Kis lépés – óriási haladás

Egy felmérés szerint hetente csupán egy húsmentes nappal már hatalmas környezeti javulás lenne elérhető. Az is kiderült, hogy ha az USA-ban heti egy napon nem enne senki sem húst vagy sajtot, az olyan hatással lenne a környezetre, mintha 7,6 millió kocsit vonnának ki a forgalomból.

A Meat Eater’s Guide to Climate Change and Health számításba veszi az ételek gyártásának, termelésének, fogyasztásának minden egyes állomását, illetve azt is, mennyi hulladék keletkezik ezek során. Az összeállítás tanulságai közé tartozik, hogy azok az emberek, akik kevesebb sajtot és húst esznek, jóval kisebb részben járulnak hozzá az üvegházhatást kiváltó káros gázkibocsátáshoz, és kevesebb egészségügyi kockázattal is kell szembenézniük. A korábbi nagy volumenű tanulmányok jobbára csak a gyártási procedúra hatásaira koncentráltak.

“Ha a fogyasztók kevesebb húst ennének, azzal komolyan hozzájárulnának ahhoz, hogy csökkenteni tudjuk a környezeti károkat, amelyeket a trágyázás, az üzemanyag- és vízfelhasználás, a növényvédőszerek okoznak, és akkor még nem is említettük a mérgező anyagokat, amelyeket a gyártás során használnak, vagy annak során keletkeznek” – mondta Kari Hamerschlag, az EWG vezető elemzője, a tanulmány szerzője.

“Tény, hogy az amerikai emberek sokkal több húst esznek, mint amennyi jó nekik vagy a bolygónak. Ennek ellenére valószínűtlen, hogy mindenki vegetáriánus életmódot választ – még kevésbé, hogy vegán étrendet. Nem reális elképzelés ezt kérni bárkitől is, de arra igenis figyelhetnénk, hogy több zöldséget, gyümölcsöt fogyasszanak, és támogassanak olyan farmereket, akik humánusan és környezettudatosan tartják állataikat. Ezért is hiszek nagyon a Húsmentes Hétfő Mozgalomban és az Environmental Working Group kalauzának fontosságában” – vélekedik a híres séf, Mario Batali.

A tanulmány arra is rámutat, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott marha- és előkészített (fűszerezett, pácolt) hús fokozza a mérgező anyagok mennyiségét a szervezetünkben, és növeli az elhízás, a rák és a szívbetegségek kockázatát. Az EWG a környezettanulmányokkal foglalkozó CleanMetrics-et kérte fel arra, hogy készítsék el közösen a tanulmányt, amely a bölcsőtől a sírig követi nyomon húszféle, nem organikus vagy legelőn táplált állattartásban nevelt állat húsát. Halak, tejtermékek és zöldségek életútját is nyomon követték, és így számolták ki az ökolábnyomukat.

Forrás: 168ora.hu

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink

Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Kevés a környezetet "csak védeni". (...), ma már egyedül a tudatos és bölcs környezethasználat vezethet eredményre."
Kóródi Márta