Élet-kérdések az aratás kapcsán

aratas_kicsiA magyar emberek a múltban a gabonát Életnek nevezték, mivel minden búzaszemben a következő élet teljes reménye és adottsága benne volt akár kikelt, akár beolvadt a kenyérbe. Azokban az időkben, amelyeket említünk, még jobban érezhető volt, mennyire függünk a természet és végső soron az Úr kínálta lehetőségektől.

Manapság már nem olyan nagy a baj, ha éppen kifagy, letörik vagy megázik a búza. Kárbejelentjük, megtámogattatjuk, újravetjük, gyomirtózzuk, műtrágyázzuk, gombaöljük, levágjuk kombájnnal, megszárítjuk szárítóban, s ha netán mégsem sikerült, majd veszünk a világ másik végéről. A boltok polcain a termék stabilan ott van, történjék bármi. Elértük, hogy nem függ semmitől. Szinte. (Csak például a kőolaj világpiaci árától.)

1

De ez az igazság? Ez a valóság?

A valóságban évezredeken keresztül semmi köze nem volt az ásványolajnak az asztalra kerülő gabonához. Lehet, hogy helyenként más-más igás állat vonta az ekét, hogy a szántó teremjen, és az is lehet, hogy helyenként más-más gabona hullott a sok – egyáltalán nem munkanélküli – vető kezéből, de összességében mindenütt ugyanolyan egyszerű volt a módszer, és ugyanaz a csodálatos termény volt az eredmény, ha egyezett az Úr akaratával.

2

Az idei évben kiegyenlített a csapadék Krisna-völgyben. Ez jó hír a gazdáknak, de a gabonák aratásához „lopni kell az időt”, hogy épségben tárolóba jussanak. Sok múlik az ügyességen, az átgondolt vetésterven, a változatos faj és fajtalistán, és azon, hogy jár-e idén az adott termény. Ilyen évek is vannak. Nem vagyunk függetlenek. Attól ahogy és amit cselekszünk, és amilyen visszahatásai vannak ezen tetteknek számunkra. És az így jó.

3

A minap – ünnepként – arattunk Krisna-vögyben. Meghívtuk az Úr Krisnát, legyen az Ő örömére ez a nagyszerű pillanat, mint minden többi is. Összegyűlt a falu apraja-nagyja, és arattunk. Nagyon élet-íze volt. Megszántottuk, elvetettük, az Úr megnevelte, levágtuk, kévébe kötöttük, kicsépeltük, megőröltük, megsütöttük és felajánlottuk az Úr örömére, odaadásunk bizonyítékaként és hálánk gyanánt. Ő pedig kegyesen idén is sok gabonát adott, az Élethez.

4

jadzsnyárthát karmano njatra      loko jam karma-bandhanah
tad-artham karma kaunteja      mukta-szangah szamácsara

„Az ember végezze úgy munkáját, hogy az áldozat legyen Visnunak, másképp tettei az anyagi világhoz kötözik. Óh, Kuntí fia, teljesítsd ezért előírt kötelességed az Ő örömére, s így mindig mentes maradsz a kötelékektől!” (Bhagavad-gítá 3.9.)

5

Pártha dász
Krisna-völgy

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az emberi tevékenységek kifosztják a Föld természeti tőkéjét, akkora terhet róva a környezetre, hogy a jövő generációk fennmaradása már kérdésessé válik bolygónkon."
1360 tudós a világ minden tájáról (Millennium Assessment)