Nemezelés 3. rész – Mi a nemez?

Folytatjuk a nemezelésről szóló sorozatunkat. Ebben a részben megtudhatjuk, hogy mi is az a nemez és melyek a hagyományos magyar juhfajták.

“A nemez készítésének alapja, hogy egyes állatfajok szőre úgynevezett nemezelődésre vagy filcesedésre hajlamos. A szőrszál külsején fenyőtobozra emlékeztető módon, lapos sejtek (kutikula) helyezkednek el. Meleg víz hatására ezek a pikkelyek felnyílnak, és erő hatására egymásba akadnak. Alapos öblítés és szárítás után a pikkelyek visszatérnek eredeti állapotukba, és erősen összekapaszkodva szinte eltéphetetlen ugyanakkor rugalmas
anyagot hoznak létre. Segíthetjük a nemezelődést, ha lúgos anyagot (pl. szappan) használunk a folyamathoz.

Bár sokféle állati szőrből (birkagyapjú, teve-, alpakka-, angóraszőr), még az emberi hajból is készíthető nemez; a hagyományos kézműves eljárások szinte csak a birkagyapjút használják.”

Őshonos magyar juhfajták:

1. Hortobágyi racka

2. Cigája

3. Cikta

(Részlet Baja Krisztina: Én és a nemez című szakdolgozatából)

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
Zöld gondolatok A Zöld gondolatok sorozatunkban szeretnénk közzétenni ismert személyiségek nézeteit a környezettudatosság témájában. Az első idézet legyen Jane Goodall-tól:
"Az amerikai bennszülöttek és a világ más bennszülött népei tudomásul vették, hogy kapcsolatban állnak négylábú, szárnyas és uszonyos testvéreikkel.
Assisi Szent Ferenc szintén testvéreinek tartotta az állatokat: a lehető legnagyobb gyöngédséggel és tisztelettel bánt velük. Sok élőlényt mentett meg a levágásra szánt nyulaktól és bárányoktól kezdve az útra tévedő férgekig."
(Jane Goodall, csimpánzkutató, a Rügyek és Gyökerek Alapítvány alapítója)
[widget id="text-4"]

Zöld gondolatok