Nyílt Napok és Öko Klubok áprilisban

A 2010. áprilisi hónap igen mozgalmasan alakult. Csoportok jöttek mintaterületünkre, hogy személyesen lássák a Krisna-völgyi fenntartható életmód megvalósítását, valamint mi magunk is megjelentünk egy kecskeméti Klubon, és több alkalommal a budapesti Corvinus Egyetem diákjainak körében.
Az Ökologika Klubok inkább beszélgetősek voltak, ahogy az a műfajból is adódik. Egyik alkalommal megnéztük Az ember, aki fákat ültetett című filmet, ami igazán inspiráló, és dobja a témát: Mit tehetek én, mint egyén? Hogyan és mennyiben lehetek befolyással saját környezetemre? Számít-e valamit az a pici, amit én tenni tudok? Egy másik alkalommal pedig a Tárgyaink történetét néztük meg, ami felszínre hozta a Klub résztvevőinek belső vívódását: tehetünk-e valamit ebben a multik által irányított világban? Elkerülhetetlen-e a katasztrófa, újabb világháború felé sodródunk, vagy megoldást jelenthetnek-e a lokális kezdeményezések?

A Klubokon megismerkedtünk egy csapattal, akik már „nyakig vannak” egy ökofalu alapításban, illetve másokkal, például egy nógrádi biodinamikus gazdaság kialakításán munkálkodó társaság képviselőjével. Kérésükre egy ökofalu alapítást segítő képzést tervezünk. A képzésre várhatóan ez év őszén kerülhet sor. A több napos rendezvény során a Krisna-völgyi vezetők fogják átadni tapasztalataikat a résztvevőknek.

A Zöld Ernyő meghívására egy kecskeméti öko klubban is megfordultunk, ahol arra kértek minket, hogy a húsevés és a környezet összefüggéseiről tartsunk előadást. A sokkoló adatok mellett bemutattuk nekik diák vetítésével Krisna-völgy ökofalut. A résztvevők közül többen már a következő héten ellátogattak egy Nyílt Napunkra.

Hosszan beszélgettünk az előadás után

A Nyílt Napokon 7-17 fővel sétáltunk Krisna-völgyben. Bemutattuk a nádgyökérzónás szennyvíztisztítót, a tehénvédelmi központot, a biokertészetet, a méhészetet. Beszélgettünk a Krisna-völgyben élők mindennapjairól, a közösség működéséről, a vezetési rendszerről és a beköltözők motivációiról.

A Krisna-völgyi méz kóstolásával megízlelhették az emberek a valódi méz ízét, hiszen, ahogy a méhésztől megtudtuk, megbízható mézet csak ismerős termelőtől lehet beszerezni. A boltiak jelentős része glükóz-fruktóz szirup, vagy jó esetben valami méz-cukor pancsolmány, így sokan  ezt szokták meg méz címén. Nem árt tudni, mihez viszonyítsunk, amikor egy méz valódiságát teszteljük.
A tehenészetben megcsodáltuk például az alternáló fűkaszát, ami ökörerőre alapozva úgy vágja a füvet, mint a modern villany hajnyírók a hajat.

"Élő múzeum": nem csak bemutatjuk, hanem használjuk is a gépeket

A résztvevők között sokan maguk is kertészkednek, így nagy hangsúlyt helyeztünk konkrét, jól bevált biokertészeti módszerek átadására. Lelkesítő volt, hogy a résztvevők egyike elmondta: a Corvinus Egyetem soroksári bio gazdaságában évek óta folyó tudományos kutatások is igazolják a Vetési Naptár helyességét, hiszen az annak megfelelően vetett, ültetett, gondozott növények szignifikánsan jobban fejlődnek, több és szebb virágot, termést hoznak.

Komposzt prizma

A 22-i alkalom a Föld Napjára esett. Ugyanebben az időpontban a somogyvámosi lakosság, összefogva a Krisna-völgyiekkel, fákat ültetett a Somogyvámosra bevezető aszfaltút mentén. A fákat egyébként Krisna-völgy adományozta a falu számára.

A csapat, ültetés után

R.Sz.

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az emberi közösségek együttműködő, egymást segítő, szeretetteljes világát kell újra felfedeznünk. Ehhez újra el kell sajátítani a 150 évvel ezelőtt még jól működő lokálisan önellátó életmód legfontosabb elemeit."
Vida Gábor