj van), azon belül is lopótök nemzetségbe tartozik. Afrikában és Ázsiában őshonos növény.  Jellegzetes lágyszárú kúszónövény, nagy, széles levelekkel és citromsárga virágokkal.

Nem bírja a hideget, ezért hogy beérjen (és ne penészedjen be a nyirkos időben), már márciusban poharakba palántázzuk. Május közepétől kiültethető a szabadba (ha a talaj elég meleg). Mivel indás növény, ami 3 méteresre is megnőhet, támrendszert igényel (vagy olyan fal mellé kell ültetni, ahová fel tud futni, és az a súlyos terméseket is elbírja). De figyeljünk, hogy elég napos legyen a hely, és az öntözést sem szabad elhanyagolni!

Termései 30-40 cm-esre is megnőnek. A talajok közül a laza kötésűt szereti (agyagos, vagy kötött talajon alig hoz termést). Őszre megindul már a rostképződés, és szivacsszerűvé válik, ezért zsenge állapotban fogyasszuk (főleg salátákhoz, savanyúsághoz, vagy rántva). A virág rügyei, szára, zsenge levelei is ehetők.

Gyógyhatása:

A luffa főzetét az indiai orvoslásban előszeretettel alkalmazzák gyulladásos folyamatok és májbetegségek, valamint sárgaláz ellen. A népi gyógyászatban a triterpénekben gazdag termés leve vizelethajtó, hashajtó, a magjából pedig olajat nyernek. A termés és a levél triterpén szaponinokat tartalmaz.

Ha azonban nem étkezési célt szolgál, hanem pl. szivacsot akarunk belőle készíteni, akkor szedjük le kocsánnyal együtt amikor már „zörgős” (de legkésőbb a fagyok beállta előtt), és fellógatva szárítsuk.

Sötétre érett külső „bőrét” könnyen lehúzhatjuk, alatta feltűnik a halványsárga szivacs. Ha nehezen akar lejönni, áztassuk be néhány órára. Utána a magoktól megtisztítjuk, újra átmossuk, és ismét kiszárítjuk.

Felhasználása:

A fürdő-vagy mosogatószivacson kívül készíthető belőle kis törölköző, talpbetét, a szappanhoz jók a rostjai is, vagy matracok tömőanyagaként funkcionálhat. Virágkötészeti, és kis dobozok, ajándéktárgyak alapanyaga. Sőt még kalapok is készülnek belőle.

 

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük