“Nemcsak az állatok vacsorájáról van szó. Az önéről is”

tukorkepDrámai, de reális hangvételű összefoglaló az IPCC szakértőitől bolygónk állapotáról.

“Nemcsak arról van szó, hogy megmentsük a jegesmedvéket, a planktonokat, a savas óceánt és a cuki sarki rókákat, hanem arról, hogy nem lesz elég vizünk, élelmünk, gyerekünk, normális életminőségünk és normális időjárásunk.”

 

“A klímaváltozás az élelmiszer-biztonság összes területét érinti, beleértve az élelmiszerek  hozzáférhetőségét, felhasználhatóságát, és nagy valószínűséggel az árát is. Az IPCC-jelentés szerint a negatív hatások valószínűleg már a 2030-as terméshozamban érezhetők lesznek.”

Mit tegyünk és mire számíthatunk a következő évtizedekben?

A cikk ide kattintva olvasható: index.hu

1 hozzászólás to ““Nemcsak az állatok vacsorájáról van szó. Az önéről is””

  • András:

    Csak egy dologra szeretnék reagálni:
    A cikkben említenek néhány élelmiszert amiről le kell mondanunk, ha meglódul a klímaváltozás.
    Kávé, csoki, banán (de hivatkozó linkre lépve még több élvezeti cikket is találunk, mint mogyoróvaj, sör, francia borok, stb): Ezek nálunk nem alapvető élelmiszerek, ezért úgy gondolom, hogy ezeknek a hiányától még nem kerül veszélybe a vacsoránk.

    Alma: A cikk 2030-ra vízionálja a jelentős terméscsökkenést. Addig még van 16 év, ami bőven elég ahhoz, hogy az idén ősszel elültetendő alma- (és más gyümölcs) fáink termőre forduljanak, és akkor nem fog érinteni minket az alma árrobbanása, legfeljebb azt tapasztaljuk, hogy a családunk szükségletét 2025-ben két fáról tudtuk biztosítani, 2030-ban pedig háromról. Természetesen a kevesebb gondozást igénylő régi fajtákat kell ültetni és lehetőleg ép gyökérzettel, mert az ipari termelésre nemesített fajták sokkal fogékonyabbak a betegségekre. Ha pedig sikerül egy minél vegyesebb gyümölcserdőt kialakítani, ahol a nagy melegtől és erős napsütéstől védő fák alatt más növényeket is tudunk termeszteni, és a kis erdőnkben életteret találnak más állatfajok is (rovarok, gyíkok, madarak, denevérek, sünök, tyúkok, stb), akkor valószínőleg hosszútávú megoldást találtunk a vacsora problémánkra…

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Forradalmian új, radikális szemléletváltás menthet csak meg minket. Ennek megvalósítása azonban világszerte óriási ellenállásba ütközik tévhitek, tájékozatlanság, megszokottság és a rövidtávú ellenérdekeltség miatt."
Vida Gábor