Márciusi látogatás Krisna-völgy zöldségeskertjében

Balamodaka dasza 100x100Az idén 20 éves Krisna-völgy biokertészete messze földön híres. A termelt fajok- és fajták tekintetében is egyedülálló, és kertészeinek rátermettségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy egész éven át ellátják zöldséggel a 130 fős közösséget. Érdemes időről-időre ellátogatni ide, hiszen a rengeteg tapasztalat, elméleti- és gyakorlati tudás valóságos kincsestára.
Mostani sétánkon vezetőnk Bálamódaka dásza (Antal Balázs), a zöldségtermesztés irányítója. A téma iránt érdeklődőknek mindenképpen érdemes ellátogatniuk a Krisna-völgyi kertészet általa írt, rendszeresen frissülő blogjára is! Katt ide: krisnakert.hu

Krisna-völgy kertészetében az idei szezon is korán kezdődött, hiszen az első magvetések már február utolsó hetében megtörténtek. Elvetették a folytonnövő paradicsomokat (összesen 16 fajtát), a zöldpaprikát (12 fajta) és a padlizsánokat (10 fajta). Már a tűzdelésen is túl vannak az első brokkoli- és karfiol növénykék.
Ezekből a legkorábban elvetett magokból fejlődő palánták hamarosan a Krisna-völgyi fűtetlen fólia- illetve üvegházakba kerülnek kiültetésre.

 

brokkoli

 Brokkoli növénykék tűzdelés közben. A cserépbe tűzdelt növények a kép jobb oldalán láthatók

 

A palántanevelés ideje fajonként változó, átlagosan 4-6 héttel számolnak. A főkertész azt is elmondta, hogy érdemes 2-3 hetes szakaszokban vetni a különböző növényekből, hogy később folyamatosan lehessen betakarítani.

A magvetéshez laza, ám mégis jó víztartó képességű közeget használnak: alaposan megszitált komposztot és perlitet kevernek össze, és ebbe vetik a magokat. A szaporítóládába vetett magvak, és az áttűzdelt palánták egy fűthető mélyágyba kerülnek. A fagyos éjszakákon a fekvőkéményes kályha melege védi őket.

Honlapunk rendszeres olvasói jól tudják, hogy Krisna-völgyben a vetés előtt beáztatják a magokat. A langyos gyógyfű-tea, tej vagy savó segíti a csírázást, egyúttal megelőző növényvédelem is, mert pusztítja a maghéj felszínén lévő káros mikroorganizmusokat.

Jól bevált Krisna-völgyi recept:
A következő növényeket egyforma mennyiségben keverjük össze szárazon: körömvirág, macskagyökér, tölgyfakéreg, cickafark, csalán. Forraljunk fel 1 liter vizet, majd rakjunk hozzá a keverékből 1 evőkanállal. Zárjuk le a lángot és hagyjuk állni 10 percig. Ezután szűrjük le, majd a még langyos teába áztassuk be a vetésre szánt magot. Apró magokat 3-4 órán át, nagyobb magokat 1-2 napon át kell áztatni.
Ezzel az áztató teával a csírázás 1-3 héttel megrövidíthető, valamint a növények is ellenállóbbak lesznek.
A tökféléket (tök, uborka, dinnye) a legjobb tejben, a babféléket pedig tejsavóban áztatni.

 

aztatas

 

Dúsan csíráznak már a zeller, petrezselyem és gumós édeskömény vetések is. Lényeges tudni, hogy a petrezselyem (és a paszternák) magja rendkívül lassan csírázik, akár 3-4 hétig is elhúzódhat a csírázásuk.

A vetés idejének megválasztásához Krisna-völgyben a holdnaptárra alapozott vetési naptárat használják. (A haszonnövény felhasznált része szerint a megfelelő gyökér- levél- virág- vagy termésnapot választják.) A vetési naptárat papír alapú kiadványként forgalmazza a Biodinamikus Közhasznú Egyesület (1061 Budapest, Anker köz 2-4.), de az interneten is elérhető a következő linkre kattintva: naptarak.com

 

edeskomeny

 A gumós édeskömény jellegzetes, igen keskeny sziklevelű magoncai

 

A palánták kiültetése előtt alaposan előkészítik a fóliák és az üvegház talaját: felszedik a letermett téli zöldségeket (spenót, saláta), illetve a mulcsanyagot, és az ágyakat alaposan felkapálják.
Az előkészített talajba ültetik ki néhány hét múlva a felsorolt fajok palántáit, illetve újra vetnek egyes hidegtűrő levélzöldségeket: spenótot, rukkolát, koriandert, salátát. Így folyamatosan kerülnek a konyhára a kiváló étrendi hatású és ízletes levelek. Ugyancsak ezekben a hetekben vetik helybe a hónapos retket.

 

salata Lassan kikerül a fűtetlen üvegházból a téli saláta. Helyére tavaszi levélzöldségek és retek kerül, később pedig kezdődhet a paradicsom, paprika és padlizsán palánták kiültetése

 

Mindeközben – amikor az időjárás engedi – a szabadföldi zöldségeskert ágyásainak talaját is előkészítik. A vetésváltásnak megfelelően vándoroltatott ágyások közül azokba kerül istállótrágya, ahol idén tápanyagigényes fajokat ültetnek (tökfélék és uborka, káposztafélék).

 

– Kun András –

 

A zöldségek termesztésének 20 éves Krisna-völgyi tapasztalatairól számos további – receptekkel, technológiai leírásokkal kiegészített – információ található a „Beszélgetések az önellátásról” című könyvünkben.
A könyv ismertetése ide kattintva olvasható

3 hozzászólás to “Márciusi látogatás Krisna-völgy zöldségeskertjében”

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Kertészeti innovációink Krisna-völgyi önfenntartás – 3. rész

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„A régieket nem szabad lebecsülni. Mérhetetlenül okos emberek voltak, sok tekintetben okosabbak, mint mi. Nagy előnyük volt fölöttünk, hogy olyan alkalmakra is gondoltak, amikor az idő nem kifogástalan.”
Hamvas Béla