igazi-mez_kep1Kérem, engedjék meg, hogy egy olyan csodálatos helyre kalauzoljam el Önöket, ahol a mézet valóban méhek termelik, és az itt lakók nem csupán egy ízletes édességet kóstolgatnak, hanem a legfinomabb gyógyszert alkalmazzák nap mint nap.

Krisna-völgyben járunk, amelynek 240 hektárján mezei virágok, repce, akác, fehér fűz, mustár és más növények ontják nektárjukat és virágporukat, hogy azt a völgy mélyén rejtőzködő méhészet jól szervezett társadalmának szorgos, szőrös csípőjű női, a dolgozó méhek begyűjthessék, és megfelelő átalakítást követően elraktározhassák lakásul szolgáló kaptárjaikban. Átlagosan 150 család dolgozói repdesnek mindenfelé egy 10 km-en belül területen, hogy felkutassák a legértékesebb alapanyagokat. Ennek az elraktározott méznek a feleslegét kérjük el tőlük és hasznosítjuk egészségünk megőrzésére, betegségeink gyógyítására.

dia133Az 1993 óta működő méhészet egyik fő profilja kezdettől fogva a méztermelés, a kaptártermékeket azonban hat éve kezdtük el egyre szélesebb körűen alkalmazni férjem, Balázs László méhészmesternek köszönhetően. Én pedig, e sorok írója, két éve csatlakoztam Krisna színe előtt hivatalosan is hozzá, s együtt próbáljuk az édes és egészséges finomságok fogyasztásáról szóló tudást, az apiterápiát Krisna-völgy határain túl is átadni a természetes gyógyírra vágyóknak.

A méhek közreműködésével évek óta hozzáférhető a légúti hurutos betegségeket kiválóan gyógyító, méltán népszerű, mindig folyékony állagú akácméz, a savtúltengésben szenvedő betegek számára is könnyedén fogyasztható krémes repceméz és az aromás, sütésre és fogyasztásra egyaránt alkalmas ízletes napraforgóméz. A több száz fajta virág friss erejét ötvöző tavaszi mezei virágméz, az igen sokféle vadon termő virágnak köszönhetően egyrészt ízletes, másrészt élettanilag sokoldalú hatással rendelkezik. Elvi okokból az akácméz kivételével valamennyi mézünk kristályos, amely csupán egy fizikai átalakulás, s a hiedelmekkel ellentétben a méz természetes összetételének, nem pedig a kívülről adott kristálycukor feletetésének a következménye. Érdemes ilyen mézeket választanunk, mert a kristályos mézeket a legnehezebb hamisítani. Amellett, hogy a bevásárlóközpontok polcairól télen is folyékony állapotban leemelt virágmézről azt sem tudjuk, igazi-e, a valódi, természetes módon kristályosodó mézet a vásárlók igényeinek megfelelő folyékony állagúvá csak hevítéssel tudják visszavarázsolni.mez
Ennek azonban nagy ára van, ugyanis a hő hatására vitaminok, enzimek és más értékes összetevők mennek tönkre a mézben, s egy élettanilag hatástalan édesítőszerré válik. És a kristályos méz a kenyérről sem folyik le…

A hosszas kutatómunka és kísérletek eredményeként kifejlesztett akácméz alapú gyógymézeink is igen népszerűek, hiszen ötletesen kombinálják a gyógynövények és az akácméz gyógyhatásait, sőt, a méz hatszorosra növeli a növények kedvező hatását, így gyorsabban gyógyulunk tőlük, mint egy-egy gyógynövényből főzött, mézzel ízesített teától. Két típusa közül az egyik, a Hanuman giganektár nevű, a légúti fertőzést gyógyítja eredményesen, a Pocinektárral pedig emésztési problémákat kezelhetünk eredményesen. A Hanuman kenőcs nemcsak Krisna-völgy lakói szerint kötelező része a házi patikának, hanem egy közép-európai méhészeti versenyt zsűriző szakembergárda is meggyőző gyógyhatással rendelkező készítménynek nevezte.

Az Aranykaptár-díj természetes alapanyagokból készült, tartósítószerektől mentes nyertese segít az égési sebek, a különböző bőrbetegségek (pl. ekcéma, pikkelysömör) kezelésében, de az ízületi fájdalmakat is eredia134dményesen mérsékli. Legújabb termékünk a Hanuman propolisz tinktúra, amely — külsőleg vagy belsőleg alkalmazva — nagyfokú védelmet nyújt mindenféle fertőzés ellen, okozza bár baktérium, vírus vagy gomba, ha pedig már kialakult a légúti-, húgyúti-, szájüregi- vagy bőrfertőzés, akkor azok gyógyításában is kedvező a hatása.
A méhszúrás valakinek fájdalmat, valakinek gyógyulást jelent. Már folynak kísérletek, melyek során vállalkozó kedvű, de korábban a méhek szúrása ellen kézzel-lábbal tiltakozó, mozgásszervi panaszoktól szenvedő Krisna-hívők rendszeresen alkalmazzák a fájdalmas ízületek körüli területek célzott szúrását, meglepően kedvező tapasztalatokkal.

Méhészeti termékeink palettáját folyamatosan bővítjük, illetve már meglévő termékeinkkel kapcsolatban is folyamatosan új tapasztalatokkal gazdagodunk. Terveinkben szerepel egy széleskörű tudományos felmérés, melynek során összehasonlítjuk majd a rendszeresen méhszúrásban részesülő méhészek, illetve a mézet nap, mint nap fogyasztók egészségi állapotát méhekkel vagy mézzel sosem találkozó személyekével.
Eltekintve a méhszúrásra allergiásoktól, az eddigiekben is megtapasztalhattuk, hogy a méhek közelsége és az általuk előállított termékek fogyasztása rendkívül kedvező hatással van valamennyiünk egészségére. Mindenkit szeretettel várunk egy lelki-testi gyógyulásra Krisna-völgyben!

Gítánjalí deví dásí

(Dr. Eszes Gabriella)

belgyógyász, temészetgyógyász

3 thoughts to “Igazi méz egy virágzó méhészetből

 • Balázs Gergely

  Hare Krsna!
  Kedves Mátádzsí!
  Kérem, fogadja tiszteletteljes hódolatom!
  Tanácsát szertném kérni a propolisz használatával kapcsolatban. Létezik alkohol-mentes propolisz készítmény? Vagy véleménye szerint krónikus vastagbélgyulladás kezelése esetén megengedhető az alkoholos tinktúra használata? Én ha lehet, szeretném elkerülni az alkohollal való érintkezést, ezért is kérném a véleményét. Válaszát előre is megköszönve tisztelettel alázatos(sá válni akaró) szolgája: Balázs Gergely

  Válasz
 • Balázs Gergely

  Méhszúrás terápia esetén nem pusztulnak el a méhecskék?

  Válasz
  • kunandras

   Sajnos, elpusztulnak.

   Válasz

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük