Nemezelés 3. rész – Mi a nemez?

Folytatjuk a nemezelésről szóló sorozatunkat. Ebben a részben megtudhatjuk, hogy mi is az a nemez és melyek a hagyományos magyar juhfajták.

“A nemez készítésének alapja, hogy egyes állatfajok szőre úgynevezett nemezelődésre vagy filcesedésre hajlamos. A szőrszál külsején fenyőtobozra emlékeztető módon, lapos sejtek (kutikula) helyezkednek el. Meleg víz hatására ezek a pikkelyek felnyílnak, és erő hatására egymásba akadnak. Alapos öblítés és szárítás után a pikkelyek visszatérnek eredeti állapotukba, és erősen összekapaszkodva szinte eltéphetetlen ugyanakkor rugalmas
anyagot hoznak létre. Segíthetjük a nemezelődést, ha lúgos anyagot (pl. szappan) használunk a folyamathoz.

Bár sokféle állati szőrből (birkagyapjú, teve-, alpakka-, angóraszőr), még az emberi hajból is készíthető nemez; a hagyományos kézműves eljárások szinte csak a birkagyapjút használják.”

Őshonos magyar juhfajták:

1. Hortobágyi racka

2. Cigája

3. Cikta

(Részlet Baja Krisztina: Én és a nemez című szakdolgozatából)

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Krisna-völgyi ökrészet – 3. rész Film a téli zöldségtermesztésről

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Környezetünk száz és ezer helyen lángol világszerte. Nincs azonban kijárat, tűzlépcső, az egyetlen megoldás, ha az önismeret felé lépünk."
Jim Nollman