A Szent István Egyetem másodéves hallgatójaként idén olyan feladatot kaptunk, hogy a hetesi gyakorlat keretében töltsünk el 3 napot egy biogazdaságban. Krisna-völgyre esett a választásunk, így 2 másik csoporttársammal felkerekedtünk…

Izgatottan érkeztünk meg, mert nem tudtuk, hogy pontosan mi vár ránk. Annyit azért tudtunk, hogy a kertészetben fogunk besegíteni, ám nem sejtettük, hogy ennél sokkal többet kapunk majd.

Első napunk azzal telt, hogy a kertészet vezetője, Antal Balázs (Balamodaka dász) körbevezetett minket a völgyben, mesélt az ökofalu kialakulásáról, működéséről. Igazi szellemi felüdülés volt ez a nap. Az újabb meglepetés az ebédnél ért bennünket, amikor megkóstolhattuk a helyben termelt alapanyagokból készült ételeket! A frissen szedett zöldségek, fűszerek és a házi tejtermékek kavalkádja elvarázsolt bennünket. Az itteni emberek első perctől fogva befogadtak minket és segítőkészek voltak velünk. Hamar kizökkentünk a rohanó hétköznapok fogságából és élvezhettük a stresszmentes létet.

A kertészeti főszezonban korán kezdődik itt a munka: másnap reggel 6-kor már kint voltunk a kertészetben. A korai kertészkedés után reggeli következett, majd a kertben folytattuk tovább a napot. Elvégeztük az aznapra nekünk szánt feladatot és este fáradtan, de élményekkel tele szenderültünk álomba. A következő napon sajnos csak ebédig tudtunk kertészkedni, mert utána az eső elmosta a munkát és haza kellett indulnunk.

Elmondhatom, hogy kevés olyan hely van hazánkban, ahol ennyi szeretetreméltó ember él együtt békességben, megértésben. Rengeteget tanultunk tőlük az odafigyelésről, az egymás iránti tiszteletről, és arról is, hogyan kell Földünkkel egyenrangú félként bánni. Tisztelni, szeretni kell azt és meghálálja a gondoskodást. Amikor csak tehetem, biztosan elmegyek még Krisna-völgybe, hogy önkéntesként segíthessem az ott élők munkáját.

Köszönöm, hogy ott lehettem!


Molnár Regina
egyetemi hallgató (Szent István Egyetem, Gödöllő)

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük