felelosek-vagyunk-mindazert-ami-a-foldon-tortenikMódot kell találni arra, hogy 2050-re nagymértékben csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok mennyisége a levegőben, ésszerűen szabályozni kell az energiafelhasználást, megőrizni természeti környezetünket, és megelőzni a károkat! Mindezt pedig tegye tudatosan egy új szemléletű társadalom – fogalmazta meg a legfontosabb feladatokat Láng István, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács társelnöke.

Több európai országban – köztük Nagy Britanniában – elfogadták már a szabályozást az üvegházhatás csökkentésére. Angliában például 80 százalékos csökkenést irányoztak elő. Az Európai Unió is hajlandó ilyen kihívásoknak megfelelni, ha erre készséget lát az idén decemberben Koppenhágában tartandó környezetvédelmi tanácskozáson. Mindettől függetlenül Magyarországon is kidolgozzuk a környezeti ártalmak csökkentésének kerettörvényi feltételeit – mondta Láng István.

A szabályozás szükségessége mellett a pártok már állást foglaltak, ezt követően az Országgyűlés határozatot hozott arról, hogy 2010. február végéig elő kell készíteni a kerettörvényt.

De hiába teszünk meg már most mindent azért, hogy a környezet és a levegő tisztább legyen – figyelmeztet Láng István akadémikus – a légkör tehetetlensége ötven év. Addig számolnunk kell a szélsőséges időjárási jelenségekkel: árvízzel, belvízzel, hőséggel, bozóttűzzel, aszállyal, korai és késői fagyokkal. Fel kell készülnünk ezek megelőzésére és kezelésére. Ugyanilyen fontos – tette hozzá a professzor -, hogy felhívjuk a figyelmet az ország felszíni sajátosságaira. A földhasználat, a növényi kultúrák, az erdőségek, a gyepterületek minősége ugyanis szintén befolyásolja az éghajlatot.

Mivel az utolsó jégkorszak még viszonylag közel van hozzánk – mindössze pár ezer éve volt – Földünk valóban a lassú felmelegedés korszakában jár. És az is tény, hogy a légkörben volt már igen magas – 280 egységnyi – a széndioxid szennyezettség. De az ipari forradalom óta ez az érték 380-ra, azaz soha nem látott és mért magasságokba emelkedett – figyelmeztetett a NFFT társelnöke. Tudomásul kell vennünk, hogy bolygónk ciklusait a rátelepült ember képes megváltoztatni, a folyamatokat felgyorsítani. Tehát felelős mindazért, ami a Földön történik.

A cikk teljes változata itt olvasható

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük