2018-ban Krisna-völgyben, és a szomszédos Somogyvámoson egyaránt nyomon követtük a csapadék- és hőmérséklet-értékek alakulását. E helyen is köszönetet mondunk Pőcze Vilmosnak (Pártha dászának), aki a Krisna-völgyi csapadék-adatokat rendelkezésünkre bocsátotta.
Ahogy már évek óta, január elején most is elkészítettük az elmúlt (a 2018-as év) Walter-Lieth-féle klímadiagramját.

Területünkön 2018-ban 729 milliméter csapadék hullott. Ez sorban a hetedik olyan esztendő volt, amikor az éves csapadék mennyisége jelentősen meghaladta a sokéves átlagot (650 mm). Az aszályos április-májusi időszakot nyáron aszályveszélyes (augusztus) és ősszel aszályos (október) periódusok szakították meg.

A Walter-Lieth klímadiagram egy-egy mérőhely átlagos hőmérsékleti és csapadékviszonyait mutatja egyszerű, mégis szemléletes ábrázolásban. Kiválóan felhasználható adott terület klímájának hosszabb-rövidebb időszakra vonatkozó jellemzésére, de akár egy évre is elkészíthető. Az Öko-völgy Alapítvány közreműködésével készülő szakdolgozatok, kutatások ugyancsak igénylik a környezeti adatok ilyen kiértékelését.

A következő ábrán látható, hogy a feketével jelzett csapadék-görbe két helyen metszi (április-májusban és októberben) a pirossal jelölt hőmérsékleti görbét: ezek voltak Somogyvámos állomás környékén 2018-ban az aszályos periódusok. A 729 mm-es éves csapadékösszeg magas, ráadásul a legmelegebb nyári időszakban is tekintélyes mennyiségű eső hullott.

Image title

Your subtitle here

Akit a diagram kiértékelése bővebben érdekel, az a következőket is leolvashatja az ábráról:
– Aszályhajlamos és aszályos időszakot (hőmérsékleti görbe a csapadék görbe 2/3-a felett) jelölő területek (piros pontok és ezeket összekötő kék vonalak) 2018-ban április-májusban, augusztusban és októberben látunk.
– Fagyos (havi középhőmérséklet 0°C alatt) és fagyveszélyes (fagyos hónap szomszéd hónapja, vagy 10°C alatti havi középhőmérséklet, vagy a tárgyhónap és valamely szomszédos hónap átlaga 10 °C alatt) hónapok jelzése. Fagyos hónap 2018-ban nem volt Somogyvámoson.
– A havi adatok alapján éves átlaghőmérséklet és átlagos csapadékösszeg feltüntetése. A csapadék éves összege 2018-ban Somogyvámoson 729 mm (ami jelentősen meghaladja a 650 mm-es sokéves átlagot).

A korábbi évek klímadiagramjai a következő linkekre kattintva érhetők el:
A 2012-es év diagramja
A 2013-as év diagramja
A 2014-es év diagramja
A 2015-ös év diagramja
A 2016-os év diagramja

A 2017-es év diagramja

Az értékelést segíti egy általános minta-diagram is, a színezett területek szokásos jelöléseivel:

Image title

Your subtitle here

A diagramot a zivatar.hu-n elérhető programmal készítettük.

Kun András
Öko-völgy Alapítvány

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük