Mindennapi kenyerünk

Nagy élmény az egész családnak, amikor otthon tudjuk a saját kenyerünket megsütni! Nézzük meg, hogy mik azok a bevált, régi receptek, amelyek kiállták az idő próbáját!

  • Lepénykenyér (csapáti)

Ez a kovásztalan kenyérfajta egy kevés lisztből és vízből gyorsan elkészíthető, és a legegyszerűbb körülmények közötti (ha nincs vaslap, vagy palacsintasütő, akár forró kövön)  is gyorsan elkészíthető. Frissen fogyasztva igazi csemege, ha kihűl-kiszárad, hetekig is eláll.

Hozzávalók: 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 10 dkg fehér liszt, kb. 1,5 dl forró víz, só, vaj a kenéshez

Elkészítése: A lisztekből, a sóból és a vízből sima tésztát gyúrunk. Lefedjük, és 1-2 órán át pihentetjük.  (Ha kevés az időnk, akkor is legalább negyed órát). Ezután a tésztából diónyi gombócokat gyúrunk, majd lisztezett kézzel és sodrófával vékonyra és kerekre nyújtjuk. Amikor a tésztát a forró sütőlapra tesszük, akkor egy fémlapáttal/lapos tálalóeszközzel enyhén lenyomjuk, ettől felfúvódik. Ekkor megfordítjuk, hogy mindkét oldala megpiruljon. Miután megsült, vajjal vékonyan megkenjük.

  • Kovász készítése

A kovász használata egyidős az emberi kultúrával. A háztartásokban féltő gonddal vigyáztak rá, és különböző formákban tárolták. Egyes vidékeken szárazon őrizték meg, másutt csak az előző kenyérsütés maradékát tették el a következő sütésig. A lisztből és vízből álló kovászban az állás során erjedés indul meg, amely buborékképződéssel jár. Ennek a tejsavas erjedésnek az eredménye a kovász savanykás illata, és a kovászolt kenyerek jellegzetes aromája. Ha nem jutunk élő kovászhoz, akkor magunk is elkészíthetjük, hiszen a kovászban tenyésző tejsavbaktériumok és élesztőgombák mindenütt jelen vannak. Ezeket kell valamilyen módon befognunk és felszaporítanunk, hogy segítsenek a kenyerünk elkészítésében. Voltaképpen a bolti élesztő használatakor is kovászolunk, de ez az élesztőtenyészet kevesebb fajból áll, amelyek rövid idő alatt nagy mennyiségű szén-dioxidot termelnek, és ezáltal felfújják a tésztát. A kovász diverzebb életközösség, a kovászolt kenyér tésztája hosszabb ideig érlelődik, melynek során a mikrogombák és baktériumok élettevékenysége teljesebb lebontást eredményez. Emiatt a kovászolt kenyér könnyebben emészthető, egészségesebb összetételű.

Kovász (Wikipédia)

Amikor először készítünk kovászt, akkor néhány napig, vagy akár egy hétig is eltart a művelet.

  1. lépés: 3 evőkanál teljes kiőrlésű rozslisztet, vagy búzalisztet 3 evőkanál meleg vízzel elkeverjük és letakarva, meleg helyen (kb. 20-25 C-on) egy-két napig állni hagyjuk.
  2. lépés: 3 evőkanál teljes kiőrlésű rozslisztet, vagy búzalisztet 3 evőkanál meleg vízzel az elkészített masszához keverünk, amely már kellemesen savanykás szagot áraszt. Letakarjuk, és egy napig állni hagyjuk.
  3. lépés: 10 dkg frissen őrölt rozsliszt, vagy búzalisztet 1 dl meleg vízzel összekeverjük, majd egy napig állni hagyjuk.

A kovászunk felét elhasználjuk az első kenyér készítéséhez, a maradékot megőrizzük és kiegészítjük a 3-dik lépés összetevőivel. Így mindig elegendő kovásszal rendelkezünk majd a kenyérsütéshez. Nem csüggedjünk, ha először nem igazán sikerül a kenyér, mivel eltrt egy ideig, mire az új kovász “lendületbe jön”. Az élő kovászt tarthatjuk lezárt üvegben a hűtőben, de még jobb, ha cseréptálkában, maréknyi liszttel megszórva, kendővel letakarva a pincében tároljuk.

  • Kovászolt kenyér

Soós Ferenc “Gabonák dicsérete” című könyvével együtt kaptam eg kevés rozskovászt, és elkezdtem a könyvben írt tanácsokat követve kovászolt kenyeret sütni. Ha szárított és összetört kovászt kapunk, akkor először langyos vízzel és 1-2 kanál rozsliszttel elkeverjük, és 20-25 C-on tartjuk 10-15 órán át. Ha felhabosodik, és savanykás illata lesz, akkor használható. Ekkor annyi rozslisztet adunk hozzá, hogy gyúrható állagú legyen és 2-3 órán át pihentetjük.

  1. lépés: Amikor a kovászunk elkészült, akkor összedolgozzuk 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszttel és 1,8 dl vízzel. 8-15 órán át 20-25 C-on pihentetjük.
  2. lépés: Ezután hozzádolgozunk 40 dkg teljes kiőrlésű rozslisztet és 3,8 dl vizet, majd 2-3 órán át 20-25 C-on pihentetjük.
  3. lépés: Hozzáadunk 45 dkg teljes kiőrlésű rozslisztet és annyi vizet, hogy jól eldolgozható tésztát kapjunk. 20 percen át dagasztjuk, majd következik a kovász kivétele (ezt eltesszük a következő kenyérhez). Ezután 1,5 dkg sót adjunk hozzá a tésztához! Fűszerezni is ilyenkor lehet például köménymaggal. Újra 20 percen át dagasztjuk, majd formázzuk, majd nedves ruhával letakarva kelesztjük 30-35 C-on.

A sütés 200-220 C-on történik. Általában egy óra alatt elkészül a kenyér. Erről úgy bizonyosodhatunk meg, hogy az alját megkopogtatjuk: ha kongó hangot ad, akkor megsült. A frissen sült kenyér fényesebb lesz, ha még forrón megkenjük vízzel. Rácson tároljuk a kihűlésig. A kész kenyeret is érdemes vászonruhába csomagolva tárolni.

(Beszélgetések az önellátásról 2. kötet)

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink

Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az emberi közösségek együttműködő, egymást segítő, szeretetteljes világát kell újra felfedeznünk. Ehhez újra el kell sajátítani a 150 évvel ezelőtt még jól működő lokálisan önellátó életmód legfontosabb elemeit."
Vida Gábor