Hatalmas ökoszisztéma rejtőzik a Föld mélyén

Egy évtizeden át tartó kutatás rávilágított, hogy bolygónk mélyén egy hatalmas, élettől hemzsegő ökoszisztéma található.

 

A szakértők az Amerikai Geofizikai Szövetség ülésén ismertették vizsgálatuk eredményeit – írja az IFLScience. Az elemzéssel a kutatóknak sikerült felmérniük, hogy pontosan mekkora is a mikroorganizmusokból álló rejtett ökoszisztéma.

A friss adatok alapján a Földön élő mikrobák 70 százaléka a felszín alatt él.

A parányi élőlények együttesen 15-23 milliárd tonna szenet tesznek ki, ez több százszor nehezebb, mint az emberekben található szén összesen.

A kutatók már korábban is sejtették, hogy a mélyben olyan ökoszisztéma létezhet, amely akár a felszíninél is sokszínűbb lehet. Ezen elképzelésből kiindulva a szakértők föld alatti Galápagosnak nevezték el a mélyben fekvő élőhelyet.

Az ökoszisztémában a baktériumok, illetve rokonaik, az archeák uralkodnak, mellettük bizonyos eukarióták is fellelhetőek.

Karen Lloyd, a Tennessee-i Egyetem munkatársa és a csapat vezetője szerint tíz évvel ezelőtt csak néhány helyszínen gyűjtöttek mintát, ott, ahol feltételezték, hogy van élet. Most azonban az ultramély mintagyűjtésnek köszönhetően kiderült, hogy az élet gyakorlatilag mindenhol jelen van, noha csak a bioszféra egy igen kis részét tudták csak vizsgálni.

Az új kutatás során a szakértők olyan korábbi tanulmányokat is elemeztek, melyek 2,5-5 kilométeres mélységben begyűjtött mintákat mutattak be. A fúrásokat szárazföldön és a tengerfenéknél végezték.

Bár azt gondolhatnánk, hogy a mélyben a fény hiánya, a forróság és a magas nyomás miatt alkalmatlanok a körülmények az élet számára, valójában rengeteg faj él itt. A szakértők úgy gondolják, hogy ezen ökoszisztéma elemzése segíthet jobban megérteni, hogy az élet milyen feltételek mellett jelenhet meg.

Kiemelt fotó: Thinkstock

(idézve innen: https://24.hu/tudomany/2018/12/11/fold-alatti-galapagos-okoszisztema/)

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Környezetünk száz és ezer helyen lángol világszerte. Nincs azonban kijárat, tűzlépcső, az egyetlen megoldás, ha az önismeret felé lépünk."
Jim Nollman