Hazánkban is megterem…

diospyrosA Krisna-völgyi Isodyana Botanikus Kert sorozatában ezúttal a datolyaszilva (Diospyros kaki), más néven hurma, persimon vagy kákiszilva kerül bemutatásra. Az ébenfafélék (Ebenaceae) családjába tartozó datolyaszilvák több fajjal is képviseltetik magukat a mérsékelt övben. Igaz ugyan, hogy természetes élőhelyük inkább a szubtrópusi vagy mediterrán térségbe húzódik, de néhány faj meglepő téltűrésről tesz bizonyságot.

Bár melegkedvelők, a datolyaszilvák – főleg fagyszelektált fajtáik – a hosszabb ideig tartó fagyokat is elviselik, rövidebb ciklusban pedig a -15 C fok alatti hőmérsékletet is tolerálják.
Az észak-amerikai kontinenset képviselő virginiai datolyaszilva (Diospyros virginiana), valamint az Ázsia hegyvidéki területein honos lótuszszilva (Diospyros lotus) mind közül a legtélállóbbak. Sajnos gyümölcsüknek elég magas a csersavtartalma, amely csak a fagyok hatására bomlik. Ha valaki nem szeretné, hogy még a lábujjait is összehúzza egy-egy datolyaszilva elfogyasztása, akkor jobban jár, ha ezekre a fajokra ráolt nemesebb fajtákat, és azok termését fogyasztja.
A Kelet-Ázsiában és főként Japánban nagy múlttal termesztett hurma vagy kákiszilva (Diospyros kaki) több tucat fajtáját tartják nyilván. Ezek közül, valamint a mediterráneumban termesztett európai fajták közül biztonsággal telepíthetünk a magyar kertekbe is, ha néhány fontos feltételt figyelembe veszünk.

2014-11-12 14.52.53_resize
A kákiszilva kedveli a jó vízelvezetésű talajokat, és a meleg, széltől védett oldalakat. Lehetőleg ne telepítsük 200 m alatti és/vagy fagyzugos területekre, vagy ahol a hideg levegő áramlik. Különösen jó az épületek déli oldala, ahol a fügékkel és gránátalmákkal jól összeültethető, csak – méreténél fogva – kicsit távolabb a háztól, mivel akár 10 m magasra is megnőhet.
Fiatal korában rosszul viseli az aszályokat és a humuszban szegény talajokat, ezt azzal is mutatja, hogy a terméskezdeményeket nyár közepén ledobálja. Öntözéssel és őszi tápanyagpótlással átsegíthetjük a kezdeti nehézségeken, az idősebb fák már kevésbé érzékenyek a szélsőségekre.
A júniusi virágzást követően a termések őszre nőnek végleges méretűre, és egészen a fagyokig, lombhullásig is a fán maradnak. A már színesedett, de kemény gyümölcsöket lakásban egy-két hét alatt utóérlelhetjük, és felpuhulás után ízletes, egzotikus gyümölcsöket kapunk. Hűvös helyen, vagy pincében hónapokig is tárolható, de van, amikor a fán is tél közepéig megmarad. Japánban nagy kultusza van az aszalt datolyaszilvának, amely egy természetes, édes csemege, jól társítható magvakkal, diófélékkel.

2014-10-29 13.01.41_resize
Különleges ízével változatossá teszi a hazai gyümölcskínálatot, termesztése pedig nem igényel különösebb szakértelmet. Kártevők és kórokozók nálunk nem károsítják. Őszi lombszíneződése is nagy díszértéket ad fájának.
Botanikus kertünkben több fajt és fajtát is ültettünk más-más élőhelyekre, de a széltől védett domboldalban élő fa lett a legbiztonságosabb termés szempontjából. Az utóbbi 5 évben rendszeresen, és egyre bővebben terem. Mindenkinek ajánlom a kipróbálását (lehetőleg nem csak 1 fával).

Pártha dász
Krisna-völgy

2 hozzászólás to “Hazánkban is megterem…”

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Krisna-völgyi önfenntartás – 3. rész Film a téli zöldségtermesztésről

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Hogyha gabonát termelsz, és azután megeteted az állatokkal, majd pedig megeszed az állatokat, az eredeti gabona energiájának 90%-át elveszíted."
Dr. David Archer (a geofizikai tudományok professzora, Chicagoi Egyetem)