Immár egy hónapba életbe lépett az a kormányzati döntés, melynek értelmében tilos egy sor egyszer használatos műanyag terméket forgalomba hozni. Sok ember idegeit borzolja a kérdés, hogy akkor mit lehet ezután helyettük használni?

Ezek egyik nagy csoportja az élelmiszerekhez kötődik (evőeszköz, tányér, szívószál, étel- és italtároló edény, italkeverő pálcika). A következő nagyobb termékkör a 15 mikronnál vastagabb műanyag zacskók, a harmadik pedig a léggömbök.

A  Krisna-völgyben már hosszú évek óta nincsenek egyszer használatos műanyag evőeszközök, még a 6-8000 embert megmozgató Búcsún sem. Helyette egész évben papírtálcát, és fa evőeszközöket adunk a vendégeknek. Ezek gond nélkül komposztálhatóak, nem szennyezik a környezetünket. Mi magunk az étkezéseink alkalmával acél ételhordókat, tálcákat és evőeszközöket használunk. Ezek szinte örök életűek és ha mégis tönkre mennek, akkor is újrahasznosíthatóak.
Műanyag zacskók helyett érdemes a tartósabb és környezetbarát lenvászon táskákat használni. Ilyeneket az Öko-völgy Alapítvány is forgalmaz, még pedig hasznos öko-rajzokkal. Ha szeretnél ilyet használni, akkor írj nekünk az [email protected] címre.
Ami pedig a léggömböket illeti, hát úgy tűnik, hogy nem kell helyettesítenünk semmivel, mert fennakadások nélkül jól megvagyunk nélkülük a mindennapi életünk során. 🙂

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük