Önfenntartó ruházat

Krisna-völgyben az idén elkezdtünk lépéseket tenni a saját ruházat előállítására.

Ehhez rostnövények termesztése és feldolgozása szükséges. Kétféle rostlent (Szepesi fehér, Lysette) vetettünk, melyek a gyakori tavaszi csapadék miatt szépen megnőttek. Az aratás után rendekben száradt a napon, a harmat és az esők által pedig áztatva lett.

Ezután a lenkórót elkezdtük tilóval megtörni, majd gerebenen kifésülni. (Ezt a folyamatot az idei Krisna-völgyi Búcsúban be is mutattuk). A következő munkafázisok a rokkával való fonás, majd pedig a kézi szövőszéken való szövés lesznek.

Emellett vetettünk kétféle magyar rostkendert (Kompolti, Tiborszállási) is. Ezeknek egyáltalán nincsen pszichoaktív hatása, magyarul nem lehet “betépni tőlük”. A kender virágzásakor a hímivarú egyedeket szokták kiszálalni, majd néhány hét múlva történik a magos, a nőivarú kender learatása. A napokban sikeresen lezajlott a virágos kender közösségi aratása Krisna-völgyben.

Ennek a feldolgozása szinte ugyanolyan, mint a lennek azzal a különbséggel, hogy a kendernek nem elég a harmatáztatás, mindenképpen be kell áztatni vízbe. Amint a rostszálak elválnak a szártól, akkor ki kell venni, megszárítani és jöhet a tilolás, valamint a gerebenezés, a fonás és a szövés.

A kenderből készült ruházat több szempontból is jobb, mint a pamutból készült. Ugyanazon a területen 2-3-szor annyi kenderrostot lehet előállítani, mint gyapotot. A kender megtisztítja a talajt, nitrogént köt meg, míg a gyapot nem. A gyapot termesztésénél a kártevők miatt rengeteg erős vegyszert  használnak, ami a munkásokat és a talajt is súlyosan szennyezi, ezzel szemben a kendernél egyáltalán nincs szükség vegyszerekre. A gyapot nagy vízigényű növény, a kender annak harmadával megelégszik. A kender 3-8-szor erősebb szálat ad, mint a pamut, így sokkal tartósabb ruházatot eredményez. A kender ruha baktériumölő, UV-elnyelő hatású, amit a pamut nem tud produkálni. Legutolsó sorban pedig a pamut nagyon messziről utazik ide, így a szállítás miatt nagyobb a környezeti terhelése.

 

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az emberi tevékenységek kifosztják a Föld természeti tőkéjét, akkora terhet róva a környezetre, hogy a jövő generációk fennmaradása már kérdésessé válik bolygónkon."
1360 tudós a világ minden tájáról (Millennium Assessment)