ayurveda_vim_krisnahu_magazinAz Ájurvéda India ősi gyógymódjait foglalja magában, s egyidős a Védákkal. E tudomány egészségfelfogását, mint a többi ősi rendszerét is, a holisztikus szemlélet jellemzi. Az áyus, vagyis az élet, az Ájurvéda szerint négy alapelv jelenlétét és harmonikus együttműködését jelenti: az átma, vagyis a lélek, az örök, tudatos önvaló; a manas, vagyis az elme, a psziché, a finomfizikai test; az indriyák, vagyis az érzékszervek; valamint a saríra, vagyis a fizikai test. Betegségnek azt az állapotot nevezzük, amikor valamilyen oknál fogva e négy elv bármelyikének funkciói leromlanak, illetve, ha e négy elv harmonikus kapcsolata felborul.

A betegségek okai az Ájurvédában

Mivel az élet jelenségét létrehozó négy elv közül a lélek a legmagasabb rendű, és ez által a többit is képes irányítani, számos betegség lelki szintről ered. A lélek örök és halhatatlan ugyan, és az anyagi energia nem képes hatást gyakorolni rá, de szabad akarata miatt belebonyolódhat a tettek és visszahatások, vagyis a karma láncolatába, ami az ismétlődő születés és halál, és az ehhez kapcsolódó szenvedés forrása. Ennek során a lélek elveszíti eredeti, tiszta tudatosságát és intelligenciáját. E jelenséget az Ájurvédában prajnyá-aparádhának nevezik. A tökéletes tudás hiányában a lélek helytelen életmódot alakít ki, és az érzékszerveit helytelen, szegényes vagy túlzott ingereknek teszi ki. Ilyenek a helytelen vagy túlzott táplálkozás, kábító- és mámorítószerek fogyasztása, túlzott vagy erkölcstelen szexuális élet, illetve a féktelen szórakozás legtöbb formája. Ezt a jelenséget asátmya-indriyártha-samyogának nevezzük. A betegségek harmadik oka a külső körülményekben keresendő. A környezet ma sok esetben erősen szennyezett, ezért a szervezetbe számos méreganyag, nehézfémsók, növényvédő szerek, antibiotikumok, hormonok és rákkeltő vegyületek kerülnek be. Az időjárási és környezeti tényezőket (városi szmog, kevés zöldövezet, zaj, tömeg) szintén ide sorolhatjuk. Az Ájurvédában ezeket parinámának nevezzük. De ide sorolható a stressz, az önfenntartásért folytatott küzdelem feszültségei, s a szociális, családi és más szintű konfliktusok is.

A betegségek gyógymódjai

A gyógyítás az Ájurvédában a betegség okának megszüntetését, és az egyensúly helyreállítását jelenti. Ennek három fő pillére az áhára, vagyis a helyes táplálkozás elsajátítása, a vihára, vagyis a megfelelő napirend és életmód kialakítása, valamint az ausadhí, az ájurvédikus méregtelenítő, gyógyító és megfiatalító terápiák alkalmazása. Bár az utóbbihoz szakértő ájurvédikus orvos diagnózisa és ellenőrzése, valamint általában a megfelelő felszereltségű ájurvédikus klinika szükséges, az első kettőt nemcsak a kialakult egyensúlyzavar helyreállítása, hanem a betegségek megelőzése céljából mi magunk is alkalmazhatjuk. Az egyéni testalkatunknak megfelelő, egészséges és természetes táplálkozás, valamint a megfelelően kialakított, harmonikus napirend remek módon szolgálja az egészség, az életerő és a jókedv helyreállítását. Az alábbiakban néhány alapvető tanácsot foglaltam össze ennek érdekében.

Tanácsok az egészséges életmódhoz

1. Táplálkozzunk a testalkatunknak megfelelően összeállított, vegetáriánus étrend szerint, amely lehetőleg minél több természetes és bioélelmiszert tartalmazzon.
2. Az elkészített ételeket ajánljuk fel Krisnának, így azok karmikusan is tisztává válnak.
3. Lehetőleg mértékletesen együnk, és egy- vagy kéthetente tartsunk egy böjtnapot.
4. Kövessünk rendszeres napirendet, amelyben a lelki gyakorlatok, a megfelelő pihenés, testmozgás, munka és érzelmi élet is helyet kap.
5. Keljünk fel korán reggel, zuhanyozzunk, majd meditáljunk, jógázzunk, végezzünk légzőgyakorlatokat.
6. Ne dolgozzunk túl sokat (többet, mint 8-10 óra), hiszen úgyis annyit fogunk kapni mindenből, amennyi jár.
7. Este feküdjünk le korán, és ne együnk túl sokat éjszakára!
8. Mindennap végezzünk legalább fél óra testmozgást!
9. Kerüljük a káros szokásokat vagy a túlzott élvezeteket!
10. Ne tartsuk magunkban a negatív érzelmeket és gondolatokat!

Gauránga dása

One thought to “Egészséges életmód az Ájurvéda szerint”

  • Katalin

    Csodálatos az oldalatok.Végre rátok találtam és ha indul az ájurvédikus gyógyító tanfolyam,kérlek értesítsetek,mindenképpen szeretnék ott lenni.Addig is tanulok tőletek itt.Üdvözletem:Katalin

    Válasz

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük