Mit tehetünk a meztelen csigák inváziója ellen?

McsigaSokan kérdezték tőlünk, hogy mi hogyan védekezünk a csapadékos esztendőben hatalmas mértékben elszaporodott meztelen csigák ellen. Inváziószerűen terjednek, szaporodnak, és néhány zöldségnövény kivételével mindent lerágnak. (Idei rekord a kertünkből: egyetlen spenótlevélen 15 kisebb-nagyobb, három fajhoz tartozó meztelen csiga…)


A kérdés természetesen a bio-védekezés lehetőségeire irányul. A válaszban a sokféle módszer közül a saját kertemben beváltakat szoktam elmondani.

Nálunk két módszer vált be:
1. Az egyik a megelőzés. A lehetőségek szerint olyan helyre tervezzük a zöldségeskertet, ágyásokat, amely nem árnyékos (a zöldségnövények sem szeretik az árnyékot), és lehetőleg ne a lejtő aljára, hanem a lejtő oldalára vagy tetejére helyezzük el. Ide tartozik az is, hogy kíméljük a biokertben természetesen jelen lévő csiga-ellenségeket: a futrinkákat, varangyos békákat, sőt a vakondot is.

2. Ha már megjelentek a csigák, akkor a sokféle védekezés közül ennyire csapadékos időben nálunk kizárólag az összegyűjtés vált be. (A hamu kiszórásos módszer például csapadékos időben hatástalan.) Esténként elemlámpás “vadászatra” is indulhatunk, valamilyen eszközzel  vödörbe szedjük a szétmászkált csigákat. Legegyszerűbb eszköz a két gallyból készült “csipesz”, kézzel ne fogjuk meg őket, mert alig lemosható nyálkát hagynak maguk után.
Ennél kényelmesebb, ha a zöldségágyás sorai közé rongyot, zsákvásznat terítünk, vagy deszkákat – minél korhadtabb, nedvesebb, annál jobb – fektetünk. Nappalra a csigák a fadarabok alá húzódnak, ahonnan összeszedhetők. Néhány napig ismételve, legnagyobb részük így összegyűjthető.

Ha nem vagyunk vérszomjas kedvünkben, akkor a befogott csigákat megsétáltathatjuk, egy közeli gyepes területen elengedhetjük.

A megelőzéshez tartozik még a kiemelt ágyások használata is.

Kun András
Öko-völgy Alapítvány

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

2 hozzászólás to “Mit tehetünk a meztelen csigák inváziója ellen?”

 • Kálmán Norbert:

  Kedves András!

  Olvastam több cikkét a biogazdálkodásról!
  Szeretnék valami olyan altalaj lazítást használni ami 50-60 cm mélyen hatna. Nagy gépet nem szeretnék igénybe venni, szegény talaj ekkora terhet ne cipeljen. Önöknél ezt hogyan oldják meg? Szeretnénk a természethez közeli biogazdálkodát kialakítani.

  Köszönöm!

  Kálmán Norbert

 • kunandras:

  Kedves Norbert!
  Altalaj lazításnál kis volumenben a “digózás”, azaz a kétszer átforgatott mély ásás jut eszembe. Ez kisebb kertnél kézi erővel kivitelezhető. Nagyobb terület esetében csak igavonásos mélyszántó eke jöhet szóba (lásd a Krisna-völgyi Tehénvédelmi Központ filmjét a 6 ökrös szántásról. Katt ide
  Ezzel maximum 50-60 cm mély szántás lehetséges. Altalajlazítóval mi még nem próbálkoztunk, annak ugyanis igen nagy vonóerő igénye van (traktoroknál is minimum 160 LE-vel szoktak nekiállni).
  Pártha dász, Krisna-völgy

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„Van olyan hagyomány, amely útbaigazít, s van, amely félrevezet. Az egyik megtanít úszni, a másik a süllyedő hajó szalonjába tessékel azzal, hogy itt eddig nagyon jól lehetett ebédelni.”
Németh László