Élelmiszer-biztonság, mint az ENSZ egyik célkitűzése

Az ENSZ 17 fenntartható fejlesztési célt jelölt meg a 2030-ig terjedő időszakra. A célkitűzéseket az egyes országok helyi szintre adaptálják, és kidolgozzák a gyakorlati megvalósítás lehetőségeit.
Az Ökopolisz Alapítvány ezen célkitűzések ismeretében a magyarországi megvalósítási lehetőségeket vizsgáló konferencia- és könyvsorozatot indított. Bevonja a hazai tudományos és politikai közélet szereplőit, valamint civil szervezeteket is. A feladatok kidolgozásához széleskörű egyeztetésre hívják mindazokat, akiknek az adott fenntarthatósági témában fontos szerepük lehet.

Április 6-án Budapesten a Magnet-Házban zajlott a második fenntarthatósági célt, mégpedig az élelmiszer-biztonságot és a fenntartható mezőgazdaságot tárgyaló konferencia, amelyre Krisna-völgy is meghívást kapott. Barsi Attila (Rádhakanta dász), Krisna-völgy mezőgazdasági igazgatója tartott előadást az iparszerű élelmiszer termelés hibás – fenntarthatatlan – gyakorlatáról, és a kisközösségi, családi gazdaságok változatos, környezetbarát tájhasználatáról, a “Kert-Magyarország” (Entz Ferenc közel 200 éves elképzelése által vezérelve) termelési potenciáljáról és előnyeiről, a termelői-fogyasztói hálózatok jelentős élelmiszer-biztonsági hatásáról.

A rendezvényen számos hazai kutató és szakember vett részt, akik taglalták a fenntartható mezőgazdasági termelés földrajzi, éghajlati, ökológiai, társadalmi feltételeit, illetve a szükséges intézkedéseket.

Elhangzott, hogy a makroszintű gazdasági és jogi szabályozási feladatok kidolgozása mellett – amelyeket az akadémiai kutatói intézetek segítenek részletes tudásbázisukkal – fontos a civil szervezetek, a gazdálkodók, illetve a “tájban élő emberek” felhalmozott gyakorlati tapasztalata is ahhoz, hogy a célkitűzések valóra válhassanak, és a fenntarthatóság ténylegesen az élet részévé váljon.

Az elhangzott előadásokból kiadvány készül, amelyet az Alapítvány eljuttat az érintett szakmai és politikai szervezetekhez, illetve a sajtó és a civil szféra számára is hozzáférhető lesz. (www.okopoliszalapitvany.hu)

– Pártha dász –

Ha civil 1% – Gondoljon az Öko-völgyre!

Adóbevalláskor ajánlja személyi jövedelemadójának 1%-át az Öko-völgy Alapítványnak!

Adószámunk: 18786435-1-14

1%

Alapítványunk 2008 óta segíti Krisna-völgy környezettudatos törekvéseit. Évente több tízezer emberrel ismertetjük meg az önellátó életmód elemeit, a kapcsolódó tapasztalatokat. Legyen ebben Ön is partnerünk! Kérjük, ne hagyja elveszni adójának 1%-át! Számítunk Önre!

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Környezetünk száz és ezer helyen lángol világszerte. Nincs azonban kijárat, tűzlépcső, az egyetlen megoldás, ha az önismeret felé lépünk."
Jim Nollman