Önfenntartó ruházat

Krisna-völgyben az idén elkezdtünk lépéseket tenni a saját ruházat előállítására.

Ehhez rostnövények termesztése és feldolgozása szükséges. Kétféle rostlent (Szepesi fehér, Lysette) vetettünk, melyek a gyakori tavaszi csapadék miatt szépen megnőttek. Az aratás után rendekben száradt a napon, a harmat és az esők által pedig áztatva lett.

Ezután a lenkórót elkezdtük tilóval megtörni, majd gerebenen kifésülni. (Ezt a folyamatot az idei Krisna-völgyi Búcsúban be is mutattuk). A következő munkafázisok a rokkával való fonás, majd pedig a kézi szövőszéken való szövés lesznek.

Emellett vetettünk kétféle magyar rostkendert (Kompolti, Tiborszállási) is. Ezeknek egyáltalán nincsen pszichoaktív hatása, magyarul nem lehet “betépni tőlük”. A kender virágzásakor a hímivarú egyedeket szokták kiszálalni, majd néhány hét múlva történik a magos, a nőivarú kender learatása. A napokban sikeresen lezajlott a virágos kender közösségi aratása Krisna-völgyben.

Ennek a feldolgozása szinte ugyanolyan, mint a lennek azzal a különbséggel, hogy a kendernek nem elég a harmatáztatás, mindenképpen be kell áztatni vízbe. Amint a rostszálak elválnak a szártól, akkor ki kell venni, megszárítani és jöhet a tilolás, valamint a gerebenezés, a fonás és a szövés.

A kenderből készült ruházat több szempontból is jobb, mint a pamutból készült. Ugyanazon a területen 2-3-szor annyi kenderrostot lehet előállítani, mint gyapotot. A kender megtisztítja a talajt, nitrogént köt meg, míg a gyapot nem. A gyapot termesztésénél a kártevők miatt rengeteg erős vegyszert  használnak, ami a munkásokat és a talajt is súlyosan szennyezi, ezzel szemben a kendernél egyáltalán nincs szükség vegyszerekre. A gyapot nagy vízigényű növény, a kender annak harmadával megelégszik. A kender 3-8-szor erősebb szálat ad, mint a pamut, így sokkal tartósabb ruházatot eredményez. A kender ruha baktériumölő, UV-elnyelő hatású, amit a pamut nem tud produkálni. Legutolsó sorban pedig a pamut nagyon messziről utazik ide, így a szállítás miatt nagyobb a környezeti terhelése.

 

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„A régieket nem szabad lebecsülni. Mérhetetlenül okos emberek voltak, sok tekintetben okosabbak, mint mi. Nagy előnyük volt fölöttünk, hogy olyan alkalmakra is gondoltak, amikor az idő nem kifogástalan.”
Hamvas Béla