Öko-logika a Szent István Egyetemen

gate1Nemrégiben meghívást kaptunk a SZIE gödöllői Környezetgazdálkodási Intézetében lassan már két évtizede működő GATE Zöld Klub vezetőjétől, Dr. Malatinszky Ákostól.

A több tucat aktivistából álló csapat a gazdasági-környezeti és lassan társadalmi válságtól is terhes korszakban arra keresi a választ, hogy miképpen tudnának ők maguk is fenntartható életmódot megvalósító ökofalu létesítésbe fogni. Kíváncsiak voltak az Öko-völgy Program tapasztalataira elsősorban az ökológiai gazdálkodás és a társadalmi fenntarthatóság terén.gate2
Az első alkalommal (2009. április 15.) elsősorban a környezeti és önellátási szempontú kérdéseket jártuk körül a tizenöt fős hallgatósággal.

Előadóink, az Öko-völgy Program és Krisna-völgy gazdaságának vezetői, Hosszú Zoltán, Pőcze Vilmos és Barsi Attila fáradhatatlanul válaszolták meg a hallgatók változatos, aktuális és egyben rendkívül gyakorlatias kérdéseit: Mekkora területű szántóra, legelőre, zöldségeskertre van szükség egy négytagú család ellátásához? Milyen gabonafajták váltak be a somogyvámosi biogazdaságban? Milyen szarvasmarha fajtákat javaslunk munkabírás és tejtermelés szempontjából? Mennyire csökkenthető a hulladéktermelés mai viszonyok között? Hogyan oldható meg az öntözés és lakossági vízellátás aszályok idején? Van-e kitől megtanulni a régi mesterségeket, például a házi ruhakészítést?

Második alkalommal (2009. május 6.) viharosabb vizekre, vagyis a társadalmi fenntarthatóság mikéntjének izgalmas területére fogunk evezni. Az előadást Krisna-völgy vezetője, Sölétormos Jenő tartja. Címe: „Mitől fenntartható egy közösség?”
17 órától a B kollégiumban bárki csatlakozhat az előadáshoz és beszélgetéshez.

Rév Szilvia

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink

Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A húsfogyasztás a víz pazarló felhasználásával jár, és rengeteg üvegházgázt állít elő. Óriási nyomást gyakorol a világ erőforrásaira. Jobb egy vegetáriánus étrend."
Lord Stern