Olaszországi utunk a Rural Entrepreneurship for Youth pályázattal

A Rural Entrepreneurship for You(th) projekt résztvevőiként szeretnénk megosztani tapasztalatainkat, arról az Erasmus+ projekt keretében szervezett pályázati találkozóról, amire 2024 júliusában került sor, és amelynek keretében lehetőségünk volt meglátogatni az olaszországi Goloka Ecofarm közösséget, és ezzel együtt tanulni a fenntarthatóságról és a különböző vállalkozásokról egy vidéki térségben.

A közösség az olaszországi Savona közelében található hegyekben helyezkedik el. Igen nagy földterülettel, számos tehénnel, valamint egy szép közösségi épülettel rendelkezik, amelyben a szállásunk is volt. Kétszemélyes szobákban aludtunk, ezenfelül pedig közös fürdőszobák és egy közösségi tér állt rendelkezésünkre, ahol együtt lóghattunk a többi fiatallal, kapcsolatokat építhettünk, és hosszú távú barátságokat köthettünk.

Budapestről Nizzába repültünk, onnan busszal mentünk Savonába, ahol a vendéglátóink fogadtak minket. A képzés egy hétig tartott, és minden nap különböző témákkal foglalkoztunk, különböző vállalkozók jöttek, hogy előadásokat és/vagy műhelyeket tartsanak nekünk a vállalkozásukról, arról, hogyan indították, fejlesztették, és tartják fenn azokat. Emellett gyakorlati műhelymunkákon is részt vettünk, amik során kipróbálhattunk bizonyos tevékenységeket, például sajtkészítést, fazekasságot és süti készítést.

A képzés során azt is megmutatták nekünk, hogyan készül az igazi kézzel gyártott házisajt. Meglepően egyszerű volt – a gazdaság teheneitől származó tejet használtuk, felforraltuk egy bizonyos fokig, oltóenzimet tettünk bele, majd utána vártunk egy kicsit, és a végén formába öntöttük. Persze a sajtnak időre volt szüksége, hogy megszilárduljon, így csak az utolsó napon tudtuk megkóstolni.

A helyi közösségnek van egy sütikészítő vállalkozása is. Külön helyiséget szenteltek ennek, amit „süteménygyárnak” hívnak. Megmutatták nekünk az összes lépést az elejétől a végéig, a csomagolásig. A sütés után megkóstolhattuk a munkánk eredményét. Fincsi volt! Mondanunk sem kell, hogy ezek lettek a kedvenc sütijeink. Szerencsére több csomagot is hazahoztunk magunkkal.

A képzés alatt volt egy olyan bemutató is, ami a méhészkedésről szólt. Egy helyi család, amely méhészkedéssel és vendéglátással foglalkozik, eljöttek hozzánk, hogy elmeséljék nekünk saját történetüket, hogyan és miért kezdtek el méhészkedni, és manapság hogyan működtetik vállalkozásukat. Különösen érdekes volt, hogy hoztak magukkal néhány felszerelést is, hogy bemutassák a munkájukat a gyakorlatban.

Egyik nap egy közeli erdőbe kirándultunk, ahol erdőfürdőzés műhelyt tartottunk. A bemutatót egy profi túravezető tartotta, hogy bevezessen bennünket ebbe a fajta kikapcsolódásba. Az erdőfürdő arról szól, hogy igyekszünk kikapcsolni az elménket, és csak azokra az érzésekre koncentrálunk, amelyeket a környezetünkből kapunk – a madarak csicsergése, a szél hűvös fuvallata, a zizegő levelek susogása stb.

Volt egy művészetterápiás foglalkozásunk is, amikor agyaggal dolgoztunk, tulajdonképpen agyagoztunk. Megbeszéltük a művészetterápia működésének alapvető pontjait, majd mindegyikünk, minden résztvevő kapott egy-egy golyó agyagot, és bármit megformálhattunk, ami az eszünkbe jutott, és segített kifejezni az érzelmeinket. Ez egy jó foglalkozás volt, mert nagyon kreatív és szórakoztató gyakorlatnak bizonyult, hiszen mindenkinek csodálatos ötletei voltak, és nagyon jó volt megosztani őket.

Ezenkívül még nagyon sok más tevékenység is volt a képzés alatt, például egy TikTok műhely arról, hogyan tehetjük népszerűvé vállalkozásunkat, tehénsimogató foglalkozás, és persze egy csodálatos nap az olasz tengerparton. 🙂

A lehető legteljesebb mértékben élveztük a részvételt. Micsoda találkozó!

Bodor Anna és Bodor Krisztina

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük