Öko-logika a Szent István Egyetemen

gate1Nemrégiben meghívást kaptunk a SZIE gödöllői Környezetgazdálkodási Intézetében lassan már két évtizede működő GATE Zöld Klub vezetőjétől, Dr. Malatinszky Ákostól.

A több tucat aktivistából álló csapat a gazdasági-környezeti és lassan társadalmi válságtól is terhes korszakban arra keresi a választ, hogy miképpen tudnának ők maguk is fenntartható életmódot megvalósító ökofalu létesítésbe fogni. Kíváncsiak voltak az Öko-völgy Program tapasztalataira elsősorban az ökológiai gazdálkodás és a társadalmi fenntarthatóság terén.gate2
Az első alkalommal (2009. április 15.) elsősorban a környezeti és önellátási szempontú kérdéseket jártuk körül a tizenöt fős hallgatósággal.

Előadóink, az Öko-völgy Program és Krisna-völgy gazdaságának vezetői, Hosszú Zoltán, Pőcze Vilmos és Barsi Attila fáradhatatlanul válaszolták meg a hallgatók változatos, aktuális és egyben rendkívül gyakorlatias kérdéseit: Mekkora területű szántóra, legelőre, zöldségeskertre van szükség egy négytagú család ellátásához? Milyen gabonafajták váltak be a somogyvámosi biogazdaságban? Milyen szarvasmarha fajtákat javaslunk munkabírás és tejtermelés szempontjából? Mennyire csökkenthető a hulladéktermelés mai viszonyok között? Hogyan oldható meg az öntözés és lakossági vízellátás aszályok idején? Van-e kitől megtanulni a régi mesterségeket, például a házi ruhakészítést?

Második alkalommal (2009. május 6.) viharosabb vizekre, vagyis a társadalmi fenntarthatóság mikéntjének izgalmas területére fogunk evezni. Az előadást Krisna-völgy vezetője, Sölétormos Jenő tartja. Címe: „Mitől fenntartható egy közösség?”
17 órától a B kollégiumban bárki csatlakozhat az előadáshoz és beszélgetéshez.

Rév Szilvia

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A szentségétől megfosztott világ egy hódításra serkentő akadály sorsára ítéltetett,  puszta tárggyá válik. Mint egy lélektelennek tartott állat vagy rabszolga, az ember alatti dologgá silányul, melyet munkára fognak, felhasználnak és kizsákmányolnak."
Theodor Roszak