Nemezelés 4. rész – Hogyan nemezeljünk?

A nemezről szóló következő rész a nemezelés folyamatát mutatja be.

“Használat előtt a gyapjút elő kell készíteni. A nyírás utáni zsíros gyapjúból el kell távolítani a felhasználhatatlan részeket, meg kell tisztítani a szennyeződésektől, majd át kell mosni. Szükség esetén ekkor történik a gyapjú festése. Mosás után kártolással (fésüléssel) lehet elérni, hogy a gyapjú szálai párhuzamosan álljanak.

A kártolt gyapjúból fonják a gyapjúfonalat is.

A nemezelésnek nincs különleges eszközigénye, víz és emberi erő hatására áll össze a gyapjú nemezzé. Azonban pár dologra szükségünk lesz; vizes tálra, házi szappanra, törölközőkre, buborékos fóliára, esetleg kalapformára, cipészkaptafára. A gyapjú száraz alakításához szerezzünk be nemezelő tűt, szivacs- vagy hungarocell alátétet.

Magát a nemezelés folyamatát nehéz röviden leírni. Összefoglalva: a kártolt gyapjúra forró szappanos vizet csurgatunk, és addig tömörítjük, simogatjuk, míg a gyapjúszálak összekapaszkodnak, majd ezt követően erősebben gyúrjuk, vagy feltekerve hengergetjük, míg jó erős nemezt kapunk. A kisebb tárgyak kézzel készülnek asztalon, a nagyobb darabokat felgöngyölítve, földre téve gyúrjuk. Az elkészült nemezt alaposan kiöblítjük és szárítjuk. Ez a hagyományos, vizes nemezelés.

Egy másik eljárás, amikor a gyapjút száraz állapotban, nemezelő tűk segítségével gyors és erőteljes szúrásokkal tömörítjük össze. Ez a tűnemezelés. Egyes esetekben utólagos szappanos-vizes eljárással dolgozzuk össze nemezzé.”

(Részlet Baja Krisztina: Én és a nemez című dolgozatából)

 

 

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Krisna-völgyi önfenntartás – 3. rész Film a téli zöldségtermesztésről

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az emberi tevékenységek kifosztják a Föld természeti tőkéjét, akkora terhet róva a környezetre, hogy a jövő generációk fennmaradása már kérdésessé válik bolygónkon."
1360 tudós a világ minden tájáról (Millennium Assessment)