Ökológiai lábnyomunk a magyarországi érték 42%-a!

okologiai-labnyom_1Néhány eredmény Lánczi Dániel Csaba hamarosan elkészülő szakdolgozatából. A földrajz-környezettan szakos hallgató, aki szakdolgozatát az ELTE Természettudományi Karának Környezet- és Tájföldrajzi Tanszékén írja, minket választott kutatásai helyszínéül.

Az ökológiai lábnyom napjainkban mind szélesebb körben alkalmazott mutatószám. „Lehetővé teszi, hogy felbecsüljük egy meghatározott emberi népesség vagy gazdaság erőforrás-fogyasztási és hulladékfeldolgozási szükségleteit termékeny földterületben mérve” (WACKERNAGEL, M.-REES, W.E, 2001). Tehát, ez a számérték azt mutatja meg, hogy a vizsgált népességben egy ember hány hektár földterületet használ szükségletei kielégítéséhez, figyelembe véve a termelődő hulladék ártalmatlanításához szükséges földterületet is. Ez azért izgalmas, mert a termékeny földterületek korlátozott kiterjedésben állnak rendelkezésünkre: a Föld kapacitása véges.

Az Öko-völgy Program keretében készülő felmérés eredményeiről a későbbiekben részletesen beszámolunk majd. Előzetesen már most is elárulhatjuk, hogy míg a magyarországi ökológiai lábnyom 2008-ban 3,55 ha/fő volt, addig Krisna-völgyben ugyanez az érték mindössze 1,485 ha/fő (a világ ökológiai lábnyoma ugyanekkor 2,69 ha/fő volt).
Vagyis Krisna-völgy ökológiai lábnyoma mindössze 42, egészen pontosan 41,83%-a a magyarországi értéknek!

A fenntarthatósági határérték átlagosan 1,8 ha/fő körül mozog. Így tehát, szemben a Magyarországra és a világra számolt értékekkel, a Krisna-völgyi életmód a fenntartható kategóriába esik.
Megvan tehát az esélye, hogy fenntarthatóságból jelesre vizsgázzunk. Nagy érdeklődéssel várjuk a szakdolgozat befejezését és a részletes eredményeket!

– KA –

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az emberi közösségek együttműködő, egymást segítő, szeretetteljes világát kell újra felfedeznünk. Ehhez újra el kell sajátítani a 150 évvel ezelőtt még jól működő lokálisan önellátó életmód legfontosabb elemeit."
Vida Gábor