Mentás bodzaszörp készítése

Egy meleg nyári napon nincs is jobb, mint egy frissítő gyógynövényes szörp! Mivel most virágzik a bodza, ezért érdemes ezt az egyszerű receptet kipróbálni.

Hozzávalók (2 literhez):

  • kis kosárnyi bodzavirág
  • 1 db citrom
  • 2 kg cukor
  • 2-3 szál menta
  • 1-2 szál citromfű

+ steril üvegek, celofán

A szörpkészítés első lépése a bodzavirág és a mentalevél begyűjtése. Csak olyan helyről szedjünk, ami távol van az autós forgalomtól, hogy ne legyen szennyezett. Figyeljünk arra, hogy csak szép, egészséges bodzavirágot vágjunk le. Ha igazán zamatos szörpöt szeretnénk, akkor ne csak 1-2 fejet szedjünk, hanem bőven, ami egy kb. 2 literes edénybe belefér. Öblítsük le a bodzavirágot, majd tegyük bele az edényben  Ezt öntsük fel vízzel addig, hogy ellepje. Majd tegyünk bele pár szál friss mentát, és citromfüvet. A citromot jól mossuk meg, majd karikázzuk rá az eddigiekre, és hagyjuk állni 1-2 napig, miközben párszor megkeverjük.

Utána szűrjük le, és mehet a tűzre, egészen forrásig. Literenként 1 kg cukrot tegyünk bele, de ha valaki jobban szereti a savanykás ízt, akkor ízlés szerint elég kevesebbet is.

Az üvegeket közben a sütőben pár perc alatt fertőtlenítettem, majd ha egy kicsit a szirup és az üveg is hűlt, akkor beletöltöm egy tölcsér segítségével. A tetejére celofánt teszek, befőttes gumival szorosan lekötve. Ezután 2-3 napra száraz dunsztba tesszük, és utána már fogyasztható is.:-)

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Egy törékeny bioszférában az emberiség sorsa attól függ, hogy képesek leszünk-e megvalósítani a korlátozott fogyasztás és a nem-anyagi gyarapodás etikáját, a legmélyebben értelmezett önkorlátozást."
Alan Durning, a World Watch Institute vezető kutatója