Gyümölcskert Krisna-völgyben – 3. rész

A Krisna-völgyi gyümölcskertet bemutató sorozatunk harmadik részében szóba kerül, hogyan lehet hozzájutni a régi tájfajtákhoz, hány gyümölcsfa kell egy négytagú családnak, mire jók az élősövények?

[Kun András ökológus] Azt hiszem, hogy ma nagyon sokakat érdekel, hogy miként lehet hozzájutni a tájfajtákhoz.

[Pőcze Vilmos, Krisna-völgy] Ma már sok helyen kaphatók. Az előfalvakban, a Gyümölcsész Hálózat tagjainál, gyűjtőknél, 1 de sokszor a nagyobb faiskolákban is. Mivel divatja van a régi fajtáknak, és sokan keresik őket, számos faiskola elkezdte a szaporításukat. Ma már sokszor a környező országokból származó régi fajtákkal is lehet találkozni, esetenként keveredés is van közöttük.

Gyümölcsfajta-kutatás Somogyvámoson és környékén

Tény, hogy egy évszázad leforgása alatt tizedére csökkent a mezőgazdaságban használt növényfajták száma. Ez hihetetlen mértékű genetikai erózió! A visszaszorult fajták nagy része már eltűnt, ami még megmaradt, arra vigyáznunk-, közös örökségünkként óvnunk kell.

Krisna-völgy kertészei a közelmúltban – kapcsolódva az országos gyümölcsészeti mozgalomhoz – összefogva Somogyvámos környékét jól ismerő falubeliekkel, hozzákezdtek a faluban és környékén még fellelhető hagyományos gyümölcsfajták felkutatásához. Több idős gyümölcsfát találtunk a faluban, a környék elhagyott tanyaudvarain, mezsgyéken, szőlők és gyümölcsösök maradványfoltjain. Többségük a tájban honos régi gyümölcsfajta. Az elmúlt évben megtalált értékes fajtájú egyedekről folyamatosan gyűjtjük be az oltóvesszőket, és elkezdődött a vad alanyra történő átoltásuk.

Ízelítőül néhány a megtalált fajtákból: Batul (több változata), Téli piros pogácsa, Fahéjalma, Sárga szilva (sárszilva), előkerült négyféle téli körte is, pontos meghatározásuk folyamatban van.

Ha a saját környékünkön gyümölcsfa-kutatásba szeretnénk kezdeni, akkor megfelelő időben, lehetőleg gyümölcsérés idején kell bejárnunk a környéket. A nyári fajtákat július-augusztusban, a téli fajtákat szeptember-októberben érdemes keresnünk. [P.V.]

Hány gyümölcsfa kell egy négytagú családnak?

[K.A.] Hogyan lehet számolni a gyümölcsfa-önellátásban? Mondjuk egy négytagú család számára hány gyümölcsfát kell ültetni?

[P.V.] Erre nehéz általánosságban felelni, de ha téli és nyári körte és almafajtákat egyaránt szeretnének, és a csonthéjasokból is több fajtát telepítenek, akkor minimum 10-15 darab gyümölcsfa kell ahhoz, hogy önellátóak legyenek. Alapvető, hogy igyekezzünk minél több fajt ültetni, mert a monokultúra nagyon kedvez a betegségeknek, kártevők elszaporodásának. Ha gyümölcsfákat telepítünk, ne feledkezzünk meg a szelídgesztenyéről, birsről, naspolyáról, fekete eperfáról, házi berkenyéről sem. Ezek hagyományosan is hozzátartoztak a házikert gyümölcstermő növényeihez. Vidékről vidékre másképpen kell megválasztani, hogy melyik fajokat ültessük.

Az utóbbi években újabb, kiváló választékbővítő fajok is megjelentek a faiskolákban. Krisna-völgyben kipróbáltuk például a kanadai fanyarkát (Amelanchier canadensis) és az ernyős ezüstfát (Elaeagnus umbellata). Termésük nyersen is finom, de nagyon jó ízű lekvárt lehet főzni belőlük például birssel keverve.

Élősövények szerepe

Érdemes a kertészetet, és nagyon szeles vidéken még a gyümölcsöst is körülvenni gyorsan növő fajokból ültetett élősövénnyel. 8-10 méter magas sövény vagy fasor már tökéletesen megfelelő. Krisna-völgyben jól bevált a gyertyán, mert magasra nő, jól nyírható, sűrű ágszerkezetűre nevelhető, és ami különösen fontos, hogy télen is véd, ugyanis az elszáradt lomb jó része a fán marad. Hasonlóan jól használható például a csertölgy. Ha a sövénybe tövises cserjéket is telepítünk, akkor a hívatlan vendégeket is távol tarthatjuk.


1  Kovács Gyula a pórszombati kertjében több mint félezer fajtából álló élőgyűjteményt hozott létre a Kárpát-medence minden részéből származó régi tájfajtákból.

 

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az emberiség fenntarthatatlan környezeti és társadalmi helyzetet teremtett, s ugyanebben az irányban haladva reméli a megoldást!"
Albert Einstein