Önfenntartás válsághelyzetben – 1. Élelmiszer

A jelenlegi válsághelyzetben nagyon fontos a zavartalan élelmiszerellátás. Az önfenntartó társadalmak rendelkeznek jelentős élelmiszer tartalékokkal. Gondoljunk csak arra, hogy faluhelyen általában minimum egy évnyi gabonát tároltak a padláson. Meglepő tény, de manapság a legtöbb nyugati ország csak néhány napra elegendő élelmiszer tartalékkal rendelkezik.

Ilyenkor hasznos, ha mindenki tud valamennyi tartós élelmiszert betárolni, így minél kevesebbet kell kimozdulnunk a bevásárlás miatt. Fontos, hogy a romlandó készleteket folyamatosan forgatni kell, mert a liszt molyos, a bab zsizsikes lehet, a konzerv megromolhat idővel. Mindig a legrégebbit kell először felhasználni. Olyan is előfordulhat, hogy valaki jóval többet halmozott fel, mint amennyit forgatni képes és feleslegesen megromlik a készletének egy része. Ezt el kell kerülni.

Ha van egy pár négyzetméter földterületünk, akkor érdemes a boltban az élelmiszer mellett vetőmagot is venni. Itt a tavasz, lehet már vetni a zöldborsót, a retket, a répát és a felszabaduló ágyásokba később sorban a többit. Így rövidesen saját, vegyszermentes, friss zöldségeket tudunk fogyasztani. Emellett a kertészkedés megmozgatja a testünket és addig sem a telefonunkat nyomkodjuk.😀

Még panellakás esetén is lehet a balkonládában valamennyi zöldséget megtermeszteni.
Kubában évekkel ezelőtt például a lakótelepi házak közötti területeken közösségi kerteket hoztak létre, melyek szintén erősítik az élelmiszer önellátásukat.

Így ez a mostani válság egy jó lehetőséget nyújt mindenkinek arra, hogy elkezdjünk visszatérni egy önfenntartóbb életmód felé, és visszaállítsuk eredeti kapcsolatunkat a Földanyával.

– folytatjuk –

 

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A vidék sikereinek és kudarcainak a társadalom minden tagja részese."
Nemzeti Vidékstratégiai Koncepció - 2020