Egy meleg nyári napon nincs is jobb, mint egy frissítő gyógynövényes szörp! Mivel most virágzik a bodza, ezért érdemes ezt az egyszerű receptet kipróbálni.

Hozzávalók (2 literhez):

  • kis kosárnyi bodzavirág
  • 1 db citrom
  • 2 kg cukor
  • 2-3 szál menta
  • 1-2 szál citromfű

+ steril üvegek, celofán

A szörpkészítés első lépése a bodzavirág és a mentalevél begyűjtése. Csak olyan helyről szedjünk, ami távol van az autós forgalomtól, hogy ne legyen szennyezett. Figyeljünk arra, hogy csak szép, egészséges bodzavirágot vágjunk le. Ha igazán zamatos szörpöt szeretnénk, akkor ne csak 1-2 fejet szedjünk, hanem bőven, ami egy kb. 2 literes edénybe belefér. Öblítsük le a bodzavirágot, majd tegyük bele az edényben  Ezt öntsük fel vízzel addig, hogy ellepje. Majd tegyünk bele pár szál friss mentát, és citromfüvet. A citromot jól mossuk meg, majd karikázzuk rá az eddigiekre, és hagyjuk állni 1-2 napig, miközben párszor megkeverjük.

Utána szűrjük le, és mehet a tűzre, egészen forrásig. Literenként 1 kg cukrot tegyünk bele, de ha valaki jobban szereti a savanykás ízt, akkor ízlés szerint elég kevesebbet is.

Az üvegeket közben a sütőben pár perc alatt fertőtlenítettem, majd ha egy kicsit a szirup és az üveg is hűlt, akkor beletöltöm egy tölcsér segítségével. A tetejére celofánt teszek, befőttes gumival szorosan lekötve. Ezután 2-3 napra száraz dunsztba tesszük, és utána már fogyasztható is.:-)

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük