Végzetes húsevés?

A mezőgazdasági állattartás sokkal jobban – mintegy 51%-ban – járul hozzá az üvegházhatás kialakulásához, mint korábban gondolták. Ebbe nemcsak az állatok által kibocsátott gázok, hanem például a tartásuk, a hús feldolgozásának, tárolásának energiaigénye is beleszámít.

Tovább
Hogyan szervezzünk fenntartható közösségeket?

Aki eddig lemaradt Krisna-völgy elnökének társadalmi fenntarthatóságról szóló előadásairól, az most Gödöllőn, a Zöld Forgatagon bepótolhatja. Sölétormos Jenő több mint egy évtizede vezeti rendkívül sikeresen a somogyvámosi 150 fős ökofalu közösséget. Tevékenysége alatt Krisna-völgy az egyik legsikeresebb fenntartható faluvá és virágzó biogazdálkodássá alakult.

Tovább
Második Fenntarthatósági Konferenciánk

A klímaváltozás és a fenntarthatóság gyakorlati megvalósításának témaköre úgy tűnik, tavaly óta mit sem veszített népszerűségéből. A 2008. évi nagy sikerű rendezvényünk folytatásaként idén is megrendeztük Fenntarthatósági Konferenciánkat, mégpedig két és félszer annyi érdeklődővel.

Tovább
Hallgatói Díj

Az Öko-völgy Alapítvány Kuratóriuma Hallgatói Díj pályázatot hirdet az alábbi feltételekkel. A Díjat azon egyetemi, főiskolai hallgatóknak ítéljük oda, akik kiemelkedő teljesítményükkel segítik az Alapítvány alkalmazott fenntarthatóság kutatása és megvalósítása terén végzett munkáját.

Tovább
Ember és természet

A Kairosz Kiadónál a közelmúltban jelent meg újra Molnár Géza fontos és mély könyve a környezet állapotáról. A szerző általános üzenete: az ember a természetből kiszakadva tönkretette a környezetét, és elárulta Teremtőjét.

Tovább
Értékváltásra van szükség

Összeomlottak az életünket eddig irányító értékrendszerek. A pénz és növekedés mozgatta piacgazdaság válságot okozott, és az erőforrások kimerülésébe hajszolja bolygónkat. A rendszerről azonban nem beszélhetünk személytelen fogalmakban. Mert emberek működtetik.

Tovább
Régebben még volt hová menni

Ha az egész térségre a mostaninál szárazabb éghajlat köszönt, akkor már sokkal nehezebb feltételek között kereshetjük a kiutat Hasznos lenne legalább a kiszámítható kockázatokra felkészülni – állítja Borhidi Attila ökológus akadémikus, aki szerint a tudomány kínál ugyan fogódzót a kármentéshez, ám ezt a törekvést a döntéshozók részéről csak mérsékelt érdeklődés kíséri.

Tovább
A húsevés ára

Meglepő eredményt publikált a World Watch Institute: legújabb jelentésük szerint 51 (!) %-ban az állattartó ágazat az oka a globális felmelegedésnek. Korábbi (2006-os), ENSZ FAO  számítások szerint ez az érték 18% volt.

Tovább