Klímadiagram – 2018

2018-ban Krisna-völgyben, és a szomszédos Somogyvámoson egyaránt nyomon követtük a csapadék- és hőmérséklet-értékek alakulását. E helyen is köszönetet mondunk Pőcze Vilmosnak (Pártha dászának), aki a Krisna-völgyi csapadék-adatokat rendelkezésünkre bocsátotta.
Ahogy már évek óta, január elején most is elkészítettük az elmúlt (a 2018-as év) Walter-Lieth-féle klímadiagramját.

Területünkön 2018-ban 729 milliméter csapadék hullott. Ez sorban a hetedik olyan esztendő volt, amikor az éves csapadék mennyisége jelentősen meghaladta a sokéves átlagot (650 mm). Az aszályos április-májusi időszakot nyáron aszályveszélyes (augusztus) és ősszel aszályos (október) periódusok szakították meg.

A Walter-Lieth klímadiagram egy-egy mérőhely átlagos hőmérsékleti és csapadékviszonyait mutatja egyszerű, mégis szemléletes ábrázolásban. Kiválóan felhasználható adott terület klímájának hosszabb-rövidebb időszakra vonatkozó jellemzésére, de akár egy évre is elkészíthető. Az Öko-völgy Alapítvány közreműködésével készülő szakdolgozatok, kutatások ugyancsak igénylik a környezeti adatok ilyen kiértékelését.

A következő ábrán látható, hogy a feketével jelzett csapadék-görbe két helyen metszi (április-májusban és októberben) a pirossal jelölt hőmérsékleti görbét: ezek voltak Somogyvámos állomás környékén 2018-ban az aszályos periódusok. A 729 mm-es éves csapadékösszeg magas, ráadásul a legmelegebb nyári időszakban is tekintélyes mennyiségű eső hullott.

Image title

Your subtitle here

Akit a diagram kiértékelése bővebben érdekel, az a következőket is leolvashatja az ábráról:
– Aszályhajlamos és aszályos időszakot (hőmérsékleti görbe a csapadék görbe 2/3-a felett) jelölő területek (piros pontok és ezeket összekötő kék vonalak) 2018-ban április-májusban, augusztusban és októberben látunk.
– Fagyos (havi középhőmérséklet 0°C alatt) és fagyveszélyes (fagyos hónap szomszéd hónapja, vagy 10°C alatti havi középhőmérséklet, vagy a tárgyhónap és valamely szomszédos hónap átlaga 10 °C alatt) hónapok jelzése. Fagyos hónap 2018-ban nem volt Somogyvámoson.
– A havi adatok alapján éves átlaghőmérséklet és átlagos csapadékösszeg feltüntetése. A csapadék éves összege 2018-ban Somogyvámoson 729 mm (ami jelentősen meghaladja a 650 mm-es sokéves átlagot).

A korábbi évek klímadiagramjai a következő linkekre kattintva érhetők el:
A 2012-es év diagramja
A 2013-as év diagramja
A 2014-es év diagramja
A 2015-ös év diagramja
A 2016-os év diagramja

A 2017-es év diagramja

Az értékelést segíti egy általános minta-diagram is, a színezett területek szokásos jelöléseivel:

Image title

Your subtitle here

A diagramot a zivatar.hu-n elérhető programmal készítettük.

Kun András
Öko-völgy Alapítvány

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Környezetünk száz és ezer helyen lángol világszerte. Nincs azonban kijárat, tűzlépcső, az egyetlen megoldás, ha az önismeret felé lépünk."
Jim Nollman