Légtisztító szobanövények

A NASA 1989-ben kutatást hajtott végre, amiben megvizsgálták, hogy egyes szobanövényeknek milyen hatása van az irodák vagy lakószobák levegőjére.


A kutatás alanyai a leggyakoribb, legközönségesebb és igazán tűrőképes növények voltak, amelyeket éppen az „átlagosság” érdekében a környező közintézményekből gyűjtöttek össze és meghagytak az eredeti cserépben, úgy, ahogy voltak előtte.

A következő növények kerültek a kísérletbe: szobapálma (Chamaedorea seifritzii), rákvirág (Aglaonema modestum), borostyán (Hedera helix), kislevelű fikusz (Ficus benjamina), gerbera (Gerbera jamesonii), többféle sárkányfa (Dracaena deremensis „Janet Craig”, Dracaena marginata, Dracaena massangeana, Dracaena deremensis “Warneckei”), anyósnyelv (Sansevieria laurentii), vitorlavirág (Spathiphyllum “Mauna Loa'”), krizantém (Chrysanthemum morifolium).

A kutatás eredménye szerint ezek a széles körben elterjedt szobanövények 24 órán belül jelentősen, akár 70 %-kal is csökkentették a kísérleti zárt helyiség levegőjében található káros anyagok, mint pl. a formaldehid koncentrációját.
Így a szobanövény-tartással megelőzhetőek, vagy csökkenthetőek a zárt terekben, különösen az egyre elterjedtebb, csak mesterséges légcserével rendelkező irodákban fellépő egészségügyi problémák, csökkentik a gépi légcsere szükséges mértékét, amivel a környezetet is kímélik.

És ne felejtsük ki az esztétikai szempontot sem, ami szintén fontos bármilyen munkahelyen vagy lakásban!

A légtisztító növények „toplistája” a tanulmány szerint:
sárkányfa (Dracaena massangeana)
krizantém (Chrysanthemum morifolium)
gerbera (Gerbera jamesonii)
sárkányfa (Dracaena deremensis “Warneckei”)
kislevelű fikusz (Ficus benjamina)

– KL –

A teljes tanulmány letölthető innen

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Film a téli zöldségtermesztésről Mérgezett Föld

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az emberi közösségek együttműködő, egymást segítő, szeretetteljes világát kell újra felfedeznünk. Ehhez újra el kell sajátítani a 150 évvel ezelőtt még jól működő lokálisan önellátó életmód legfontosabb elemeit."
Vida Gábor