Folytatjuk a nemezelésről szóló sorozatunkat. Ebben a részben megtudhatjuk, hogy mi is az a nemez és melyek a hagyományos magyar juhfajták.

„A nemez készítésének alapja, hogy egyes állatfajok szőre úgynevezett nemezelődésre vagy filcesedésre hajlamos. A szőrszál külsején fenyőtobozra emlékeztető módon, lapos sejtek (kutikula) helyezkednek el. Meleg víz hatására ezek a pikkelyek felnyílnak, és erő hatására egymásba akadnak. Alapos öblítés és szárítás után a pikkelyek visszatérnek eredeti állapotukba, és erősen összekapaszkodva szinte eltéphetetlen ugyanakkor rugalmas
anyagot hoznak létre. Segíthetjük a nemezelődést, ha lúgos anyagot (pl. szappan) használunk a folyamathoz.

Bár sokféle állati szőrből (birkagyapjú, teve-, alpakka-, angóraszőr), még az emberi hajból is készíthető nemez; a hagyományos kézműves eljárások szinte csak a birkagyapjút használják.”

Őshonos magyar juhfajták:

1. Hortobágyi racka

2. Cigája

3. Cikta

(Részlet Baja Krisztina: Én és a nemez című szakdolgozatából)

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük