Gyüttment fesztivál, 2017. aug. 24-27. Oszkó

A “Beszélgetések az önellátásról” könyvsorozatunk három szerzőjével is találkozhattok augusztus 25-én, Oszkón, a Gyüttment fesztivál színpadi beszélgetésein. Gyertek el!

Költözz vidékre és kezdj új életet! – erről szól a Gyüttment fesztivál.

Meglépted vagy tervezed? Készülj fel minél alaposabban! – erről szól könyvsorozatunk. Keresd: Beszélgetések az önellátásról 1-3.

A Gyüttment fesztivál szervezőinek hívogatói szívünkből szólnak!

“Mi, vidékről álmodók és vidéken álmodók, Lesz-Gyüttmentek és Már-Gyüttmentek közösen fogalmazzuk, közösen tervezzük meg ezt az új Életet.

Egy olyan életet, amiben a sarat nem kikerüljük, hanem otthont építünk belőle. Amiben a gazt nem irtjuk, hanem levest főzünk belőle. Amiben ha azt kérdezik, mennyi tőkénk van, úgy felelünk, egy tucat hárslevelű és néhány leányka. Egy környezettudatos, ökológiai szemléletű új Életet.

Mi, az ökotudatos létezés képviselői, úttörői, bozótharcosai évente egyszer összegyűlünk négy napra, előadóként vagy hallgatóként, de résztvevőként egymást segítve, tanítva, bátorítva összekapaszkodunk, erőt merítünk, közösségként közös térbe gyűlünk. Lehámozzuk magunkról a fogyasztói társadalom törvényeit, törekvéseit, törtetéseit, elvárásait, félelmeit, értéktelen rendjét, és felhímezzük egy szabadabb, lassabb, értékesebb élet körvonalait.

A Gyüttment Fesztivál éves találkozónk nekünk, akik már rájöttek: az aszfalt nem az, amibe gyökeret tudnánk ereszteni, boldoggá pedig nem tesz, hogy tartós tejben és márkázott vajban fürödhetünk.

Mi, a vidéken újrakezdők, a környezettudatos vidéki életet, értékrendet választók, tájba illeszkedők azért találkozunk, hogy egymással megosszuk, kicseréljük tudásunkat, tapasztalatainkat, mindezt fesztivál környezetben, fesztivál hangulatban. A közel kétszáz, a vidéken újrakezdéshez kapcsolódó előadás, program mentén egyesületek, alapítványok, közösségek mutatkoznak be, de egyéni utak, választások és azok eredményei is megismerhetők. Egy helyszínen, négy nap alatt elérhető minden tapasztalati úton szerzett tudás, amire a komfortzónán túl szükséged lehet. Gyere!”

 * * *

“•       Mi lehet számodra a szabad, emberi, természetes életmód?
•       Nagyváros = inkubátor. Elpusztul, ha megszűnik a beszállítás.
•       Egyedül ne vágj bele! Ne légy ökoremete!
•       Önkénteskedj pár hétig egy ökofaluban!
•       Csinálj áramszünetet, víz- és élelemhiányt! Zárd el a mobilod, tévéd, interneted – szórakoztasd önmagad! Ne múljék el nap ének és tánc nélkül!
•       Nevelj virágokat, gyógy- és fűszernövényeket a balkonon, komposztálj, járj sokat gyalog, bringázz!
•       Szoktasd magad a kézi munkához! (Gépirtás).
•       Szervezz leköltöző csoportot! (Évfolyamtársak, kollegák, rokonok, klubtársak).
•       Visszaút (nagy)szüleid falujába?
•       Tervezz 10 évre!
•       Képezz tartalékokat! (Pénz).
Lásd még: Nagyvárosi veszélyben, Ulrich Beck, Kornai, Városok világa, (NOL/alter), Robinzon-ház (OSZK-MEK).
TELJESEN NEM TUDUNK LEVÁLNI!
Fényevésből nem lehet megélni. Mindig kell valami energia: fa, szén, gázolaj, benzin, pb-gáz. El kell biciklizni a benzinkútig, tüzépről szenet hozni, boltból teli gázpalackot. De mivel igen keményen megdolgozunk az energiáért, sokkal jobban fogunk vigyázni rá!
Összességében olcsóbban élünk, mint a városi. Ha a vezetékek javát elvágjuk, szabadabbak leszünk! Nem leszünk ennyire kiszolgáltatottak és zsarolhatók, kevésbé függünk beszállítóinktól – ám helyettük saját erőnkre, leleményességünkre kell építenünk! Ez testi-lelki épülésünket is erősíti.
A Robinzon-ház: rengeteg munka, vesződség, de van munkahelyünk – főnök nélkül!A nagyvárosi, ha van munkája, butító, idegőrlő tevékenységgel keresi meg a rezsit.Ha munkanélküli lesz, élete válságba jut. Faluhelyen kiiktatjuk a pénz egy részét: munkánkkal helyettesítjük a rezsit, amit a városi pénzben fizet.Ha pedig a maradék bankókat is régiópénzre válthatjuk (soproni kékfrank, mosoni tallér),akkor mondhatjuk, hogy megálljunk, mert itt van már a Kánaán!
Ma a falusi ház értéke nulla, eladhatatlan. Így könnyen hozzájuthatunk, ám ha nem költözünk oda,nyakunkon a karbantartás, az állagmegőrzés gondja.Ha megindul az exodus a nagyvárosokból (2020-ban? 2030-ban?), egyszerre minden vidéki ház nagy kincs lesz!Ki tudja elcsípni a pillanatot, amikor sem túl korai, sem túl késő a falura költözés?
A NatGeoTV is tudja ezt, ezért dúl az USÁ-ban a túlélési praktikák mozgalom (elképesztő!).”

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A globalizáció, a nemzetközi kereskedelem, a sugárhajtású repülőgépek és az internet következtében minden ország függ mások erőforrásaitól, és kölcsönösen hatással van egymásra, pontosan, mint a Húsvét-sziget klánjai. Az ő hazájuk éppúgy magában áll a Csendes-óceánban, mint a mi Földünk a világűrben..."
Jared Diamond