Gondolatgazdag interjú egy csoda-növény termesztési tapasztalatairól Gaura Sakti dásszal (Sölétormos Jenő), Krisna-völgy elnökével

– Miért érdekes az amaránt, és miért merül fel újra a termesztésének gondolata?

Az amaránt amerikai eredetű trópusi-szubtrópusi növény, amelyet az őslakosok évezredek óta gyűjtenek, termesztenek és sokféle módon elkészítve fogyasztanak. Nemcsak Amerikában, de a világ trópus régióiban másutt is – például Indiában – nagy területeken termesztik. Itthon ma még kevéssé ismert az amaránt hihetetlen előnye: rendkívüli hő- és szárazságtűrése. A forró, és mind forróbb nyarakon, amikor már más kultúrnövények leállnak a növekedéssel, az amaránt tovább virul. Étkezési célra a növény levelei és magjai is alkalmasak.

Léteznek olyan fajták, fajtacsoportok, amelyeknek főként a levelét, vagy a magját hasznosítják, de a különbség e faj esetében inkább mennyiségi – minden amarántnak ehetőek a levelei és a magjai is. A leveleket hasonló módon készíthetjük el, mint a spenótot. Ízük is hasonló a spenótéhoz, de annál sokkalta lágyabb-bársonyosabb, harmonikusabb lesz a belőlük készült ételek ízvilága. További előnye, hogy levelei a spenótnál sokkal gyorsabban nőnek, így a levágott zöld részek hamar pótlódnak. Mint említettem, a másik fajtacsoport, a mag-amarántok levelei is alkalmasak főzelék készítésére.

– Ejtenél még néhány szót az amaránt- felhasználás és fogyasztás előnyeiről?

Még csak röviden esett szó a mag-amarántokról. Rendkívül bőven teremnek és csak most kezdjük felismerni, hogy mennyire egészséges a fogyasztásuk. Léteznek fekete és fehér magvú fajták, az előbbiekben különösen sok a nyomelem. Ezek mellett jelentős mennyiségben tartalmazzák a Ca, Fe és Mg elemeket is. Az amarántmagban ott találjuk a táplálkozásban fontos esszenciális aminosavakat. Ez a vegetáriánus táplálkozás szempontjából különösképpen fontos tény, ugyanis meglehetősen kevés olyan növényfajt ismerünk, amelyről ez „egy személyben” elmondható. További különlegesség, hogy az amarántmag a szervezetünk számára szükséges nyomelemeket és aminosavakat a megfelelő arányban tartalmazza. Harmonikus és kiegyensúlyozott táplálék tehát. Mindezek következtében kiváló roboráló hatású, így a lábadozóknak, időseknek, gyermekeknek, szoptatós és várandós anyáknak különösképpen ajánlott. A kutatások kimutatták, hogy fehérjetartalma jobban felszívódik, mint a búzáé, szójáé vagy a tejé, és relatíve nagyobb fehérjetartalommal is rendelkezik ezeknél. Az ájurvédában tájékozottabb olvasóknak mondom, hogy az amaránt kiválóan kiegyensúlyozza kaphát és pittát is. Itt Krisna-völgyben puffasztott amarántot használunk, más ételekhez keverjük. Az amarántliszt kenyérliszthez, a csapati tésztájához akár 30%-os arányban is keverhető. (A keverési arány lisztek esetében 50%-ot is elérhet.)

– Mondanál néhány szót a saját, Krisna-völgyben végzett kísérleteidről?

Ahogyan már említettem, az amaránt a trópusi Amerikából származik, ezért melegigényes. Rövid életű egyéves növény, amelyet kései vetéssel, a fagyok elmúltával helybe vetünk. Érdemes hosszú tenyészidejű fajtákkal próbálkozni, így a fagyokig elnyújtható a tenyészidő. A házam melletti kiskertben az idén 9 féle amarántot termesztettem. Próbálkoztam – K-DK Ázsiából származó – salátának való törpe fajtákkal (‘Tender Leaf’ és ‘White Leaf’). Ezek a növények mintegy 20-30 cm-es elágazó tövekké fejlődnek és a fagyokig folyamatosan szedhetőek róluk a zsenge levelek. Vetettem egy hegyes levelű, szélesebb levelű fajtát (‘Green Pointed Leaf’), valamint ugyancsak nagyobb termetű és szintén főként főzelék-hasznosítású (vörös levelű ‘Asia Red’ és mélyvörös ‘Red Stripe’, valamint vörös-zöld színezetű) fajtákat. Röviden azt kell mondanom, hogy minden próbálkozás kiváló eredménnyel zárult. Magtermesztési kísérletet is folytattam, mégpedig – az előbbiekhez hasonlóan – szinte hihetetlen sikerrel. Egy kertész ismerőstől néhány grammnyi magot kaptam, amelyekből egy 5 m-es sort vetettem. Ez volt az indító vetemény, amely mindjárt az első évben 1100 grammnyi magot eredményezett. Hogyha a jövőre vonatkozólag készítünk terveket, akkor 50 cm-es sortávolsággal számolva 2,5 m2-enként mintegy kilónyi magra számíthatunk. Ez pedig nagyjából a búza termésátlagának felel meg. A mag-amaránt kísérleteket feltétlenül folytatni fogom, jövőre már jóval nagyobb területen.

– Mit tanácsolsz annak, aki otthon is meg szeretné próbálni az amaránt termesztését?

Nagyon jó ötletnek tartom, szinte biztos a siker! Nálunk például egy olyan helyre tettem az amaránt ágyást, akol még a füvesítés sem sikerült jól, annyira száraz és tömör volt a talaj. Ilyen területen is bátran kialakíthatjuk az amaránt-ültetvényt. A fellazított talajba a holdnaptár szerint történjék a vetés – például a levélzöldségeket levélnapon vessük. A kísérlet során nem alkalmaztam tápanyag utánpótlást, az eredmény mégis kiváló volt. A sekélyen vetett apró magokból kelő növényeket több hullámban egyelni kell, s a kiszedett kis növényeket már fel is használhatjuk főzeléknek.

A mag-amarántok ugyancsak jó termést adnak akár extenzív körülmények között is. Korai, közepes és késői érésű fajták léteznek – vizsgálatok szerint a középérésűek termesztése a leghatékonyabb.

Az interjút készítette: Kun András

E valóban csodálatos és több figyelmet érdemlő kultúrnövényről további információk találhatók például a következő címeken:
„Szakrális növényből biogabona” http://www.elelmezesvezetok.hu/szamok/07/09/08.htm
„Az inkák igazi kincse” http://www.hoxa.hu/?p1=cikk&p2=2399

14 thoughts to “Bőtermő és egészséges: régi-új kultúrnövényünk, az amaránt

  • Pingback: Öko-völgy Alapítvány » Amaránt betakarítás Krisna-völgyben

  • Tóth László

    Hare Krisna!Azzal a kéréssel fordulok hozzátok,h Amarántot szeretnék termeszteni,de nem tudom vetőmaghoz ,hogy juthatnék?A bioboltokban kapható magok is megfelelnek termesztésre?Vagy, van lehetőség tőletek vásárolni vetőmagot?Köszönöm a segítséget!!Üdv:Tóth László

    Válasz
    • kunandras

      Kedves László!
      Jelenleg nekem sincs amaránt vetőmagom.
      Javaslom, hogy lépjen kapcsolatba Klorofill Bt.-vel, úgy tudom, hogy ők foglalkoznak termeltetéssel is
      Elérhetőségeik: http://www.zoldterkep.hu/places/17844?locale=hu
      Üdvözli: Kun András

      Válasz
      • Tóth László

        Haribol!Köszönöm a választ!

        Válasz
  • Kovács Judit

    Kedves András!
    Megkaptam az önellátásról szóló könyvet, köszönöm! Közben felkeltette érdeklődésemet egy az amarántról szóló cikk, és érdeklődöm, Ti hogyan tisztítjátok meg a magokat? Az amaránt nagyon „szőrös”… Másrészt: Van a kertünkben egy növény, ami kísértetiesen hasonlít rá, de nem tudom, az-e. Az amaránt mindegyik változata ehető? Előfordul vele, hogy „elfajzik”?
    Köszönettel: Kovács Judit

    Válasz
    • kunandras

      Kedves Judit!
      Örülök, hogy érdekesnek találja a könyvünket!
      Az amarántot házilag a legegyszerűbb szeleléssel tisztítani. A szelelés módját a 112. oldalon írtuk le (a tönköly kapcsán).
      Az amaránt minden fajtája ehető. Ha nagyon szőrös, és hasonlít a vad alakra, akkor bizony elfajzott, vagyis összeporzódott a vad amaránttal, és az így keletkező hibrid (vad x nemes) amaránt szőrösebb, kevesebb magot terem.
      A félvad, elfajzott példányokat még virágzáskor érdemes kigyomlálni a többi közül, mert pár év alatt az egész állomány elfajzik.
      Üdvözli: András

      Válasz
  • Kovács Judit

    Köszönöm, akkor valószínűleg elfajzott. Szereztem új magokat!
    További jó munkát kívánok! Judit

    Válasz
  • Turóczi Istvánné

    Hare Krisna! Kedves András! Mondjuk megtermett az amarántom, leszüreteltem /persze csak virtuálisan/, de a vetőmagom már megvan. Az a kérdésem hogyan kell pattogatni? A kukorica pattogtató /elektromos/ jó e erre?Ja és kb. mikor vessem el a magokat. Várom válaszát köszönettel. Turócziné Anikó.

    Válasz
    • kunandras

      Kedves Anikó!
      A Beszélgetések az önellátásról című könyvünk 114. oldaláról másoltam ide a választ:
      „…sokan azt gondolják, hogy otthoni kipattogtatása reménytelen vállalkozás. Nem így van. Magam is szoktam pattogtatni – frissen pattogtatva a legfinomabb – egy vastag fenekű, mély lábosban. A forró lábosba behintünk egy félmaréknyi magot, és gyorsan rátesszük a fedőt, mert villámgyors és nagyon intenzív a pattogás. Az edényt közben rázogatjuk. Vigyázat, könnyen odaég! Fontos, hogy ne hevítsük túl az edényt. A kipattogott szemeket kiöntjük, és a műveletet újabb magokkal megismételjük.”
      Az amaránt melegigényes trópusi növény, ezért a fagyok után, májusban kell vetni.
      Sikeres próbálkozást! Üdvözli:
      András

      Válasz
  • korai pál

    érdeklödök,hogy az amaranthus cruenthus ehetö e,és ezt vagy más fajtát,pl. am tricolor magot,palántát honnan lehet szerezni,válaszukat várom,köszönettel,Korai Pál,[email protected]

    Válasz
  • Pingback: Amaránt cséplés ökrökkel | Öko-völgy Alapítvány

  • Pingback: Amaránt cséplés ökrökkel | Öko-völgy Alapítvány

  • benes_zsolt

    Kedves András,

    eloszor is szeretném megkoszonni, hogy az amaranthusszak kapcs. infokat megosztjátok és megerositeni benneteket abban, hogy jo dolgot csináltok.
    Kérdésem az ami már tobbszor is elofordult az elozo komunikácioban is, vetomagot keresek és csak nagyon pici mennyiségben találtam. Ha lenne infotok vetomaggal kapcs. nagyon megkoszonném.
    udvozlettel Zsolt

    Válasz
  • Gálné Molnár Anikó

    Üdvözlöm! Szeretnék Amarántot termeszteni! Kérem segítsen hogyan kezdjem…holszerezhetem be a magokat,kinek tudom leadni?ha learattam..szóval mindent tudni szeretnék róla!Köszönöm!

    Válasz

Leave a comment to benes_zsolt Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük