Élet-kérdések az aratás kapcsán

aratas_kicsiA magyar emberek a múltban a gabonát Életnek nevezték, mivel minden búzaszemben a következő élet teljes reménye és adottsága benne volt akár kikelt, akár beolvadt a kenyérbe. Azokban az időkben, amelyeket említünk, még jobban érezhető volt, mennyire függünk a természet és végső soron az Úr kínálta lehetőségektől.

Manapság már nem olyan nagy a baj, ha éppen kifagy, letörik vagy megázik a búza. Kárbejelentjük, megtámogattatjuk, újravetjük, gyomirtózzuk, műtrágyázzuk, gombaöljük, levágjuk kombájnnal, megszárítjuk szárítóban, s ha netán mégsem sikerült, majd veszünk a világ másik végéről. A boltok polcain a termék stabilan ott van, történjék bármi. Elértük, hogy nem függ semmitől. Szinte. (Csak például a kőolaj világpiaci árától.)

1

De ez az igazság? Ez a valóság?

A valóságban évezredeken keresztül semmi köze nem volt az ásványolajnak az asztalra kerülő gabonához. Lehet, hogy helyenként más-más igás állat vonta az ekét, hogy a szántó teremjen, és az is lehet, hogy helyenként más-más gabona hullott a sok – egyáltalán nem munkanélküli – vető kezéből, de összességében mindenütt ugyanolyan egyszerű volt a módszer, és ugyanaz a csodálatos termény volt az eredmény, ha egyezett az Úr akaratával.

2

Az idei évben kiegyenlített a csapadék Krisna-völgyben. Ez jó hír a gazdáknak, de a gabonák aratásához „lopni kell az időt”, hogy épségben tárolóba jussanak. Sok múlik az ügyességen, az átgondolt vetésterven, a változatos faj és fajtalistán, és azon, hogy jár-e idén az adott termény. Ilyen évek is vannak. Nem vagyunk függetlenek. Attól ahogy és amit cselekszünk, és amilyen visszahatásai vannak ezen tetteknek számunkra. És az így jó.

3

A minap – ünnepként – arattunk Krisna-vögyben. Meghívtuk az Úr Krisnát, legyen az Ő örömére ez a nagyszerű pillanat, mint minden többi is. Összegyűlt a falu apraja-nagyja, és arattunk. Nagyon élet-íze volt. Megszántottuk, elvetettük, az Úr megnevelte, levágtuk, kévébe kötöttük, kicsépeltük, megőröltük, megsütöttük és felajánlottuk az Úr örömére, odaadásunk bizonyítékaként és hálánk gyanánt. Ő pedig kegyesen idén is sok gabonát adott, az Élethez.

4

jadzsnyárthát karmano njatra      loko jam karma-bandhanah
tad-artham karma kaunteja      mukta-szangah szamácsara

„Az ember végezze úgy munkáját, hogy az áldozat legyen Visnunak, másképp tettei az anyagi világhoz kötözik. Óh, Kuntí fia, teljesítsd ezért előírt kötelességed az Ő örömére, s így mindig mentes maradsz a kötelékektől!” (Bhagavad-gítá 3.9.)

5

Pártha dász
Krisna-völgy

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„Aki azt hiszi, hogy az exponenciális növekedés örökké fenntartható egy véges világban, az vagy őrült, vagy közgazdász."
Kenneth E. Boulding