EU: Nyolcból egy haláleset a légszennyezés miatt

A légszennyezés, zaj, rossz vízminőség és a vegyszerek pedig együttesen a halálesetek 13 százalékáért felelősek az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) legfrissebb riportja szerint.

A legjobban a legszegényebb és legsérülékenyebb embereket sújtja a rossz levegőminőség – számol be a környezetvédelmi ügynökség jelentése.

A szeptember 8-án publikált tanulmány szerint 630 ezer ember korai halála volt köthető a  környezeti  tényezőkhöz a legutolsó évben, 2012-ben, amikorról még vannak átfogó adatok. Négyszázezer ember halálát pedig egyértelműen légszennyezés okozta az EU-ban. A koppenhágai székhelyű bizottság jelentésében ehhez még hozzáadódik annak a 12 ezer embernek a halála is, amit egyértelműen a zajszennyezés okozott.

A WHO emellett 4,2 millióra teszi a levegőszennyezéshez köthető halálozások számát évente, az egész földkerekséget figyelembe véve. Az egészségügyi világszervezet szerint a levegő szennyezettsége a sztrókban, szívbetegségekben és tüdőrákban elhunytak harmadához járul hozzá. Emellett egy másik WHO tanulmány arról számol be, hogy a zajszennyezésnek azáltal, hogy megemeli a vérnyomást, a szívbetegségek kialakulásában is szerepe lehet. Ezt az Európai Kardiológusok Lapjában megjelent tudományos publikáció is megerősíti.

Az EU-jelentés szerint jelentős eltérés figyelhető meg a kelet- és nyugat-európai országok adataiban. Míg Norvégiában „csupán” 9 százalék a környezetszennyezéshez köthető halálesetek aránya, addig Albániában 23 százalék, Bosznia-Hercegovinában 27 százalék. Kelet-Európa és Délkelet-Európa pedig egyértelműen a legjobban sújtott területek közé tartozik a beszámoló szerint.

Magyarország Romániával együtt a legjobban érintett országok között van a légszennyezés okozta halálozásokat tekintve.

Az EU Környezetvédelmi Ügynöksége ezért azt javasolja a jelentésében, hogy a városok csökkentsék az autósforgalmat, és nyomatékosan javasolják a dízel járművek visszaszorítása mellett az elektromos járművek bevezetését is.

Továbbá olyan terek létrehozását szorgalmazzák, amelyek képesek hűsíteni a városrészeket a nagy hőhullámok idején, egyben csökkentik a zajszennyezést, miközben támogatják a biodiverzitást.

(Forrás: index.hu)

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A probléma tömören abból áll, hogy az emberiség a véges Földön korlátlan növekedésre rendezkedett be, figyelmen kívül hagyva annak eltartóképességét. Kifosztja a bolygó erőforrásait, rablógazdálkodást folytat az elvileg megújulni képes ökológiai rendszereken, s mindezzel saját maga és utódainak létét veszélyezteti."
Vida Gábor