Krisna-völgyben tűzifára van szükség a fűtéshez és a melegvíz előállításhoz. A szükségletek kb. negyed részét önellátásból fedezzük, ami annyit jelent, hogy saját (egyházi) tulajdonban álló erdőkből származik a fa.

Folyamatosan erőfeszítéseket teszünk arra vonatkozóan, hogy növeljük ezt az arányt (erdőtelepítések és új – erdő művelési ágú – területek vásárlása).

Történt aztán, hogy egy rétisas pár 2014-2015 telén Krisna-völgyi tulajdonú erdőterületen ütött tanyát, vagyis épített fészket. A rétisas fészkelés egyébként jelzi a hely zavartalanságát. Fokozottan védett faj, fészkelő állományának növelésére az elmúlt közel negyven évben rengeteg természetvédelmi erőfeszítés történt, méghozzá látványos sikerrel. Az 1980-as évekre a hazai réti sas állomány kritikus helyzetbe került, a költőpárok alacsony száma miatt a kipusztulás határára sodródott. 1987 óta a fészkelő hazai rétisasok száma 16 párról kb. 130 párra növekedett, köszönhetően az országosan összehangolt, céltudatos aktív védelmi tevékenységnek. Magyarországon belül Somogyban található (korábban és most is) a fészkelő párok kétharmada.

Krisna-völgy tekintetében 100%-kal több rétisas fészek van a saját tulajdonú erdőinkben, mint 3 évvel ezelőtt, és némi tűzifa szükséglettel (100 m3) kevesebb kitermelhető fa a mérleg másik serpenyőjében.

Sebaj.

A hivatalos eljárásrend szerint jelentettük az illetékes természetvédelmi szervnek a rétisas fészkelést (ez az erdőgazdálkodó kötelezettsége!), az erdőgazdálkodási műveleteket (fakitermelés) pedig felfüggesztettük az adott erdőrészletben. Megvártuk a szakhatósági állásfoglalást, majd ennek megfelelően a fészek körül 50 méteres sugarú körben nem termeljük ki a fákat.

Az érintett terület egyébként egy 15 hektárnyi erdőtömbön belül helyezkedik el, nagyrészt cseres tölgyes, mezei juhar és akác eleggyel. Úgynevezett fokozatos felújítóvágással történő felújítását hét éve kezdtük el. Ha ezzel a módszerrel kellően elnyújtott időtávban (!) dolgozunk, akkor a természetes megújulásnak és a hagyásfáknak köszönhetően folyamatos erdőborítást érhetünk el, vagyis úgy jutunk rendszeresen tűzifához, hogy viszonylag kíméljük közben az erdőt, fenntartjuk az élővilágát. A rétisas fészek egy viszonylag idősebb fákkal borított részen található, amelyhez szerencsére még nem nyúltunk (és már nem is fogunk).

Az itt költő rétisas pár az elmúlt két évben 2-2 fiókát röptetett a szóban forgó fészekből. Váltófészekként használják a mi területünkön lévő fészket, így nem biztos, hogy idén is költeni fognak benne, de a lehetőség adott számukra.

További érdekességek:

A hazánkban telelő rétisasok szinkron számlálása pár hete volt, katt ide (a Magyar Madártani Egyesület honlapja).

Gyakoribb madárfajok állományváltozásának trendjeihez katt ide („Mindennapi Madaraink Monitoring” adatbázis)

 

– Öko-völgy –

Ha civil 1% – Gondoljon az Öko-völgyre!

Adóbevalláskor ajánlja személyi jövedelemadójának 1%-át az Öko-völgy Alapítványnak!

Adószámunk: 18786435-1-14

1%

Alapítványunk 2008 óta segíti Krisna-völgy környezettudatos törekvéseit. Évente több tízezer emberrel ismertetjük meg az önellátó életmód elemeit, a kapcsolódó tapasztalatokat. Legyen ebben Ön is partnerünk! Kérjük, ne hagyja elveszni adójának 1%-át! Számítunk Önre!

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük