kis kepHa valaki először hallja az önkéntesség szót, lehet, hogy az jut eszébe, hogy fizetés nélkül, ingyen kell dolgoznia. Azonban, ha egyszer valóban kipróbálja, hamar megérti, hogy az önkéntesség másról szól: az életet ismeri meg jobban általa! Mi is erre a következtetésre jutottunk a Krisna-völgyi Búcsúban való önkénteskedésünk során.

A Búcsú három napján az Öko-völgy Alapítvány sátrában vártuk az érdeklődőket, ahol rövid kérdőívek kitöltése révén a gyakorlatban azonnal alkalmazható, a környezettudatos életmódhoz kapcsolódó praktikákkal ismerkedhettek meg . A kérdőívek kitöltését egy poszterrel jutalmaztuk, amelyen részletes életvezetési tanácsok találhatók az ökologikus életmóddal kapcsolatban. Kellemes csalódások értek bennünket a vendégekkel való beszélgetések során: kiderült, hogy sokan odafigyelnek az életmódjukra, és tanítják a gyermekeiket is a környezettudatosságra.

1

Az Alapítvány sátrában, és az annak helyet adó mintegy egy hektáros Ökoportán kívül még számtalan program várta az érdeklődőket: miután kisvasúttal körutazást tettek a Völgyben…

2

kedvükre válogathattak a különböző vásárfiákból, felölthették magukra a Krisna-völgyben élők hagyományos öltözékét, megtekinthették a Tehénvédelmi Központot…

3

a kertészetet, a templomot, részt vehettek egy hagyományos esküvőn, és a gyerekek folklór előadásán is.

Az itt élő bhakták (Krisna-tudatú hívők) minden látogatóval kedvesen és mosolyogva beszéltek, és ez a lelkesedés és kitartás minket is megfogott.

4

 

Az önkénteskedés ideje alatt rengeteget tanultunk, és nem csak az itt élő bhaktákkal, de sok idelátogatóval is megismerkedhettünk. Önkéntesként az előkészületek és a Búcsú ideje alatt belülről is megismerhettük Krisna-völgyet (úgy, ahogyan egy Búcsúba látogató nem ismerhetné meg).
A három nap alatt a bhaktáktól nyugalmat és kedvességet, az idelátogató emberektől pedig nyitottságot tanultunk.

 

– Kálmán Nikoletta és Kun Róbert –
hallgatók, Szent István Egyetem, Gödöllő

One thought to “Élményeink a Krisna-völgyi Búcsúban”

 • Nagy Ilona

  Tisztelt Ökovölgy!
  Kedves Önkéntesek és Rendezők, Tudósítók!

  Meghatódva néztem filmjüket, értesítésüket.

  Tudom, hogy a búcsú kialakult időpontján a kedvemért nem lehet változtatni.
  Felmerült bennem, hogy a Német országban élő unoká(i)mat is elvinném egy alkalommal, mondjuk 2017-ben.
  Mivel ott az év folyamán több iskolaszünet van, a tanítás vége, illetve bizonyítványosztás július utolsó napjára esik.

  Talán egyszer kivételt tehetnének, és a külföldi diákok is megtekinthetnék ezt a kivételes életmódot bemutató ünnepség sorozatot.

  Jövőre igyekszem én is személyesen részt venni. Addig is mindent köszönök. Jó egészséget kívánok, sok örömöt és sikert minden vonalon, minden Érintettnek!

  Tisztelettel: Ilonka

  Válasz

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük