Környezetbarát szennyvízkezelés és –hasznosítás 6. Komposzt toalettek – A komposztálás

compost 2A komposztáló toalettek használata, működtetése megköveteli a komposztálás folyamatának alapszintű ismeretét. Mostani  írásunkban a következő kérdésekre keressük a választ: Miért jobbak a komposztáló toalettek? Hogyan használjuk őket? Mi történjék a tartalmukkal?


Komposzt-toalettek esetében az előző részben (amely a következő linkre kattintva érhető el: 5. rész) ismertetettől eltérő folyamatok zajlanak le, lényegében komposztálódás/humuszképződés történik a toalett tartályában, az árnyékszék gödrében.

 

A komposztálódáshoz szükséges anyagok

– Szerves nitrogén vegyületek, pl. karbamid (= emberi ürülék + vizelet)
– Növényi cellulóz, lignin (szénben gazdag természetes polimer vegyületek): ezek a szénláncok alkotják a humuszképződés molekuláris szerkezeti alapját, amelyekkel például a karbamid molekulák összekapcsolódhatnak.
– A humusz megkötéséhez ásványi eredetű anyagok, főként az alumino-szilikátokban gazdag agyagásványok (agyag) is szükségesek. Ezekre épülnek rá majd a humusz makromolekulák, létrehozva az agyag-humusz komplexeket. Az így stabilizálódott humuszanyagok teszik lehetővé a növények tápanyagfelvételét a talajban.

 

4_clip_image002

 

A komposztálódás feltételei

– A toalett tartalmához cellulóz, lignin tartalmú növényi anyagok (más néven alom) jelenléte/hozzáadása szükséges. A szén komponens hozzáadásával megváltoztatjuk a szén-nitrogén arányát és a komposztálás felé visszük el a folyamatot. A karbamid enzimes bomlása leáll, így elkerülhető a kellemetlen szagok keletkezése. Az alom sokféle anyag lehet: a faforgácstól és a fűrészportól kezdve a szelektíven gyűjtött papírhulladék, kartonpapír, iratmegsemmisítőből származó papírszalma egyaránt felhasználható. Természetesen, cellulóztartalmánál fogva a vécépapír is bedobható a toalettbe. (A komposztáló toalett kiváló lehetőséget biztosít az újrahasznosításra, vagyis egy „értéktelen” hulladék értékes komposzttá alakítására, így a keletkező anyagok visszatérhetnek a szén, nitrogén természetes körforgásba.) (VIGYÁZAT! Vegyi anyagot, festéket ne tartalmazzon a hozzáadott anyag.)

– A komposztálást (lebontási folyamatot) alapvetően mikroorganizmusok végzik. A komposztban – főleg kerti alkalmatosság esetében – természetesen megjelennek magasabb rendű élőlények (férgek, giliszták) is, de akár gerincesek (vakond) is megtelepedhetnek az árnyékszékekben.

– A komposztálódás egy hosszú ideig (2-3 év) tartó, átlagosan 64-70 C melegben zajló aerob (oxigén jelenlétében zajló) folyamat, mely képes elpusztítani a kórokozókat és élősködőket. A magas hőmérséklet elsősorban a komposzt belsejében érhető el, a gödör/tartály szélén zajló folyamat már nem tökéletes. Emiatt szükséges a késznek tűnő anyagot utókomposztálni, ami akár több évet is igénybe vehet, viszont csak így juthatunk teljes biztonsággal talajerő-utánpótlásra alkalmas komposzthoz. Ráadásul, mivel a folyamat során víz is keletkezik, a magas hőmérséklet fontos szerepet játszik abban, hogy ez a folyadék gőz formájában eltávozzon a rendszerből. Ennek elvezetésére szolgál a toalettekhez épített kémény.

 

2_Humanure2-300x225

 

A fekália-komposzt újrahasznosítása

A komposztált emberi fekália önmagában nem alkalmas tápanyag utánpótlásra. Emiatt a komposzt toalettet alkalmassá kell tenni a háztartásban keletkező többi szerves hulladék (ételmaradék, konyhai- és kerti hulladék) befogadására is. Ezek hozzáadásával már a növények számára teljes értékű komposztot kapunk. A megfelelően kezelt anyagot (lásd korábban „a komposztálódás feltételeinél”) díszkertekhez, virágágyásokhoz, fák alá felhasználhatjuk talajerő-utánpótlás céljára.

Ami a közvetlen élelmiszer termelést illeti, nagyon sok forrás ajánlja a fekália komposzt konyhakerti alkalmazását, a Távol-Keleten (Japánban, Kínában, Koreában) ennek például több évezredes hagyományai vannak. Mi ezzel szemben továbbra sem támogatjuk ennek a közvetlen élelmiszer termelésben való újrahasznosítását. Ennek egyszerű oka pedig, hogy a nem megfelelően komposztált emberi fekáliát tartalmazó anyag súlyoz fertőzések forrása lehet.

 

A komposzt toalettek használatának előnyei

– Környezetbarát, fenntartható, energiatakarékos és gazdaságos megoldások. Hozzájárulnak az önellátás magasabb fokának megvalósításához, mivel nem használnak vizet és nem keletkezik szennyvíz sem, ami elősegíti a víz- és csatornahálózattól való függetlenség elérését. A helyben történő autonóm szennyvízkezelés az elszállítás és kezelés energiaigényét lényegében nullára csökkenti.
– A komposzt toalettek szagtalanok: a szagproblémákat a komposztálás folyamata, a cellulóz illetve lignin tartalmú adalékanyag és a hatékony szellőzés (levegő hozzáadása) megelőzi. Tapasztalatok szerint a megfelelően rendben tartott komposzt toalett szagtalanabb, mint a hagyományos angol WC.
– Számos változatuk ismert. Kereskedelmi forgalomban is kaphatóak. Lakáson belül is használhatóak, akár többlakásos emeletes házak is elláthatóak humusz toalettekkel.
– A helyben felhasznált biológiai komposzt a talajerő megtartását szolgálja, vagyis lehetővé teszi az ökológiai egyensúlyon alapuló mezőgazdasági tevékenység folytatását.

 

5_Sun-Mar-composting-toilet

 

Számokban kifejezve:
– 35% ivóvíz-megtakarítás (20 ezer liter/fő/év)
– A szerves hulladék komposztálásával a háztartási szemét mennyisége kb. 40%-kal csökken.
– A háztartás szennyvízhozama kb. 35%-kal csökken, összetétele javul. A csatornadíj illetve a szennyvízszállítás díja csökken. A fekália nélküli szürkevíz egyszerűbben tisztítható és újrahasznosítható (pl. öntözésre).
– Hozzávetőlegesen 20 kg humusz képződése/fő/év
(Forrás: www.autonomhaz.eu)

 

Folytatjuk!

 

–    Hári Beáta –
Öko-völgy Alapítvány

Az autonóm vízellátásról és nádgyökérzónás szennyvíztisztításról külön fejezet foglalkozik a Beszélgetések az önellátásról című könyvünkben. További információkért katt ide

3 hozzászólás to “Környezetbarát szennyvízkezelés és –hasznosítás 6. Komposzt toalettek – A komposztálás”

 • Bohn Erzsébet:

  Kedves Szerkesztő!

  További részleteket illetve konkrét megoldást keresek.

  Bohn Erzsébet

 • Szilveszter Gábor:

  Tistelt Cím,

  Hol lehet boltban komposzt wc-t kapni?
  A bennük lévő tartálynak mi a kapacitása? Mennyi idő alatt lesz kész benne a komposzt?

 • Premamoya Das:

  Valószínűleg csak külföldön lehet boltban kapni. Részleteket az adott termék forgalmazójától tudna kérni.

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha csak egy ember álmodik, az csak egy álom, ha sokan álmodnak együtt, az egy új valóság kezdete."
Hundertwasser