Önfenntartás válsághelyzetben – 3. Lakhatás

Az önfenntartó közösségekre a vidéki, falusi életforma a jellemző, mivel a gazdaságuk alapját a föld és a mezőgazdaság jelenti.

Így az emberi élet alapvető szükségleteit (víz és élelmiszer, ruházat, fűtés, stb.) könnyen elő tudjuk magunknak teremteni. Ráadásul mindezek faluhelyen egyszerűen elérhetőek, nem úgy, mint a városokban: a kútvízért nem kell folyamatosan fizetni, a föld megtermi a gabonát, a zöldségeket és a gyümölcsöket, még akár benzin, gáz, vagy elektromosság alkalmazása nélkül is!

Ezzel szemben jelenleg az emberiség egyre nagyobb része városokban lakik, ahol az alapvető emberi szükségletek szempontjából mindenki teljesen kiszolgáltatott helyzetben van. Folyamatosan fizetniük kell a vízért, a fűtésért, a gázért, az elektromosságért, a szennyvízcsatorna használatáért és sokaknak még a lakhatásuk kapcsán az albérletért is. A városi életforma tehát nem fenntartható és ráadásul erősen pénzfüggő. Ezek miatt főként egy válsághelyzetben a városi emberek még bizonytalanabb körülményekbe kerülnek. Jelenleg a koronavírus járványhelyzet kapcsán fellépő gazdasági nehézségek miatt egyre több a munkanélküli, akik egy idő múlva nem tudják majd megfizetni a felmerülő költségeiket (albérlet, élelmiszer, stb.). Ez akár jelentősebb társadalmi válságokhoz is vezethet.

Az elnéptelenedőben lévő falvakban nagyon olcsón lehet házakhoz és hozzá tartozó földterületekhez jutni. Néhány száz m2-en meg lehet termeszteni egy család számára szükséges gabonát, zöldséget, gyümölcsöt. Ha szeretnénk biztonságosan és hosszú távon fenntarthatóan élni, akkor aki teheti, költözzön falura, vagy tanyára, ahol az alapvető szükségleteit mind elő tudja teremteni egy kis földre alapozva.

Ha civil 1% – Gondoljon az Öko-völgyre!

Adóbevalláskor ajánlja személyi jövedelemadójának 1%-át az Öko-völgy Alapítványnak!

Adószámunk: 18786435-1-14

1%

Alapítványunk 2008 óta segíti Krisna-völgy környezettudatos törekvéseit. Évente több tízezer emberrel ismertetjük meg az önellátó életmód elemeit, a kapcsolódó tapasztalatokat. Legyen ebben Ön is partnerünk! Kérjük, ne hagyja elveszni adójának 1%-át! Számítunk Önre!

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A kiút megtalálásához lélekbeli változás szükséges, amelynek során rájövünk, hogy az igazi értéket nem lehet pénzben kifejezni, és az élet megannyi formáját nem lehet áruba bocsátani."
Az Egyházak Világtanácsának nyilatkozata (2000, Genf)