Mitől fenntartható egy közösség?

gazdasag_tarsadalomtudomany_kar_szie_logoA GATE Zöld Klubjának meghívására 2009. május 5-én ismét Ökologika előadást tartottunk. Témánk ezúttal a fenntarthatóság társadalmi aspektusa volt. Gaura Sakti dása (Sölétormos Jenő), Krisna-völgy elnöke gondolatébresztő előadásában elmondta…
Egy ökofalu-közösség fenntarthatóságának biztosítása szempontjából nem a környezettudatos életmód kialakítása, és nem is a gazdasági stabilitás a legnagyobb kihívás. A legérzékenyebb pontnak hosszú távon a társadalmi fenntarthatóság kialakítása bizonyul. A sikeres ökofalu programok kölcsönös felelősségvállalásra épülnek. A közösségépítés és a személyes kapcsolatokon alapuló vezetés egyaránt kulcsfontosságú.dscn4644

A közösség működéséhez  szükséges, hogy valamiféle világnézeti egységesség is jelen legyen. Ez általánosan jellemző emberi sajátosság. A legnagyobb közösségszervező erő a vallásokban rejlik, másodsorban pedig a filozófiai rendszerekben. Az egységes vízió kimunkálása és a rendszeres kommunikáció feltételeinek a megteremtése egy rátermett vezető felelőssége. A közösség hosszú távú működéséhez hatékony és személyességen alapuló vezetői rendszerekre van szükség.

Előadónk beszélt az ökologikus gondolkodásról is, amely napjainkban egyfajta új vallásos mozgalomnak is tekinthető. Vannak szabályozó elvei, és van etikája. Az “ökoetika” olyan, az ökológiai etikán alapuló kultúra, amely a mostani kultúránkhoz képest paradigmaváltáson alapul. Nem csupán arról van szó, hogy csökkentjük a szennyező anyagok kibocsátását, hanem egy alapvető szemléletbeli változás is történik.

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Gömörszőlős – Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért “Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A világegyetemen belül az Úr irányít minden élőt és élettelent, s minden az Övé. Az embernek ezért csupán azt szabad elfogadnia, amire szüksége van, s ami őt illeti meg. Minden mástól tartózkodnia kell, jól tudván, hogy az kihez tartozik."
Srí Ísopanisad, első mantra