“Nemcsak az állatok vacsorájáról van szó. Az önéről is”

tukorkepDrámai, de reális hangvételű összefoglaló az IPCC szakértőitől bolygónk állapotáról.

“Nemcsak arról van szó, hogy megmentsük a jegesmedvéket, a planktonokat, a savas óceánt és a cuki sarki rókákat, hanem arról, hogy nem lesz elég vizünk, élelmünk, gyerekünk, normális életminőségünk és normális időjárásunk.”

 

“A klímaváltozás az élelmiszer-biztonság összes területét érinti, beleértve az élelmiszerek  hozzáférhetőségét, felhasználhatóságát, és nagy valószínűséggel az árát is. Az IPCC-jelentés szerint a negatív hatások valószínűleg már a 2030-as terméshozamban érezhetők lesznek.”

Mit tegyünk és mire számíthatunk a következő évtizedekben?

A cikk ide kattintva olvasható: index.hu

1 hozzászólás to ““Nemcsak az állatok vacsorájáról van szó. Az önéről is””

  • András:

    Csak egy dologra szeretnék reagálni:
    A cikkben említenek néhány élelmiszert amiről le kell mondanunk, ha meglódul a klímaváltozás.
    Kávé, csoki, banán (de hivatkozó linkre lépve még több élvezeti cikket is találunk, mint mogyoróvaj, sör, francia borok, stb): Ezek nálunk nem alapvető élelmiszerek, ezért úgy gondolom, hogy ezeknek a hiányától még nem kerül veszélybe a vacsoránk.

    Alma: A cikk 2030-ra vízionálja a jelentős terméscsökkenést. Addig még van 16 év, ami bőven elég ahhoz, hogy az idén ősszel elültetendő alma- (és más gyümölcs) fáink termőre forduljanak, és akkor nem fog érinteni minket az alma árrobbanása, legfeljebb azt tapasztaljuk, hogy a családunk szükségletét 2025-ben két fáról tudtuk biztosítani, 2030-ban pedig háromról. Természetesen a kevesebb gondozást igénylő régi fajtákat kell ültetni és lehetőleg ép gyökérzettel, mert az ipari termelésre nemesített fajták sokkal fogékonyabbak a betegségekre. Ha pedig sikerül egy minél vegyesebb gyümölcserdőt kialakítani, ahol a nagy melegtől és erős napsütéstől védő fák alatt más növényeket is tudunk termeszteni, és a kis erdőnkben életteret találnak más állatfajok is (rovarok, gyíkok, madarak, denevérek, sünök, tyúkok, stb), akkor valószínőleg hosszútávú megoldást találtunk a vacsora problémánkra…

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Úgy tékozoltuk bolygónk természeti kincseit, a levegőt és a vizet, mintha nem lenne holnap, s így már nem is lesz."
Kurt Vonnegut