Már 4 rétisas fióka cseperedett fel Krisna-völgy külterületén

Krisna-völgyben tűzifára van szükség a fűtéshez és a melegvíz előállításhoz. A szükségletek kb. negyed részét önellátásból fedezzük, ami annyit jelent, hogy saját (egyházi) tulajdonban álló erdőkből származik a fa.

Folyamatosan erőfeszítéseket teszünk arra vonatkozóan, hogy növeljük ezt az arányt (erdőtelepítések és új – erdő művelési ágú – területek vásárlása).

Történt aztán, hogy egy rétisas pár 2014-2015 telén Krisna-völgyi tulajdonú erdőterületen ütött tanyát, vagyis épített fészket. A rétisas fészkelés egyébként jelzi a hely zavartalanságát. Fokozottan védett faj, fészkelő állományának növelésére az elmúlt közel negyven évben rengeteg természetvédelmi erőfeszítés történt, méghozzá látványos sikerrel. Az 1980-as évekre a hazai réti sas állomány kritikus helyzetbe került, a költőpárok alacsony száma miatt a kipusztulás határára sodródott. 1987 óta a fészkelő hazai rétisasok száma 16 párról kb. 130 párra növekedett, köszönhetően az országosan összehangolt, céltudatos aktív védelmi tevékenységnek. Magyarországon belül Somogyban található (korábban és most is) a fészkelő párok kétharmada.

Krisna-völgy tekintetében 100%-kal több rétisas fészek van a saját tulajdonú erdőinkben, mint 3 évvel ezelőtt, és némi tűzifa szükséglettel (100 m3) kevesebb kitermelhető fa a mérleg másik serpenyőjében.

Sebaj.

A hivatalos eljárásrend szerint jelentettük az illetékes természetvédelmi szervnek a rétisas fészkelést (ez az erdőgazdálkodó kötelezettsége!), az erdőgazdálkodási műveleteket (fakitermelés) pedig felfüggesztettük az adott erdőrészletben. Megvártuk a szakhatósági állásfoglalást, majd ennek megfelelően a fészek körül 50 méteres sugarú körben nem termeljük ki a fákat.

Az érintett terület egyébként egy 15 hektárnyi erdőtömbön belül helyezkedik el, nagyrészt cseres tölgyes, mezei juhar és akác eleggyel. Úgynevezett fokozatos felújítóvágással történő felújítását hét éve kezdtük el. Ha ezzel a módszerrel kellően elnyújtott időtávban (!) dolgozunk, akkor a természetes megújulásnak és a hagyásfáknak köszönhetően folyamatos erdőborítást érhetünk el, vagyis úgy jutunk rendszeresen tűzifához, hogy viszonylag kíméljük közben az erdőt, fenntartjuk az élővilágát. A rétisas fészek egy viszonylag idősebb fákkal borított részen található, amelyhez szerencsére még nem nyúltunk (és már nem is fogunk).

Az itt költő rétisas pár az elmúlt két évben 2-2 fiókát röptetett a szóban forgó fészekből. Váltófészekként használják a mi területünkön lévő fészket, így nem biztos, hogy idén is költeni fognak benne, de a lehetőség adott számukra.

További érdekességek:

A hazánkban telelő rétisasok szinkron számlálása pár hete volt, katt ide (a Magyar Madártani Egyesület honlapja).

Gyakoribb madárfajok állományváltozásának trendjeihez katt ide („Mindennapi Madaraink Monitoring” adatbázis)

 

– Öko-völgy –

Ha civil 1% – Gondoljon az Öko-völgyre!

Adóbevalláskor ajánlja személyi jövedelemadójának 1%-át az Öko-völgy Alapítványnak!

Adószámunk: 18786435-1-14

1%

Alapítványunk 2008 óta segíti Krisna-völgy környezettudatos törekvéseit. Évente több tízezer emberrel ismertetjük meg az önellátó életmód elemeit, a kapcsolódó tapasztalatokat. Legyen ebben Ön is partnerünk! Kérjük, ne hagyja elveszni adójának 1%-át! Számítunk Önre!

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink

Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„A régieket nem szabad lebecsülni. Mérhetetlenül okos emberek voltak, sok tekintetben okosabbak, mint mi. Nagy előnyük volt fölöttünk, hogy olyan alkalmakra is gondoltak, amikor az idő nem kifogástalan.”
Hamvas Béla