Év végi ünnepek = ökológiai katasztrófák?

Néhány hasznos ötlet, hogy a Karácsony és a Szilveszter ne ökológiai katasztrófákat jelentsenek!

 

  • Karácsony közeledtével csak Európában 60 millió fenyőfát vágnak ki, és szállítanak el teherautókon a vásárlókhoz azért, hogy az ünnepek alatt díszítse a lakásokat, majd 1-2 hét múlva az összeset kidobják.
    Mi lenne ehelyett egy zöldebb megoldás? Már az is nagy eredmény, ha visszatérünk az eredeti hagyományhoz, amikor egy szép fenyőágat vittek be ilyenkor a házba, és azt az asztalon elhelyezve, vagy a mennyezetről lelógatva feldíszítették. Az utóbbi 150 évben kezdett elterjedni ehelyett az a szokás, hogy minden családnak egy egész fenyőfát kelljen beállítania.  A műfenyő sem a legkörnyezetbarátabb anyagokból készül, de nem kell miatta erdőket kiirtani, és sok éven át kitart. Kertes házaknál egyre többen az udvaron növő fenyőfát díszítik fel az ünnepekre.
  • A húsfogyasztás jelenti az egyik legnagyobb környezeti terhelést. Az év végi, ünnepi étkezésekhez ártatlan állatok millióit mészárolják le szerte a világon, Csak Angliában ilyenkor 10 millió pulykát pusztítanak el, és akkor még nem beszéltünk a szarvasmarhák, a sertések, a csirkék, a halak és más vadon élő állatok millióiról. Szója, vagy szeitán segítségével is elkészíthetőek az ilyenkor megszokott ételek.
  • Az ajándékozás a szeretetünk kifejeződése, ami mostanra egy olyan felfokozott vásárlási lázba csapott át, ahol legtöbbször különböző árucikkekkel igyekszünk kifejezni mély érzéseinket. Készíthetünk szeretteinknek személyre szóló ajándékokat, vagy ajándékozhatunk tárgyak helyett élményeket is! És ha már mindenképpen valami tárgy által igyekezünk kifejezni a szeretetünket, akkor az lehetőleg legyen olyan, ami környezetbarát (műanyag játék helyett fából készült, stb.), és hasznos, hogy ne kerüljön be néhány nap múlva a kukába!
  • Az ajándékok kibontásának izgalma során pár percig használt műanyag, vagy papír csomagolóanyagok tonnáit dobjuk ki, melyek rengeteg műanyagszemetet, vagy mostanra  kivágott erdőket jelentenek. Papír helyett használhatunk szép kendőket, vagy ízléses anyagokat is csomagolásként. Érdemes több alkalommal felhasználható szép díszdobozba, vagy díszes papírtáskába rejteni az ajándékokat.

Ez csak néhány ötlet ahhoz, hogy környezetbarátabbak legyenek a közelgő ünnepeink!

Mindenkinek zöldebb Karácsonyt és lelki eredményekben is gazdag Boldog Új Esztendőt kívánunk! 🙂

Az Öko-völgy Alapítvány csapata

 

 

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A kutatások szerint az emberek nem az anyagi jólétre vágynak, hanem emberi kapcsolatokban gazdag, boldog magánéletre."
Pataki György (Szent István Egyetem)