Az ENSZ 17 fenntartható fejlesztési célt jelölt meg a 2030-ig terjedő időszakra. A célkitűzéseket az egyes országok helyi szintre adaptálják, és kidolgozzák a gyakorlati megvalósítás lehetőségeit.
Az Ökopolisz Alapítvány ezen célkitűzések ismeretében a magyarországi megvalósítási lehetőségeket vizsgáló konferencia- és könyvsorozatot indított. Bevonja a hazai tudományos és politikai közélet szereplőit, valamint civil szervezeteket is. A feladatok kidolgozásához széleskörű egyeztetésre hívják mindazokat, akiknek az adott fenntarthatósági témában fontos szerepük lehet.

Április 6-án Budapesten a Magnet-Házban zajlott a második fenntarthatósági célt, mégpedig az élelmiszer-biztonságot és a fenntartható mezőgazdaságot tárgyaló konferencia, amelyre Krisna-völgy is meghívást kapott. Barsi Attila (Rádhakanta dász), Krisna-völgy mezőgazdasági igazgatója tartott előadást az iparszerű élelmiszer termelés hibás – fenntarthatatlan – gyakorlatáról, és a kisközösségi, családi gazdaságok változatos, környezetbarát tájhasználatáról, a „Kert-Magyarország” (Entz Ferenc közel 200 éves elképzelése által vezérelve) termelési potenciáljáról és előnyeiről, a termelői-fogyasztói hálózatok jelentős élelmiszer-biztonsági hatásáról.

A rendezvényen számos hazai kutató és szakember vett részt, akik taglalták a fenntartható mezőgazdasági termelés földrajzi, éghajlati, ökológiai, társadalmi feltételeit, illetve a szükséges intézkedéseket.

Elhangzott, hogy a makroszintű gazdasági és jogi szabályozási feladatok kidolgozása mellett – amelyeket az akadémiai kutatói intézetek segítenek részletes tudásbázisukkal – fontos a civil szervezetek, a gazdálkodók, illetve a „tájban élő emberek” felhalmozott gyakorlati tapasztalata is ahhoz, hogy a célkitűzések valóra válhassanak, és a fenntarthatóság ténylegesen az élet részévé váljon.

Az elhangzott előadásokból kiadvány készül, amelyet az Alapítvány eljuttat az érintett szakmai és politikai szervezetekhez, illetve a sajtó és a civil szféra számára is hozzáférhető lesz. (www.okopoliszalapitvany.hu)

– Pártha dász –

Ha civil 1% – Gondoljon az Öko-völgyre!

Adóbevalláskor ajánlja személyi jövedelemadójának 1%-át az Öko-völgy Alapítványnak!

Adószámunk: 18786435-1-14

1%

Alapítványunk 2008 óta segíti Krisna-völgy környezettudatos törekvéseit. Évente több tízezer emberrel ismertetjük meg az önellátó életmód elemeit, a kapcsolódó tapasztalatokat. Legyen ebben Ön is partnerünk! Kérjük, ne hagyja elveszni adójának 1%-át! Számítunk Önre!

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük